Нова нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади

Автор: Михайло Слободянюк
нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади

Директивою Міністра оборони України від 18 січня 2008 р. був сформований 27-й реактивний артилерійський полк у місті Суми.

Він став першою новою частиною такого типу, створеною вже у складі Збройних Сил незалежної України [1].

Формування відбувалося на казармених фондах розформованого 2007 р. Сумського військового інституту ракетних військ і артилерії (РВіА) ім. Богдана Хмельницького [2]. Реально частину стали формувати у квітні–травні 2008 р. на основі підрозділів (дивізіонів), які були передані з 15-го та 107-го реактивних артилерійських полків та з 26-ї артилерійської бригади.

На озброєння полк отримав 220-мм комплекс реактивних систем залпового вогню 9П140 «Ураган» [3], збережені завдяки рішенню тодішнього командувача РВіА Сухопутних військ Збройних Сил України М. Грицая [4]. 5 грудня 2008 р. полку вручили Бойовий Прапор [5].

Перша нарукавна емблема частини була створена власними силами і в цілому базувалася на символах колишнього Сумського військового інституту РВіА (мал. 1). Так як полк певним чином вважав себе продовжувачем традицій інституту (колишнього радянського військового училища), то в першій емблемі ми бачимо дещо спотворені стрічки ордена Червоного Прапора, два з яких мав розформований військовий інститут (були повернені йому Указом Президента України № 1173/2000 від 30 жовтня 2000 р.). Хоча формально полку ніколи не передавались ці нагороди.

нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади

У вересні 2009 р. фахівці Відділу військової символіки та геральдики Генерального штабу Збройних Сил України підготували для полку нову емблему (мал. 2), адаптовану до прийнятої у 8-му армійському корпусі системи символіки (полк належав до складу цього корпусу). Цю емблему виготовили у ТзОВ «Символіка» у Львові 2 листопада 2009 р. у кольоровому та захисному варіанті, а 18 лютого 2010 року (на другу річницю створення полку) вона була офіційно затверджена Начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України. І тут ми бачимо ті ж самі стрічки орденів Червоного Прапора, а додатково – напис системи озброєння «УРАГАН» – символ могутності реактивної артилерії (тому в розмовах частину звали просто полк «Ураган»).

нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади

З початком російської агресії проти України на Донбасі полк брав активну участь у боях проти загарбників і сепаратистів. Для нового польового обмундирування військовослужбовців частини у ТзОВ «Символіка» 12 вересня 2015 р. виготовили нарукавні емблеми у нових захисних кольорах. Під час «декомунізації» символіки Збройних Сил України, яка розпочалася в частинах 2015 р. за ініціативи самих військовослужбовців, київський волонтер Анатолій Трінчук власним коштом замовив у ТзОВ «Символіка» нові емблеми вже бригади (перетвореної з полку), на яких були відсутні стрічки радянських орденів (які, як ми вже вказували, ніколи полку не надавалися).

нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади

Цей варіант (мал. 3), на якому також змінили вигляд стрічок кольорів Державного Прапора України (на прохання А.Трінчука їх взяли з емблеми 26-ї артилерійської бригади) виготовили у середині січня 2016 р., а далі волонтер передав їх для носіння бійцям бригади. Надалі, також на прохання Трінчука, 13 листопада 2017 р. у Львові виготовили емблеми, в яких на гербі Сум були відсутні картуш та міська корона (мал. 4).

Наступного року, після того, як 2017 р. була розроблена та затверджена нова символіка Збройних Сил України (наказ міністра оборони України № 606 від 20 листопада 2017 р.), для частин стали розробляти й нові нарукавні емблеми.

У цьому процесі на даний час не все гаразд, не зовсім зрозуміла загальна концепція розробників з Києва, яка, на жаль, не пройшла апробації у середовищі фахівців. Але нові зразки регулярно з’являються. Однєю з таких нових нарукавних емблем стала й символіка 27-ї реактивної артилерійської бригади.

