Невитрачені кошти ДОЗ-2020 витратять на турецькі корвети

Невитрачені кошти ДОЗ-2020 витратять на турецькі корвети

Міноборони схиляється до закупівлі корветів турецького виробництва за рахунок коштів передбачених Держоборонзамовленням на 2020 рік, що залишилися невикористаними.

Про це повідомляє Оборонно-промисловий кур'єр з посиланням на нараду, що відбулася 13 листопада на базі Департаменту військово-технічного співробітництва Міноборони України.

За даними інформованого джерела на нараді «йшлося про використання передбачених ДОЗ коштів, що залишилися невикористаними, і скоріш за все, саме турецькому проєкту буде надане зелене світло».

За таких умов гарантовану участь у проєкті будівництва корвету зможе взяти лише державне підприємство «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект», що є українським розробником і виробником газових турбін для кораблів. Щодо решти українських підприємств, то можливість їх участі наразі невідома.

Зазначається, що у продовженні будівництва українського корвету Міністерство оборони не бачить доцільності. Проте і минулого і цього року розглядалися варівнти долучення до його добудови компаній з Туреччини. Водночас розглядалась можливість закупити турецькі корвети.

«Перший корвет може бути виготовлений за нашою участю на території Туреччини, а всі наступні вже будуть виготовлятися на українському підприємстві. Тут у нас в Україні, а не в Туреччині. Це принципова умова», – наголосив віцепрем’єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський на пресконференції у жовтні.

Нагадаємо, що у лютому цього року делегація Міноборони відвідала Туреччину де провела зустрічі та переговори з віцепрезидентом підсекретаріату оборонної промисловості Сердаром Демірелем і керівництвом концерну STM. Також українська делегація відвідала виробничі потужності підприємств Dearsan, Yonca Onuk, турецької кораблебудівної та ремонтної верфі.

В ході зустрічей отримано детальну інформацію щодо можливостей будівництва бойових кораблів тоннажністю від 150 до 2600 тон різного призначення, досвіду турецьких підприємств з реалізації масштабних проєктів для потреб іноземних партнерів, у тому числі на території замовника, підготовки екіпажів та інженерного складу, обслуговування тощо.

У рамках переговорів сторони розглянули низку можливих варіантів кооперації з урахуванням наявних можливостей українських компаній та готовності турецької сторони до постачання і локалізації виробництва вузлів та агрегатів морських платформ та озброєння в Україні.

А минулого місяця, Міністр оборони України Андрій Таран та голова Підсекретаріату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір, підписали Меморандум про наміри щодо розвитку співробітництва в галузі оборонно-промислових проєктів.

У документі окреслюються наміри сторін започаткувати й імплементувати спільні проєкти з будівництва бойових кораблів, безпілотних літальних апаратів та всіх видів турбінних двигунів.

Щодо турецьких корветів.

Туреччиною, в рамках проєкту MILGEM, розроблено корвет типа «Ада» (Ada) – сучасний бойовий корабель, що володіє можливостями ведення протичовнових операцій і патрулювання у відкритому морі, з широким використанням у конструкції принципів стелс-технологій.

в рамках проєкту MILGEM, розроблено корвет типа «Ада» (Ada)

Водотоннажність корвету – 2400 т, довжина – 99,56 м, ширина – 14,4 м, екіпаж – 93 особи, із авіаційними фахівцями – 106. Енергетична установка CODAG, складається з однієї газової турбіни General Electric LM2500 потужністю 23 МВт і двох 16-циліндрових дизельних двигунів MTU 16V595TE90 по 4320 кВт. Максимальна швидкість – 29 вузлів, економічним ходом – 15 вуз. Дальність – 3500 морських миль при швидкості 15 вузлів.

Озброєння включає 8 ПУ ПКР Harpoon, ЗРК RIM-116 RAM (21 ЗКР), 76-мм артилерійську установку OTO Melara Super Rapid, 2×12,7-мм кулемети Aselsan STAMP, два 324-мм тритрубних торпедних апарати Mk.32 (торпеди Mk.46/54), протичовновий гелікоптер S-70B Sea Hawk.