Американські «Айленди» для ВМС України (відео)

Айленд

Як відомо, США готові передати ВМС України виведені зі складу американського флоту та законсервовані 30-метрові (110-foot) патрульні катери класу «Айленд», призначені для патрулювання та пошуково-рятувальних операцій в прибережних водах.

Нагадаємо, що про вихід на фінішну пряму домовленостей щодо передачі двох катерів класу «Айленд» (Island) зі складу Берегової охорони США командування українського флоту повідомило ще рік тому.

Окрім переговорів та документального оформлення угоди, до Сполучених Штатів також була відряджена делегація, яка оглянула катери та їх стан. Проте юридичні питання процедури передачі виявилися дещо складнішими, аніж передбачалося. Подробиці у сюжеті ТРК «Бриз»:

Катери перебувають на зберіганні у так званому «теплому стані», тобто все що потрібне для забезпечення життя корабля функціонує. Ремонт та обслуговування після завершення їх активної служби не проводилися, наразі тільки підтримується їх життєдіяльність. Проте українська делегація високо оцінила технічний стан катерів. Частина обладнання та систем знято та законсервовано.

«Айленди» передаються Україні на безоплатній основі в стані «так як є». Але супутні витрати - розкосервація, встановлення знятих систем, технічне обслуговування, підготовку екіпажів та транспортування в Україну, мають бути сплачені Міністерством оборони України.

Окрім технічного огляду робоча група провела і фінансову оцінку, визначивши скільки можуть коштувати катери з такими тактико-технічними характеристиками за умови їх виготовлення на суднобудівних заводах України.


Вартість виготовлення одного такого корабля нашими підприємствами 35 млн. дол., а пропозиція Сполучених Штатів - це 10 млн. дол., причому це гранична сума, максимальна можлива...
Ukrainian Military Pages

Українські Військово-Морські Сили мають намір використовувати ці катери за прямим призначенням, тобто у якості патрульних, а також надати їм додаткові спроможності щодо протидиверсійного забезпечення, з перспективою їх застосування як у відритому морі, так і для забезпечення оборони пунктів базування, портів та інших берегових та морських інфраструктурних об'єктів.


Довідково:

Катери класу «Айленд» (Island) були побудовані верф'ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 одиниць (бортові номери WPB 1301 - WPB 1349). Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Катери оснащені РЛС AN/SPS-73, моторним човном.

Двохвальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 вуз. Екіпаж складає 16 осіб, автономність п'ять діб. Штатне американське озброєння складається з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Mod 0 Bushmaster і двох 12,7-мм кулеметів М2НВ.