ДП «Антонов»: результати роботи з червня 2016 по серпень 2017 та плани розвитку на 2018-2020 роки

Ukrainian Military Pages

Маркетинговий план ДП «Антонов», яке входить до складу держконцерну «Укроборонпром», передбачає випуск щонайменше 70 літаків протягом найближчих 5 років.

За підсумками року роботи ДП «Антонов» під керівництвом Президента Олександра Коцюби (призначений наказом ДК «Укроборонпром» 08.06.2016), досягнуті наступні результати:

  • Завершено процедуру об’єднання серійного та дослідного виробництв. Завдяки цьому підприємство отримало Сертифікат організації виробника, відповідно до вимог АПУ 21 (Part 21), розділ G. Попередні сім років цей процес знаходився в стагнації.
  • Відновлено роботи з підготовки виробництва та безпосередньо виробництва п’яти літаків Ан−178, які виключають необхідність закупок частин фюзеляжу та механізації крила у Вороніжського авіазаводу (РФ).
  • Виготовлено та передано на статистичні випробування фюзеляж літака Ан−178.
  • Виготовлені стенди, для випробувань та відпрацювання систем СЕС, БРЕО, СУЗ, СІСУ, ТСЕ та інших, для літаків Ан−132 та Ан−148/158/178.
  • Структура організації з проектування приведена до відповідності вимогам АПУ 21, розділ J, які були введені в дію в 2014 році.
  • Забезпечення відповідності вимогам АПУ 21 (Part 21) надало можливості ДП «Антонов» співпрацювати з провідними іноземними постачальниками обладнання, виступаючи при цьому в ролі інтегратора. Зокрема, налагоджено взаємодію з такими всесвітньо відомими лідерами авіаіндустрії, як Honeywell (США) та Pratt&Whitney Canada, які отримали кваліфікацію на свою продукцію для використання на літаках «Антонов» за американськими нормам FAA.
  • На вимогу діючих правил Євросоюзу, на підприємстві, випереджаючи національні вимоги, створено Flight Test Center (Центр випробовувальних польотів), що дозволяє розраховувати на можливість сертифікату від європейської організації EASA.
  • За ініціативою керівництва ДП «Антонов», розпочато процес укладання угоди BASA (Bilateral Aviation Safety Agreement) між Україною та Королівством Саудівська Аравія.
  • Завершено заходи з імпортозаміщення покупних комплектуючих виробів (ПКВ) виробництва РФ на літаках АН−148, АН−158, АН−178 (частка російських ПКВ та матеріалів раніше складала до 50−60%). При цьому, частка комплектуючих українського виробництва збільшилася з 25% до 38%.
  • За програмою створення нового транспортного літака Ан−132Д на основі глибокої модернізації транспортного літака Ан−32 побудовано перший дослідний зразок літака, який вперше піднявся в повітря 31 березня 2017 року. Виконується програма льотних випробувань. Проект реалізується в партнерстві з компаніями KACST та TAQNIA (Королівство Саудівська Аравія) за принципами широкої міжнародної кооперації, включаючи українські підприємства, в тому числі НТК «Екран», ПАТ «ФЕД», ПАТ «Електронприлад», ПАТ «Авіоніка», доля яких складає 30% загальної вартості літака. Серед західних партнерів – «Pratt&Whitney Canada» (двигуни), Honeywell (авіоніка), Dowty Propellers (гвинти), Liebherr (системи кондиціювання) та інші.

Завдяки реалізації даної програми ДП «Антонов» поширено співпрацю зі світовими лідерами в авіаційній галузі, оптимізовано систему післяпродажної підтримки замовників, здійснено виходи на нові ринки.

  • Продовжено програму розробки тактичного безпілотного авіаційного комплексу (ТБпАК).
  • Розроблено нову програму організації комплексної підтримки замовників, в тому числі – нову концепцію сайту за для забезпечення діяльності експлуатантів за всіма аспектами.
  • Підписано меморандуми щодо постачання 10 літаків сімейства АН−132, 4 літака сімейства АН−148, АН−158, АН−178 з терміном реалізації протягом 180 днів.
  • Реалізована участь ДП «Антонов» в тендері на постачання 9 літаків Ан−178 з опцією на 15 літаків.
  • Укладено меморандум щодо постачання 4х літаків Ан−158, до країни центральної Африки з розгортанням Регіонального сервісного центру.
  • Забезпечене стабільне зростання фінансових показників діяльності підприємства. Так, у порівнянні з 2015 роком, чистий прибуток зріс більше, ніж в 4 рази.
  • Відрахування до бюджету зросли в два рази в порівнянні з 2015 роком та склали 611 мільйонів гривень за 2016 рік.
  • Здійснено відокремлення діяльності транспортного підрозділу ДП «Антонов», «Авіалінії Антонова» від сумісної діяльності з російською компанією Волга−Дніпро, щодо перевезення вантажів, яка відбувалась на протязі семи років.

Після відокремлення «Авіаліній Антонова», наліт на списочне повітряне судно зріс на 18% у порівнянні з першим півріччям 2015 року. Склавши загалом, 356 годин в місяць на парк повітряних суден. При цьому обсяг перевезених вантажів збільшився на 20%. Доходність від перевезень зросла на 16%.

Плани розвитку ДП «Антонов» на наступні роки

Реалізація підписаних протягом року контрактів та меморандумів забезпечить роботу підприємства на подальші 5−7 років, як в частині виробництва, так і науково−дослідних робіт.

З метою виконання своїх зобов’язань в повному обсязі, підприємство планує здійснити наступні кроки протягом 2018−2020 років:

  1. Залучення інвесторів, що забезпечать просування та продажі літаків «АН» на світовому ринку.
  2. Сертифікацію підприємства та літаків «АН» в FAA, що дозволить значно розширити ринки збуту літаків.
  3. Адаптацію підприємства до вимог стандартів НАТО.
  4. Створення механізмів продажу літаків шляхом залучення лізингових компаній.
  5. Розвиток комплексної системи підтримки експлуатантів літаків «АН» згідно із розробленими стандартами та процедурами. Відкриття регіональних сервісних центрів в наступних країнах: Республіка Судан, Колумбія, Індія, ПАР, Болгарія або Мальта. Започаткування перемовин з компанією AVIALL (дочірнє підприємство Boeing).
  6. Технічне переоснащення підприємства задля переходу на автоматичні лінії виробництва через компанії Brotje та MTorres.
  7. Вдосконалення існуючої організаційної структури підприємства, розвиток інформаційних технологій (ІТ) на підприємстві шляхом впровадження системи IT Enterprise української розробки з терміном реалізації до 2020 року.



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт ДП «Антонов»

довідник озброєння і військової техніки