Міноборони придбало болгарські 120-мм міномети

Міноборони придбало болгарські 120-мм міномети Фото демонстраційне

Міністерство оборони такі закупило у 2021 році 140 болгарських мінометів ЕМ-120, які обійшлися щонайменше по 32 722 дол. за міномет, що на 30% дорожче за вітчизняні зразки.

Про це Ukrainian Military Pages стало відомо з документів оприлюднених сервісом Great Export Import, що відстежує імпортні та експортні операції.

Міномети придбали через чеську компанію Excalibur Army Spol.S.R.O, яка поставила їх Укрспецекспорту 20 липня 2021 року по 32 722 дол. США, у скільки ці міномети обійшлися вже Міністерству оборони України наразі не відомо.

Виробником мінометів ЕМ-120 є болгарська компанія EMCO, яка не маючи власної виробничої бази, особливо щодо складного виробництва стволів, проводить ремонт і передпродажну підготовку старої техніки, у тому числі й 120-мм мінометів.

Угоду лобіював тодішній заступник міністра оборони України Олександр Миронюк, який також посував закупівлю нової версії САУ «Дана-М2» від Excalibur Army, зі старою 152-мм гарматою 1970-х років, снаряди до якої необхідно імпортувати з-за кордону.

«Кілька років болгарська фірма намагається продати залишки цих мінометів – і все було б марно, якби не відгукнувся на допомогу заступник міністра оборони Олександр Миронюк, який до призначення довгий час займався торгівлю з Болгарією у державному спецекспортері «Прогрес», – написало у 2020 році видання «Хвиля», коли планувалася ця закупівля.

Міноборони придбало болгарські 120-мм міномети

Цікаво, що Олександра Миронюка звільнили з Міноборони 21 липня, наступного дня після придбання болгарських мінометів. Того ж дня звільнили й Ігоря Халімона. За інформацією головного редактора видання «Цензор.НЕТ» ДБР Юрія Бутусова, підозрює Миронюка та Халімона у масштабній корупції та розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах.

При цьому Ігорю Халімону вже повідомлено про підозру за статтею перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України, за створення преференцій компаніям, які отримали 95% контрактів на харчування військових і залишення армії без непорушних запасів продовольства.

Щодо мінометів, то їх термінову закупівлю у Міноборони обґрунтовували, відсутністю готових до закупівлі вітчизняних 120-мм мінометів після заборони експлуатації сумнозвісних «Молотів».

При цьому на той момент державні випробування проходили відразу 3 вітчизняних 120-мм міномета – «Бучарда» приватного підприємства «Старокраматорський машинобудівний завод», «МП-120» від «Української бронетехніки» і той же «Молот» від Укроборонпрома, але доопрацьований і покращений. Ціна українських мінометів – від 500 до 600 тисяч грн.

Варто зазначити, що 25 січня 2022 року 120-мм міномет МП-120 виробництва ТОВ «Українська бронетехніка» було прийнято на озброєння Збройних Сил України.

Але Міноборони не було часу чекати і за пів року до підписання цього наказу, воно без усіляких державних випробувань приблизно по 900 тис. грн придбало болгарські міномети, які не перебувають на озброєні болгарської армії та не відомо чи взагалі комусь постачались.

Гадаємо ми ще почуємо про цю закупівлю, але вже можливо від ДБР.

Наприкінці згадаємо, ще один скандал часів Миронюка – закупівлю за кордоном списаних артилерійських боєприпасів 1986-1988 років, які перед продажем Україні проходили ремонт і відновлення. При цьому у Міністерстві оборони розповідали, що купувати відремонтовані 35-річні артснаряди по 25 980 грн набагато вигідніше ніж нові по 38 765 грн.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»