Бронекатери «Вишгород», «Кременчук», «Лубни» та «Нікополь» включено до корабельного складу ВМС

Ukrainian Military Pagesфото © Думская

В Одесі, під час урочистостей з нагоди Дня Військово-Морських Сил Збройних Сил України, відбулася церемонія включення до корабельного складу ВМС чотирьох малих броньованих артилерійських катерів проекту 58155.

Міністр оборони Степан Полторак, виступаючи перед моряками зазначив: «З самого початку війни на сході нашої країни ми робимо все для будівництва нового українського флоту. Цей процес дуже тривалий і вкрай витратний. Грошей часто не вистачає, але поступово ми відроджуємо наші Військово-Морські Сили».

– Крім тих катерів, які ми щойно включили до корабельного складу ВМС, ми очікуємо отримання патрульних катерів від наших партерів – від США. Також ми маємо завершити будівництво десантно-штурмових катерів, продовжити роботу щодо будівництва корвета, а також будівництва малих броньованих артилерійських катерів, – наголосив міністр.

Відразу після церемонії катери «Вишгород», «Кременчук», «Лубни» та «Нікополь» вийшли в море для демонстрації тактичних можливостей.

Ukrainian Military Pages

Державні випробування з метою перевірки ходових якостей, роботи систем і механізмів, живучості, надійності бронекатерів тривали півроку.

Напередодні, командувач ВМС Ігор Воронченко в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода повідомив, що запропонував виробникові бронекатерів «дещо стосовно додаткового оснащення».

«На противника очікує несподіванка», – зазначив командувач.


Бронекатер проекту 58155, шифр «МБАК» (Гюрза-М) - призначений для несення патрульної служби на річках, озерах, зовнішніх рейдах та прибережних морських акваторіях.

Використані джерела:
Думская
Радіо Свобода