Національна гвардія стала повноправним членом FIEP

Ukrainian Military Pages

На саміті Директорів та Командувачів Асоціації сил жандармерії та поліції країн Європи та Середземного моря в статусі військової установи (FIEP) 16 жовтня в місті Амман (Йорданія) прийнято рішення про надання Нацгвардії України статусу повноправного члена Асоціації.

За це рішення учасники Саміту проголосували одноголосно. Національну гвардію України на Саміті представив заступник командувача НГУ генерал-лейтенант Микола Балан.

«Сьогодні досягнуто одну із найважливіших стратегічних цілей, що стоять перед Національною гвардією України з моменту її створення… Отримання Національною гвардією України статусу повноправного члена Асоціації FIEP є результатом наполегливої роботи на шляху реформування в рамках Євроатлантичного курсу держави. Ця подія є потужним імпульсом і чітким сигналом до продовження реформ у Національній гвардії України, адаптації національного законодавства України до демократичних норм та стандартів провідних країн світу», – зазначив Микола Балан після результатів голосування.

Ukrainian Military Pages

За словами Миколи Балана, рішення про надання статусу повноправного члена є визнанням НГУ рівною правоохоронною структурою серед аналогічних структур не тільки Європи, а й усього світу. Він переконаний, що це також стане важливою сторінкою в історії самої Асоціації.

Він наголосив, що останні події на сході України, однієї з найбільших країн Європи, довели необхідність мати сильну правоохоронну структуру саме з військовим статусом здатну ефективно реагувати на внутрішні та зовнішні загрози.

Ukrainian Military Pages

Національна гвардія України подала заявку на вступ до FIEP у 2015 році. У 2016 році до НГУ завітала оцінювальна місія FIEP, яка дала позитивний висновок щодо відповідності Нацгвардії України усім критеріям члена Асоціації. Через рік НГУ було надано статус спостерігача Асоціації, що є обов’язковим на шляху до здобуття повноправного членства.

Довідково:

Асоціація FIEP (від перших літер країн-засновниць: Франція, Італія, Іспанія, Португалія) складається з правоохоронних структур у статусі військової установи країн Європи та Середземного моря. Під час створення у 1994 році, вона включала в себе Національну жандармерію Франції, Війська Карабінерів Італії та Цивільну гвардію Іспанії. Згодом до Асоціації були прийняті Національна Республіканська гвардія Португалії (1996), Жандармерія Туреччини (1998), Королівська жандармерія Нідерландів, Королівська жандармерія Марокко (1999) жандармерія Румунії (2002) та Королівська жандармерія Йорданії (2012), крім того, асоційованими членами організації є Національна жандармерія Аргентини та Чілійські Карабінери.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Національної гвардії України