На Харківщині пройдуть навчальні збори бригади територіальної оборони

На Харківщині пройдуть навчальні збори бригади територіальної оборони

Протягом десяти діб близько 4000 військовозобов’язаних осіб підрозділів окремої бригади територіальної оборони навчатимуть інструктори з навчальних центрів Збройних Сил України. Заплановано й стрільби з бойової зброї.

Про підготовку зборів розповіли під час брифінгу в Харківській ОДА 25 липня.

За інформацією заступника голови ХОДА Олександра Скакуна, до зборів залучатимуть військовозобов’язаних оперативного резерву другої черги – тобто тих, хто не проходив військову службу, починаючи з 2014 року. Пройти тренування ТрО зможуть як придатні, так і обмежено придатні до проходження військової служби.

«Навчальні збори з управлінням та підрозділами бригади територіальної оборони, яку формує Харківський обласний військовий комісаріат, будуть проведені з 28 серпня по 6 вересня 2018 року, – повідомив Олександр Скакун. – До призову будуть залучені 34 військкомати міста Харків та Харківської області. Оповіщення здійснюватиметься разом з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, через керівників установ, організацій та підприємств, де працюють військовозобов’язані».

«Проведення навчальних зборів з бригадою територіальної оборони Харківської області буде здійснюватися в місцях формування. Тобто в 6 районах (Дергачівському, Куп’янському, Ізюмському, Лозівському, Зміївському та Чугуївському)», – уточнив військовий комісар Харківського обласного військового комісаріату Юрій Калгушкін.

Він також зазначив, що всіх військовозобов’язаних, яких залучать до проведення навчальних зборів, забезпечать речами, засобами індивідуального захисту, їжею тощо.

«Підготовку вони будуть здійснювати в нормальних побутових умовах, - відзначив Юрій Калгушкін. – Передбачено залучення інструкторів з навчальних центрів Збройних Cил України для проведення навчальних зборів. Заплановано практичне виконання вогневої підготовки, тобто стрільби на полігонах, у тирах. На 6-й, 7-й, 8-й дні - командно-штабні навчання. За кожним військовозобов’язаним, який призивається на навчальні збори, зберігається середня зарплатня за місцем роботи та робоче місце, безробітним виплачується одна мінімальна зарплата, передбачена виплата всіх грошових компенсацій».

Юрій Калгушкін відзначив, що збори ТрО такого масштабу на Харківщини пройдуть уперше. До них планують залучити близько 4000 військовослужбовців. 300 добровольців уже самостійно звернулись до військкоматів з проханням взяти участь у зборах. Також усім військовозобов’язаним, які будуть оповіщені про проведення заходу, та керівникам установ і підприємств нагадали про відповідальність за невиконання законодавства України.

Нагадаємо, що у червні на Чернігівщині пройшли навчальні збори 119-ї окремої бригади територіальної оборони – першої з новостворених понад двадцяти бригад територіальної оборони ЗС України.