Окупаційна влада РФ у Криму почала призов до армії, чим порушує Женевську конвенцію

Ukrainian Military Pages

Окупаційна влада РФ у місті Севастополі почала осінню призовну кампанію, під час якої заплановано призвати приблизно 400 мешканців міста для служби в російській армії.

Російський військовий комісар Севастополя Олексій Астахов заявив, що призовників направлятимуть не тільки у військові підрозділи окупованого Криму, а й за межі Криму, на Росію: в Краснодарський край, Ростовську, Московську та інші області Росії.

З огляду на високий ступінь залучення російської армії в численні воєнні конфлікти, зокрема, в Україні та Сирії, на севастопольських форумах молодь активно обговорює можливості ухилитися від військової служби, але численні тролі намагаються переконувати людей, що без військового квитка кар’єрний ріст у Криму і на РФ для них буде закритий.

Правозахисники б’ють на сполох і просять кримчан повідомляти факти призову на строкову військову службу в російську армію з території анексованого півострова. Кримська правозахисна група нагадує, що призов кримчан, зокрема, мешканців Севастополя, в армію Росії грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права.

«Проведення призову жителів окупованих територій до лав окупаційної армії, а також безупинна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четверта Женевська Конвенція), а переміщення призваних громадян України з окупованої території на територію РФ порушує ст. 49 цієї Конвенції», — зазначають правозахисники.

Правозахисники нагадують, що фото- і відеоматеріали, скан-копії повісток по Криму і Севастополю треба оприлюднювати у ЗМІ, зокрема, на умовах анонімності для припинення протиправного призову на території півострова.

Читати також: ООН офіційно визнала Росію окупантом, а АР Крим та Севастополь тимчасово окупованою територією

Нагадуємо, що в останні роки служба в армії РФ викликає побоювання у молодих призовників не тільки через можливе направлення в гарячі точки, а й через жорстоку “дідівщину” кавказьких і тувинських земляцтв, що посилилась після призначення на пост міністра оборони РФ етнічного тувинця Сергія Кужугет-оглу (він же Шойгу Сергій Кужугетович).

У Криму також почастішали випадки дивних смертей військовослужбовців-призовників. Так, у другій половині серпня регіональні ЗМІ Алтайського краю повідомили, що в кримському селищі Краснокаменський за дивних обставин загинув алтайський 19-річний призовник Валерій Ковальчук. Командування російської військової частини 6915 росгвардії довго приховувало факт смерті від батьків військовослужбовця і навіть намагалося оголосити його дезертиром.



Використані джерела:
InformNapalm

Техніка російських окупантів на Донбасі