Армія США планує замінити M4 на зброю більшого калібру



Міноборони США оголосило тендер на закупівлю проміжної бойової гвинтівки ICSR (Interim Combat Service Rifle) під набій 7,62×51 мм. Нова зброя має замінити карабін M4.

На сьогодні основна стрілецька зброя американської армії – це карабін М4 під набій 5,56×45 мм. Але після заяви генерала Марка Міллі про те, що 5,56-мм боєприпаси M855A1 нездатні пробити новітні бронежилети, Сенат ухвалив програму переозброєння армії стрілецькою зброєю більшого калібру.

Тендер проходитиме в два етапи. В рамках першого військові закуплять сім різних моделей гвинтівок, що доступні на ринку, і протестують їх. Зокрема, випробують, чи здатен солдат у штатній екіпіровці переносити 210 патронів у 20 або 30-зарядних магазинах, а також проведуть стрільби на дистанціях 300 і 600 м.

У всіх гвинтівок замірять гучність пострілу, після чого визначать, наскільки її можливо знизити. Матиме значення і наявність кріплень для додаткових аксесуарів.

Окрім стрілецьких якостей, важливими для нових гвинтівок будуть низька вага і базовий комплект додаткових аксесуарів (прицілів, полум'ягасників, ліхтариків тощо). В рамках другого етапу Міноборони США вибере переможця і закупить до 50 тисяч гвинтівок.

Вперше про недостатні можливості патронів калібру 5,56 мм заявив Корпус морської піхоти, коли оцінював дії солдатів в Афганістані у 2004 році. Морпіхи скаржилися на малу дистанцію польоту кулі, через що противник, котрий використовував зброю калібру 7,62 мм, мав вогневу перевагу.

У 2009 році американська армія прийняла на озброєння Enhanced Battle Rifle (EBR) – модернізовану версію гвинтівки M14 під набій 7,62×51 мм.



Використані джерела:
zbroya.info

довідник озброєння і військової техніки