«Олександр Охрименко» забезпечував стрільби ПКР «Нептун»

Олександр Охрименко забезпечував стрільби ПКР Нептун

Протягом тижня, у визначеному районі акваторії Чорного моря екіпаж пошуково-рятувального судна «Олександр Охрименко» відпрацьовував заходи із забезпечення державних випробувань комплексу крилатих ракет наземного базування РК-360МЦ «Нептун».

Серед основних завданнь, які стояли перед військовими моряками було закриття району, встановлення мішені, пошуково-рятувальне та медичне забезпечення ходу випробувань у морі, повідомляє служба зв’язків з громадськістю Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Нагадаємо, що в якості мішеней використовувались два нещодавно зарахованих до складу ВМСУ ліхтера проєкту 1635К (1985 та 1988 р.в.), які були передані з балансу ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство».

Олександр Охрименко забезпечував стрільби ПКР Нептун

— Для військового судна це вже не перша участь у подібних заходах, можливості та тактико-спеціальні характеристики судна дозволяють залучати його безпосередньо до забезпечення всього спектру пошуково-рятувальних, водолазних, суднопідйомних, підводно-технічних, а також гідрографічних, науково-дослідних та інших спеціальних робіт, – зазначив начальник пошуково-рятувальної служби Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Олексій Нестеров. — Загалом екіпаж успішно справився з поставленим завданням та продемонстрував високий рівень злагодженості та морської навченості, – додав він.

Також, під час виходу в море на борту судна перебувала група аварійного-рятувального загону з метою ліквідації будь-яких аварійних ситуацій.

Олександр Охрименко забезпечував стрільби ПКР Нептун

«Олександра Охрименка» побудоване на сінгапурській судноверфі Keppel Fels. Спущено на воду у листопаді 1987 року. На той момент це був найсучасніший рятувальний буксир у СРСР, здатний діяти у відкритому океані. Судно отримало назву «Светломор-4» і стало останнім з чотирьох цього типу. Передано ВМСУ Міністерством інфраструктури України восени 2019 року.

Технічні характеристики судна

Водотоннажність: 1258 тонн (порожнім) 2258 тонн (повна)
Довжина: 61 метри
Ширина: 14 метри
Осадка: 3,7 м (порожнім), 4,5 (повним)
Висота борту: 6 метри
Енергетична установка: дизельна, Wartsila 8R22HFD (2 по 1300 кВт)
Дизель-генератори: TAD 121CHC Volvo Penta3X238 кВт
Дальність ходу: 5800 миль
Швидкість: до 12 вузлів (6 вузлів економічний хід)
Автономність: до 30 діб
Екіпаж: 26 осіб, максимальна (по кількості місць в каютах) – 37

Універсальне судно обладнане пошуковими РЛС, рятувальними засобами, однобарабанною автоматичною буксирною лебідкою, електрогідравлічним краном вантажопідйомністю 8 тонн з вильотом стріли 15 метрів, барокамерою, мобільною водолазною станцією та іншим водолазним обладнанням. Судно має великі ємності для прісної води та палива. Крім того «Олександр Охрименко» має обладнання для збору нафтопродуктів з поверхні води, а також протипожежні насоси та лафети для гасіння пожежі.

Олександр Охрименко забезпечував стрільби ПКР Нептун Олександр Охрименко забезпечував стрільби ПКР Нептун Олександр Охрименко забезпечував стрільби ПКР Нептун Олександр Охрименко забезпечував стрільби ПКР Нептун