Російські ЗМІ: «Сапсан» – серйозна загроза для С-300 і С-400

Російські ЗМІ: Сапсан – серйозна загроза для С-300 і С-400

Новина про фіналізацію проєкту оперативного тактичного ракетного комплексу «Сапсан» та придбання першого дослідного дивізіону для ЗСУ викликала занепокоєння «за порєбріком».

Так, сьогодні у популярному російському електронному ЗМІ «Военное обозрение» вийшла стаття: «Украинские «Сапсаны» представляют существенную угрозу для С-300ПМ1 и С-400 со штатным боекомплектом».

Її автор, Євгеній Даманцев пише, що особливої актуальності набуває детальний аналіз географії застосування та імовірних електродинамічних і льотно-технічних характеристик (собливостей режимів польоту на маршовій і термінальній ділянках траєкторії) оперативно-тактичних балістичних ракет «Сапсан» для пошуку ефективних заходів протидії новій загрозі за допомогою зенітно-ракетних засобів військової ППО і Повітряно-космічних сил РФ.

Російські ЗМІ: Сапсан – серйозна загроза для С-300 і С-400

Автор також звертає увагу на пропозицію міністра інфраструктури України Владислава Криклія щодо використання для операцій НАТО повітряного простору в Сімферопольському районі польотної інформації (РПІ), що включає простір над суверенною територією України і відкритими водами Чорного моря та приходить до висновку, що над Херсонською, Харківською та Сумською областями можуть з'явитися не тільки «Глобал Хоук», а й літаки стратегічної радіотехнічної і радіоелектронної розвідки RC-135V/W «Rivet Joint».

Інтегровані в БРЕО даних машин комплекси РТР 55000 AEELS здатні виявити будь-які типи РЛС виявлення і наведення російських ЗРК (з визначенням координат, аналізом їх частотних параметрів та режимів роботи) аж до лінії радіогоризонту, що варіюється від декількох десятків до 435 км (в залежності від висоти роботи «Рівет Джойнта»).

Як наслідок, пише автор, оператори RC-135V/W Block 8 зможуть надавати бойовим розрахункам українських «Сапсанів» координати російських зенітних ракетних полків С-300ПМ1/2 і С300В4 (без входу в зону їх дії), що прикривають стратегічно важливу інфраструктуру в Ростовській, Воронезькій, Білгородській і Курській областях.

«Будучи концептуальним (і частково – конструктивним) аналогом ОТБР 9М723-1 «Іскандер-М», «Сапсан» не лише має аналогічну конфігурацію розміщення аеродинамічних рулів, а й може похвалитися наявністю хвостових блоків газодинамічної корекції в площинах тангажу і рискання (по чотири 7-соплових газодинамічних модулі з 7 індивідуальними газогенераторами у кожної ОТБР)», – йдеться у статті.

Російські ЗМІ: Сапсан – серйозна загроза для С-300 і С-400 Газогенераторний і сопловий модулі системи імпульсної газодинамічної корекції, встановлені на дослідному прототипі ОТРК «Сапсан»

Як наслідок, високошвидкісна ОТБР (близько 5-6 Мах), що володіє балістичною або квазібалістичною траєкторією польоту з апогеєм від 25-30 до 70 км, має можливість атакувати зенітно-ракетні засоби противника в режимі пікірування під кутом 90 градусів та здійснювати інтенсивні протизенітні маневри з перевантаженнями 20-25G.

Відштовхуючись від цієї інформації, автор вважає, що «Сапсан» представлятиме вкрай серйозну загрозу для дислокованих у Воронезькій та Ростовській областях 108-го і 1536-го зенітних ракетних полків (зрп) С-300ПМ1 і С-400 «Тріумф», оснащених зенітними керованими ракетами (ЗКР) 48Н6Е і 48Н6ДМ з напівактивними радіолокаційними головками самонаведення (РЛ ГСН). Адже російські ракети не забезпечують перехоплення засобів повітряного нападу, що пікірують на дивізіон під кутами понад 64 градусів (в «мертву воронку» – поза кутомісного сектора огляду дивізійного ПФАР-радара підсвітки та наведення 30/92Н6Е).

Російські ЗМІ: Сапсан – серйозна загроза для С-300 і С-400

Більш того, навіть у разі перехоплення ОТБР «Сапсан» ще на маршових ділянках квазібалістичної траєкторії (до моменту виходу за межі кутомісного сектора огляду радарів підсвітки «трьохсоток/чотирьохсоток») може виникнути проблема, обумовлена недостатніми допустимими перевантаженнями ЗКР великої дальності 48Н6Е/ДМ.

Як відомо, обмежений конструктивний запас міцності і можливість застосування лише аеродинамічної системи управління після вигоряння заряду РДТП (в період роботи РДТП функціонує і газоструминна система відхилення вектора тяги) забезпечує даними ЗКР можливі перевантаження близько 30-35 од. Цього недостатньо для перехоплення об'єктів, що здійснюють протизенітні маневри з перевантаженнями понад 17G (в цей перелік може входити й ОТБР «Сапсан»).

Далі автор пише, що докорінно змінити розклад може переоснащення зенітних полків новітніми ЗРК середнього / дальнього радіуса дії С-350А «Витязь». Ракети-перехоплювачі 9М96Е/ДМ якого здатні перехоплювати найскладніші засоби повітряно-космічного нападу, які атакують дивізіон в «мертву воронку», ховаючись від діаграми спрямованості радара наведення за допомогою стрімкого пікірування.

Ця здатність забезпечується, завдяки оснащенню ЗКР 9М96Е/ДМ активними РЛ ГСН сімейства «Сланець», здатними отримувати цілевказування від сторонніх джерел радіолокаційної та (або) оптико-електронної розвідки і не потребують безперервної підсвітки за допомогою радара наведення 50Н6А.

Більш того, підсумовує автор, дані зенітні ракети є єдиними у ПКС Росії надманевреними протиракетами, здатними в ході перехоплення реалізувати перевантаження порядку 65-70G (забезпечуючи перехоплення як ОТБР «Сапсан», так і більш маневрених об'єктів), завдяки наявності газодинамічних «блоків» поперечного управління.