Афера Укроборонпрому добила харківський авіазавод

Афера Укроборонпрому добила Харківський авіазавод

У 2017 році Укроборонпром, ХДАВП (раніше ХАЗ) та американська компанія Oriole Capital Group підписали угоду про інвестиції, але жодних грошей завод так й не отримав, проте за угодою на три роки був змушений припинити співпрацю з усіма іншими компаніями.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів президент Асоціації «Укравіапром» Віктор Попов.

Від Oriole Capital Group авіазавод не отримав ні копійки. Це міжнародні фінансові авантюристи. Сенс цього кабального договору був яким? Ми, можливо, так і було написано, інвестуємо 150 млн, але ви протягом трьох років ні з ким більше не маєте ніяких справ. І повністю припинилися переговори з канадськими партнерами щодо модернізації Ан-74. Почалося повільне вмирання. Я вважаю, що була єдина мета – вбити завод, і усе розпродати. Ось це шепотілося: така територія, практично центр міста, та тут таке можна побудувати…

Раніше те саме казав директор Харківського державного авіаційного виробничого підприємства Сергій Задорожний.

Цього проєкту не існує. Були підписані договори, меморандуми. Уже в мою каденцію продовжували термін дії меморандуму. Проте американська сторона не виконала жодного із своїх зобов’язань. Тобто за всі ці роки наше підприємство не отримало ні копійки

Нагадаємо, що одразу після підписання угоди гендиректором ДК «Укроборонпром» Романом Романовим та іншими підписантами, журналісти звернули увагу на ознаки фіктивності компанії, яка була зареєстрована перед підписанням угоди. У відповідь Укроборонпром поширив заяву, що Oriole Capital Group – це проєктна компанія (SPV), яка створена саме для реалізації цього конкретного проєкту і її задачею є акумуляція ресурсів від різного типу інвесторів, фондів та загальний менеджмент проєкту.

Згідно з угодою ДП «Харківське державне авіаційне виробниче підприємство» мало отримати замовлення на серійне виготовлення літаків на 150 млн доларів США.