Завершуються випробування Ми-2МСБ та Ми-8МСБ оснащених 80 та 122-мм некерованими ракетами

Ukrainian Military Pages

Нещодавно відбувся завершальний етап дослідних випробувань гелікоптерів Ми-2МСБ та Ми-8МСБ, оснащених комплексами некерованих ракет.

— Сьогодні можна констатувати, що практичну частину випробувань гелікоптера Ми-2МСБ, оснащеного некерованими ракетами типу С-8, успішно завершено, — розповідає заступник головного конструктора ПАТ «Мотор Січ» Леонід Пирогов. — На фінальній стадії — випробування гелікоптера Ми-8МСБ з блоками Б13 для стрільби некерованими авіаційними ракетами (НАР) типу С-13. Попередні висновки представників Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України позитивні: техніка працює штатно, заявлені характеристики підтверджено, зауважень до роботи систем немає. Тож чекаємо на остаточні результати.

Як зазначив Леонід Олексійович, застосування НАР із гелікоптерів Ми-2 в Україні виконано вперше. Це стало можливим завдяки кардинальній модернізації вертольота від запорізьких науковців і конструкторів. «Навісити» на Ми-2 МСБ нові ракети конструктори ПАТ «Мотор Січ» змогли завдяки низці власних розробок. Серед них — комплект носійних ферм балкових тримачів, блоки Б8В8МСБ, кожен на вісім некерованих авіаційних ракет типу С-8, пусковий пристрій, здатний виконувати стрільбу в режимах по дві, чотири й вісім ракет одночасно.

Читати також: ДАХК «Артем» розробив та випробував нові 80-мм некеровані авіаційні ракети (відео)

Додатково в кабіні встановлено авіаційний приціл. Та якщо на недавніх випробуваннях гелікоптер було озброєно лише некерованими авіаційними ракетами, то в перспективі розробники планують установити на нього два великокаліберні кулемети, а також інше сучасне (зокрема й кероване) ракетне озброєння, зробивши багатоцільовий Ми-2МСБ ще універсальнішим.

— Іще один вертоліт, який заслуговує на увагу, це Ми-8МСБ, — змінює тему заступник генерального конструктора. — Зараз він так само завершив черговий етап випробувань, виконавши пуски некерованою авіаційною ракетою С-13 з калібром 122 мм. Раніше ракети цього класу в Україні не застосовували ані з літаків, ані, тим паче, з вертольотів. Це досить потужне озброєння, яке суттєво підвищить рівень обороноздатності нашої держави.



Використані джерела: Народна армія

довідник озброєння і військової техніки