Ескіз нової емблеми поступив для виготовлення з частини до ТзОВ «Символіка» у квітня 2018 р. На даний час не зовсім зрозуміло, чи це є офіційно затверджена емблема, чи це ініціатива самої бригади. Але чітко видно, що малюнок емблеми побудований на використанні у ній нагрудного знаку тоді ще полку, який розробили фахівці Відділу військової символіки та геральдики Генерального штабу Збройних Сил України О. Муравйов та М. Чмир. Цей нагрудний знак дуже оригінальної форми був розроблений та затверджений Начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України ще 18 липня 2011 р. [6] (мал. 5)

нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади

В результаті вийшла красива та лаконічна нарукавна емблема, яка через застосовані символи (червоний колір щита, встановлений для частин РВіА у Збройних Силах України, схрещені гармати, полум’я, герб Сум) чітко вказує на її приналежність саме 27-й реактивній артилерійській бригаді (мал. 6). На поданому з частини ескізі кольори центральної фігури залишилися такими, якими вони були у нагрудному знаку (тобто, полум’я – червоне).

Але при виготовленні стало ясно, що при розміщенні на червоному щиті язиків червоного полум’я вони втрачали свою рельєфність. Тому розробник комп’ютерної програми для емблеми Р. Крупа запропонував замінити червоний колір на помаранчевий (яскраво-червоний). У такому вигляді емблему виготовили у Львові 15 червня 2018 р. Виготовлялись кольорові емблеми, у захисних кольорах та напівкольорові (на камуфльованому щиті вишивали кольорову емблему), як звичайної форми, так і у вигляді т. зв. «прямокутників», де на прямокутному щиті за розмірами спеціального клапана на рукаві військовослужбовців для носіння саме емблем вишитий знак доповнювали зверху стрічки в кольорах Державного Прапора України.

нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади нарукавна символіка 27-ї реактивної артбригади

На даний час, на жаль, ми зустрічаємось із маніакальним бажанням нових авторів нової символіки Збройних Сил України категорично відкинути все, що було зроблене до них у розвитку української військової символіки за попередні 25 років. Однак це абсолютно неправильно й нагадує радянський «революційний» підхід, коли все, що було зроблене попередниками, оголошувалося застарілим і шкідливим. Знадобилося багато років та розпад СРСР, щоби подолати цей комуністичний ідіотизм. Тому нам не варто повторювати помилки радянських часів. Всю «радянщину» треба усунути з символіки Збройних Сил України, це абсолютно вірно, але не забувати, що за 25 попередніх років було зроблено багато цікавих і суто українських зразків символіки. Нарукавна емблема 27-ї реактивної артилерійської бригади наочно показує, що у разі поєднання кращих українських розробок попередніх часів з новими тенденціями ми отримуємо у кожному разі чудові результати. Впевнений, що за такою методикою майбутнє.


Примітки

[1]. Слободянюк М.В. Відродження з попелу. Генеза нарукавних емблем Збройних Сил України. Історичний нарис і символіка 66-ї гвардійської механізованої Полтавсько-Буковинської ордена Червоного Прапора дивізії та 15-ї окремої гвардійської механізованої Єнакієвсько-Дунайської орденів Червоного Прапора і Суворова бригади. – К., 2005. – С. 51-52.

[2]. Парій О. Сумські “Урагани” до бою готові // Народна армія. – 2009. – 16 грудня. – С. 4.

[3]. Парій О. Сумські “Урагани” для сумчан // Народна армія. – 2011. – 6 січня.

[4]. Слободянюк М.. Сухопутні війська України. Історія та символіка 8-го армійського корпусу. – Львів, 2011. – С. 59–60.

[5]. Бойовий прапор новому полку // Народна армія. – 2008. – 9 грудня. – С. 1.

[6]. Чмир М. Символи “Бога війни” // Військово-історичний альманах. – 2011. – Річник ХІІ. – Ч. 1 (22). – С. 137–146.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
vijsko.milua.org
При адаптації для UMP використані кольорові зображення зі спеціалізованого форуму www.sammler.ru