«Укроборонпром» веде розробку мобільного комплексу протидії БПЛА (шифр «Гриф 60»)

Ukrainian Military Pages На демонстраційному фото: система протиповітряної оборони NNBS від MBDA і Rheinmetall, фото © MBDA

ДК «Укроборонпром» веде розробку мобільного комплексу протидії безпілотним літальним апаратам (БПЛА), який призначений для виявлення, ідентифікації та супроводження БПЛА з послідуючою постановкою радіоелектронних перешкод каналам навігації, управління та передачі даних, видачею цілевказівки для вогневого враження та їх знищення.

Проект передбачає два етапи реалізації:

І етап – створення мобільного комплексу радіорозвідки та придушення каналів управління, навігації та передачі даних БПЛА:

прийняття на озброєння лише мобільного комплексу радіорозвідки та придушення каналів управління, навігації та передачі даних, дозволить нейтралізувати діяльність до 90% БПЛА противника.

ІІ етап – створення модулю вогневого враження:

прийняття на озброєння модулю вогневого враження дозволить нейтралізувати до 99% БПЛА противника за рахунок використання високоточної зенітної зброї (снарядів з повітряним підривом та ракет класу «земля-повітря» з лазерним наведенням). Також розглядаються альтернативні варіанти модуля (в тому числі лазерного ураження).

Характеристики:

БПЛА викривається невеликою радіолокаційною станцією (РЛС) і автоматично ідентифікується власною оптоелектронною головкою. Після ідентифікації об’єкта як ворожого, автоматично перенаправляє системи спостереження в напрямку викриття та супроводження РЛС підозрілого літаючого об’єкту, з одночасною постановкою активних перешкод, які порушують систему дистанційного управління БПЛА. Об’єкт в автоматичному режимі повертається до місця старту або продовжує політ у некерованому режимі до розрядки акумуляторів або закінчення пального. У разі неефективності порушення системи дистанційного керування БПЛА або повернення БПЛА до місця старту з розвідними даними, застосовується модуль вогневого враження, який знищує ворожий об’єкт.

Комплекс здатний виявляти цілі з площею поверхні від 100 см2 на відстані до 10-30 км, обладнаний не охолоджуваною двокоординатною кольоровою камерою з термальними датчиками та лінзами. РЛС працює в частотному діапазоні 400 – 6000 МГц.

Склад мобільного комплексу радіорозвідки та придушення каналів управління, навігації та передачі даних БПЛА:

  • шасі
  • пеленгатор, сканер
  • постановник радіоелектронних перешкод
  • оптико-електронний пристрій
  • пункт керування ланкою
  • БПЛА забезпечення (розвідка частот роботи БПЛА противника та подавлення каналів передачі розвідувальної інформації)
  • виносний пункт управління

Концепт модуля вогневого ураження:

  • шасі
  • зенітна гармата із снарядами повітряного підриву
  • зенітні ракети з лазерним наведенням
  • зброя лазерного ураження

Щодо практичної реалізації проекту, то у 2016 році було підготовлено спільне рішення з Міністерством оборони України на виготовлення дослідного зразка, що підтверджує веб-сайт Платформи Розвитку Інновацій (створена у формі державно-приватного партнерства між ДК «Укроборонпром» в особі ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» та приватними інвесторами).

Подальші етапи проекту передбачають виготовлення конструкторської документації та дослідних зразків з подальшим проведенням випробувань. Наразі інформація на якій стадії перебуває проект відсутня.

Нагадаємо також, що у 2016 році, майже одночасно з анонсом проекту, з'явилась інформація, що схожий за характеристиками мобільний комплекс протидії БПЛА розробляється КБ «Південне» спільно з Rheinmetall Defence.

Мобільний комплекс протидії тактичним безпілотним літальним апаратам, що дозволяє знищувати їх на висоті до 2 км і в радіусі зони ураження - до 4 км. Цей комплекс також повинен блокувати роботу БПЛА в широкому діапазоні частот в зоні до 30 км, - генеральний конструктор КБ «Південне» Олександр Дегтярьов (з інтерв'ю газеті «2000» №41(791) 14 — 20 жовтня 2016р.)

До складу цього мобільного комплексу повинні увійти засоби управління, розвідки, радіоелектронної протидії (боротьби) та вогневого ураження (система Skyshield від Rheinmetall Defence із 35-мм автоматичною гарматою). Всі елементи комплексу розміщуються на базі бронемашин підвищеної прохідності.

Читати більше: КБ «Південне» спільно з Rheinmetall Defence розробляє мобільний комплекс протидії БПЛА

мобільний комплекс протидії БПЛА Стенд КБ «Південне» на виставці «Зброя та безпека 2016». Київ, 11-14 жовтня 2016 року


довідник озброєння і військової техніки