ХКБМ готує РСЗВ «Верба» на випробування МОУ, а Шепетівський ремзавод виготовляє «Бастіони»



Міністерство оборони України проведе випробування РСЗВ «Верба», про це, під час прес-туру 25 травня, повідомив журналістам учений секретар Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені Морозова (ХКБМ) Андрій Богач на полігоні в Башкирівці.

«Я думаю, протягом найближчих пари місяців дві машини – це транспортно-заряджальна машина та бойова машина – будуть пред'явлені на попередні випробування», - сказав він.

«Верба» - реактивна система залпового вогню на базі автомобіля КрАЗ-6322 і бойової частини БМ-21 «Град», розроблена у 2015 році ХКБМ. Модернізована система оснащена кабіною на 5 місць. Керування вогнем, прицілювання та перезаряджання здійснюється в автоматичному режимі з кабіни, без безпосереднього втручання розрахунку в її роботу. Маса нової системи сягає майже 20 т, але вона здатна розвивати швидкість до 85 км/год.

Як повідомляв під час презентації системи у 2015 році заступник директора КБ ім. Морозова Юрій Волченко, перезаряджання повного комплекту з 40 ракет здійснюється протягом 10 хвилин. «Верба» ​​може мати і броньовану версію з кабіною від бронеавтомобіля «Раптор» і захистом основних систем автомобіля.

Нагадаємо, що у вересні 2016 року головний конструктор КБ ім. Морозова Геннадій Гращенков повідомив, що система готова на 95%:

Це не перший досвід модернізації бойових машин 122-мм РСЗВ 9К51 «Град» ті інших радянських систем. ДП «Шепетівський ремонтний завод» виготовляє декілька версій РСЗВ на шасі КрАЗ-6322: «Бастіон» - з бойовою частиною БМ-21 «Град» (після капітального ремонту) та версію з подовженою базою, на якій розміщений додатковий пакет з 40 ракет. Ці РСЗВ поставлялися на експорт у декілька країн.

Процес виготовлення бойових машин РСЗВ «Бастіон» можна побачити на фото зроблених під час відвідування Шепетівського ремзаводу Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом у січні 2017 року:

Шепетівський ремонтний завод Шепетівський ремонтний завод
Шепетівський ремонтний завод Шепетівський ремонтний завод
Шепетівський ремонтний завод Шепетівський ремонтний завод

Також завод має досвід встановлення на шасі автомобіля КрАЗ-6322 бойової частини БМ-27 (220-мм РСЗВ 9К57 «Ураган»).

Бастіон-03



Використані джерела:
Depo.Харків

довідник озброєння і військової техніки