Білорусь за два роки запустила патронний завод

Білорусь за два роки запустила патронний завод

Патронне виробництво у Білорусі почали будувати близько двох років тому, а нещодавно вже відправили замовникам першу партію боєприпасів, хоча будівництво об'єкта ще триває.

Реалізує проєкт держпідприємство «Белспецвнештехніка», повідомляє Беларусь сегодня.

«Створення патронного виробництва – це перш за все забезпечення військової безпеки держави. Уявіть, що буде, якщо, скажімо, завтра в країні не залишиться боєприпасів, а продати їх нам ніхто не захоче? Адже вже був подібний прецедент із забезпеченням білоруських біатлоністів спортивними набоями. Тому глава держави, в числі інших завдань, поставив перед оборонниками мету освоїти виробництво патронів. У першу чергу для задоволення потреб національних збройних сил, а деяку частину боєприпасів поставлятимемо на експорт», – повідомив Олексій Скрага, гендиректор «БСВТ - нові технології», дочірнього підприємства ДП «Белспецвнештехніка».

Виробництво розгорнули у Оршанському районі, на території незатребуваної військової бази біля села Устя, що підходить за всіма параметрами забезпечення безпеки виробництва не тільки патронів, а й стрілецької зброї, ракет, боєприпасів, іншої продукції військового і подвійного призначення. Важливим чинником, що визначив вибір, було і те, що в найближчих населених пунктах проживає чимало фахівців, які десятки років були задіяні у зберіганні та обслуговуванні боєприпасів і яких тепер не треба навчати з нуля.

По суті, вже є цілий комплекс. Це і місця зберігання комплектуючих, і система їх видачі та доставки до місця виробництва, і саме виробництво, упаковка та облік, лабораторні випробування і організація зберігання готових виробів. Сьогодні на підприємстві вже працюють 150 осіб. Але це тільки початок, кількість робочих місць буде зростати.

Білорусь за два роки запустила патронний завод

Перші партії набоїв вироблені на експорт і вже поставлені замовнику. Це спортивно-мисливські набої калібрів 7,62х54, 7,62х39 і 9х19 мм. Наразі чекає відправлення чергова велика партія.

Нове підприємство займається і відновленням ракет Р-27, які відслужили свій термін та підлягали утилізації – вже відновлено та передано збройним силам понад сотню готових до застосування ракет. У планах – відкрити у найближчій перспективі виробництво нітроцелюлози. Вивчається доцільність будівництва порохового заводу

Білорусь за два роки запустила патронний завод

Нагадаємо, що в Україні виробництво бойових набоїв налагодила приватна компанія – «Зброяр», що запустила виробництво набоїв 7,62×51 мм НАТО, які вже пройшли випробування та закуповуються Збройними Силами України для нових вітчизняних гвинтівок, які також надходять на озброєння (минулого року отримано близько 600 гвинтівок UAR-10 та UAR-008).

Також навесні цього року приватний інвестор планує розпочати будівництво патронного заводу на 300 робочих місць на території індустріального парку «Павлоград», що на Січеславщині.

У грудні 2018-го запустили лінію повного циклу виробництва патронів 9х18-мм та 9х19-мм на КНВО «Форт» МВС України, але наразі лінія не використовується на повну потужність, а частина імпортного обладнання взагалі не введена в експлуатацію – підприємству виявилося вигідніше купувати вже готові заготовки за кордоном, аніж виготовляти самостійно.

Фото (крім першого) Олександра Власенка, Сергія Чічілова