МСЗ готується розбирати крейсер, ремонтувати десантний корабель та будувати нові проєкти для ВМСУ

крейсер проєкту 1164 На Миколаївському суднобудівному заводі не мають сумнівів, що невдовзі розпочнуть розбирати крейсер, якій був для них борговою ямою, та чекають корабель ВМСУ на ремонт.

Після того, як завдяки дорученню Володимира Зеленського було повністю погашено борги по заплатам, миколаївські суднобудівники чекають замовлень, передусім від держави, й не дарма – вже є доручення президента щодо запуску процесу демілітаризацїї недобудованого ракетного крейсера проєкту 1164, шифр «Атлант» (колишній «Україна», ще раніше «Адмірал флоту Лобов») та вирішення питання добудови на заводі новітнього корвету проєкту 58250.

Генеральний директор заводу Валерій Калашников повідомив що детальний проєкт демілітаризації ракетного крейсера підписаний начальником Генерального штабу та вже лежить у нього на столі, й на заводі лише чекають відповідного розпорядження.

Щодо крейсеру ми стовідсотково почнемо демілітаризацію, об'єм її вже відомий – він вже в мене лежит на столі, підписаний начальником Генерального штабу. Тому тут в мене ніяких сумнівів немає.

Хочу зауважити це буде не розбазарювання крейсеру, не грабіж його. Це абсолютно чіткий проєкт розроблений нашим казенним інститутом. Обладнання, в тому числі озброєння, будуть демонтовані з крейсеру та встановлені на кораблях Військово-Морських Сил України у відповідності з проєктом демілітаризації.

За словами директора демілітаризація крейсеру займе не менше 2,5 років, ближче до трьох. Крім фахівців заводу планується залучити підрядників, зокрема фахівців миколаївського підприємства «Ера», турбінного заводу «Зоря» та інших.

Також Валерій Калашников розповів, що 26-27 липня завод планує прийняти на ремонт середній десантний корабель ВМСУ «Юрій Олефіренко», серед іншого планується проведення капітального ремонту головних двигунів.

Крім того він повідомив, що у середу, 17 липня, з командувачем ВМСУ та начальником управління кораблебудування флоту обговорювалось питання щодо будівництва нових кораблів для ВМСУ, але відмовився уточнювати яких саме проєктів.