РЕЗЕРВ: американський досвід – 250 тис. резервістів було задіяно в операції «Буря в пустелі»

РЕЗЕРВ: американський досвід – 250 тис. резервістів було задіяно в операції Буря в пустелі

Історію військового резерву США можна поділити на два періоди: до початку 90-х років і після.

Доти американці уявляли собі службу в резерві приблизно так: раз на місяць дорослі дядьки збираються в навчальних пунктах, щоб трохи повправлятися в різних військових премудростях, і провести вікенд із друзями в незвичайній обстановці.

Перелом стався 1991 року, коли резервістів призвали для участі в операції «Буря в пустелі». Тоді було задіяно 250 тисяч осіб цієї категорії військовослужбовців. Далі були Гаїті, Єгипет, Саудівська Аравія, Йорданія,Боснія, Косово, знову Ірак, Афганістан. Наприклад, під час операції в Боснії брали участь близько 33 тисячі резервістів — більше, як за всю війну у В’єтнамі.

Оскільки служба в ЗС США відбувається на контрактній основі, а терміни, на які укладають контракти, нетривалі, тих, що відслужили, зараховують у мобілізаційний резерв. Тож усі резервісти мають військовий досвід.

Варто зауважити, що резервні сили США – то не просто кадри, бо за частинами закріплено їхнє штатне озброєння, яке мало відрізняється за класом від озброєння діючої армії або взагалі не має жодних відмінностей. В Америці кожного резервіста приписано до його військової частини, і в її складі він проходить перепідготовку.

Підготовка резервістів також мало чим відрізняється від підготовки кадрових військових, а значну частину резерву становлять висококласні фахівці. Вони мають прослужити у військовому формуванні щонайменше 39 діб щороку.

Однак на практиці тривалість військової служби значно перевищує визначені норми й може сягати 120–180 днів на рік із перервами. Зазвичай особовий склад, який служить набагато більше за норму, проходить службу в спеціалізованих бойових підрозділах, де потрібна висока виучка та постійне підтримування навичок (пілоти й персонал Повітряних сил, сили спеціальних операцій), або ті, яких відряджають у гарячі точки.

Під час служби резервісти отримують грошове забезпечення, мають ті самі пільги, що й особовий склад регулярних військ. Для підтримання бойової та мобілізаційної готовності резервних формувань на потрібному рівні існує особлива категорія військовослужбовців — постійний склад організованого резерву.


фото: U.S. Army Reserve official website
Використані джерела: Народна армія №49 (5478) 15 грудня 2016, стор. 7