Для ВМСУ у Миколаєві будують унікальний полігон із боротьби за живучість корабля

Для ВМСУ у Миколаєві будують унікальний полігон із боротьби за живучість корабля

Сьогодні в Україні відсутні сучасні тренувальні бази, де військові моряки могли б удосконалювати свої навички у цих вкрай важливих питаннях. Розуміючи це, командування національного флоту вжило відповідних заходів з метою поліпшення ситуації.

Зокрема ще 2017 року було розпочато будівництво полігона для відпрацювання питань боротьби за живучість корабля. За словами начальника штабу Навчального центру ВМС капітана 2 рангу Олексія Ярмоленка, об’єкт розташовуватиметься у Миколаєві, й він буде унікальним.

Розробкою та будівництвом полігона займається Державне підприємство «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (м. Миколаїв).

Полігон складатиметься з контейнерів і матиме два поверхи, — говорить Олексій Ярмоленко. — На першому поверсі буде розташовано, так би мовити, адміністративну та загально-технічну частини із системами забезпечення. На другому — відсіки для тренувань, пост керування, приміщення для зберігання та обслуговування дихальних апаратів, медичне приміщення тощо. Полігон буде обладнано імітаторами осередків загоряння, водних течій, затоплень.

У першому відсіку курсанти боротимуться з пожежею, у другому — з водою, а в третьому вони тренуватимуться покидати затоплений відсік корабля. Можливості полігона будуть доволі широкі. Наприклад, у відсіку з боротьби із потраплянням забортної води військові моряки на практиці вчитимуться задраювати всі види пробоїн та пошкоджень, які можуть виникнути на кораблі, причому робитимуть це в реальних умовах. Із пробоїни подаватиметься вода під великим тиском, і курсанти повинні будуть добре попрацювати, щоб її задраїти. А під час тренувань у боротьбі з пожежею на кораблі окремі елементи відсіку будуть реально горіти.

Важливо, що весь процес тренувань записуватиметься на камери, що дасть можливість після занять детально розібрати кожен крок, кожну помилку тих, хто навчається.

Об’єкт повинні здати в експлуатацію до 30 липня 2018 року. На полігоні передбачається розміщення комор для спецодягу, навчально-тренувального інвентарю, приміщень побутового призначення, санвузлів, душових, тамбурів.

— Потрібно підкреслити декілька важливих моментів, — говорить головний конструктор проекту Володимир Криницький. — По-перше, полігон може використовуватись у різних кліматичних умовах, і легко збирається, тому існує можливість його транспортування, наприклад, до інших військово-морських частин України. Більше того, полігон можна також встановити і на водних плавзасобах. По-друге, на полігоні застосовуються максимально складні умови для тренування, адже відсіки по об’ємах, по насиченості корабельними елементами і обладнанням та за своїми характеристиками наближені до реально існуючих відсіків діючих кораблів ВМС України.



Використані джерела: Народна армія