Президент пропонує передати Державну спеціальну службу транспорту до Міноборони

Ukrainian Military Pages

Президент України Петро Порошенко ініціював зміну статусу Державної спеціальної служби транспорту України. Відповідний законопроект зареєстрований за № 7242 від 27.10.2017.

Цілями та завданнями проекту Закону є перепідпорядкування Державної спеціальної служби транспорту (ДССТ) від Міністерства інфраструктури України та забезпечення її функціонування в системі Міністерства оборони України.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, це надасть можливість оптимізувати складові сектору безпеки і оборони України, підвищити ефективність планування їх застосування, а також забезпечити раціональне використання бюджетних коштів, передбачених для забезпечення обороноздатності держави.

Законопроектом пропонується низка змін до законів України "Про Державну спеціальну службу транспорту", "Про військовий обов'язок і військову службу" та "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Основні зміни стосуються Закону України "Про Державну спеціальну службу транспорту", за якими, зокрема:

змінюється правовий статус та підпорядкування ДССТ – служба стає спеціалізованим військовим формуванням, що входить до системи Міністерства оборони України (за чинною редакцією Закону вона є спеціалізованим державним органом транспорту у системі центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері транспорту, дорожнього господарства, туризму та інфраструктури);

на законодавчому рівні з урахуванням вимог пункту 22 частини першої статті 85 Конституції України визначається загальна чисельність Державної спеціальної служби транспорту, яка становитиме 5000 осіб, у тому числі 4600 військовослужбовців.

Крім того існуюча організаційна структура ДССТ: об'єднані загони, загони, окремі загони, змінюється на військову: бригади, полки, окремі батальйони.

Ukrainian Military Pages

Нагадаємо, що Державна спеціальна служба транспорту була створена у 2004 році на базі Залізничних військ Збройних Сил України та підпорядкована Міністерству транспорту та зв'язку. Також піднімалося питання відмови від військової служби в ДССТ, та переатестації особового складу з військових звань на спеціальні, але це так і не було реалізоване. В 2014 році в структурі Міністерства інфраструктури було утворено Державну службу України з безпеки на транспорті, якій підпорядковано Державну спеціальну службу транспорту.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram