Офіцерів запасу, які не проходили військової служби, призиватимуть на 18 місяців

Студенти військових кафедр ВНЗ

Однім із напрямків комплектування штатних офіцерських посад ЗС України, у 2017 році розглядається впровадження призову офіцерів запасу на військову службу за призовом терміном на 18 місяців.

На цьому під час наради з керівним складом Збройних Сил наголосив начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко.

— Нам необхідно систематизувати дані про офіцерів запасу, здатних проходити військову службу. Зокрема, це стосується людей, які не служили, але мають вищу освіту та отримали військові звання офіцерів запасу. Щорічно такі офіцерські звання отримують 9-10 тисяч осіб. Це потужний ресурс, який повинен ефективно використовуватися, — зазначив генерал армії України Віктор Муженко.

Як повідомили у Генеральному штабі, наразі у законодавство внесені всі необхідні зміни, що забезпечують проведення призовів офіцерів запасу.

Зокрема сьогодні, Президентом підписаний закон, яким гарантується збереження місця роботи, посади і середнього заробітку за працівниками призваними на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

нова редакція частини третьої статті 119 КЗпПУ:

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівника здійснюється виплата грошового забезпечення рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Після видання відповідного наказу Міністра оборони України, очікується, що на військову службу терміном на 18 місяців, призовуть офіцерів запасу, які свого часу закінчили військові кафедри при вищих навчальних закладах та не проходили військової служби, віком до 43 років (віковий ценз може бути ще уточнений).

Стаття 11 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»:

5. Громадянам України, які мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити та атестовані до офіцерського складу, присвоюється відповідне первинне військове звання офіцера запасу. У разі потреби вони за наказом Міністра оборони України підлягають призову для проходження військової служби осіб офіцерського складу.

Також, під час наради Віктор Муженко наголосив, що для якісного комплектування офіцерських посад — як первинних, так і на рівні органів військового управління, мають використовуватися всі можливості, зокрема, прийняття офіцерів запасу на офіцерську службу за контрактом та використання курсів для прискореної підготовки молодших офіцерів з числа сержантів, які мають вищу освіту. При цьому вся система з добору офіцерських кадрів має бути спрямована на забезпечення, в першу чергу, бойових частин.

«Головним пріоритетом кадрової політики Збройних Сил України цього року має стати продовження процесу професіоналізації війська за рахунок якісного комплектування штатних офіцерських посад».

нарада в ГШ


Читати також: Призов офіцерів запасу до ЗСУ буде проводиться щоквартально і розпочнеться вже у лютому


Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію