Україна подала офіційний запит щодо закупівлі у США систем протиповітряної оборони

Україна подала офіційний запит щодо закупівлі у США  систем протиповітряної оборони

Україна подала запит в офіційний Вашингтон щодо закупівель систем протиповітряної оборони вартістю $750 млн за одну одиницю, при необхідності мінімум трьох комплексів.

Про це в ефірі Радіо НВ повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Валерій Чалий.

Також Чалий повідомив, що Україна потребує безпілотники, контрбатарейні радари та контрснайперські системи.

Посол додав, що відповідний запит був озвучений на "найвищому та високому рівні", а саме на зустрічах президентів України і США в Брюсселі, а також на зустрічах української сторони з радником президента США з національної безпеки Джоном Болтоном.

Інші подробиці цього запиту Валерій Чалий відмовився озвучувати, посилаючись на засекреченість інформації.

Нагадаємо, що 20 червня, на засіданні Уряду, Міністр оборони Степан Полторак заявив, що п'ять дивізіонів ЗРК Patriot вистачить, щоб повністю перекрити кордон з Росією, та що для прикладу на їх купівлю б вистачило $4 млрд, які очікуються від боротьби з контрабандою.

Також, цього року про купівлю систем ППО Patriot домовилася Польща, відповідну угоду на 4,75 мільярда доларів було підписано 28 березня. Причому попередніх домовленостей було досягнуто ще в липні 2017 року, а перші системи Patriot Польща отримає у 2022 році.

Згодом, після поширення інформації, Валерій Чалий в ефірі Радіо Свобода заявив, що ЗМІ неправильно інтерпретували його слова про запит України на закупівлю у США систем ППО, конкретну їх кількість і ціну, така інформація є закритою, хоча робота у напрямку військово-технічного співробітництва України і США ведеться і буде продовжуватися.

«На жаль, багато ЗМІ неправильно інтерпретували те, що я говорив, зв’язавши шматки з різних частин інтерв’ю. Дійсно, те, що ми постійно ведемо цю роботу – це правда. Але говорити, що є конкретний запит і на скільки (систем ППО – ред.) – по-перше, це закрита інформація, але робота ведеться і вона буде тривати», – сказав Валерій Чалий.

Він пояснив, що було «теоретичне» запитання, скільки коштують системи ППО зараз. «Я говорив, що в крамницях такі системи не купиш, та назвав приблизні оцінки вартості», – зазначив Валерій Чалий.


ua en
Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію