Польща підписала контракт на купівлю 32 винищувачів F-35A

Польща підписала контракт на поставку 32 винищувачів F-35A

Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак підписав сьогодні, 31 січня 2020 року, контракт на придбання 32 літаків 5-го покоління Lockheed Martin F-35A Lightning II.

Контракт вартістю 4,6 млрд дол США (близько 17,8 млрд злотих) включає тренажери, підготовку персоналу та логістичний пакет, повідомляє Defence24.

Зокрема предметом контракту, крім поставки 32 літаків F-35A, є:

  • наземне обладнання та спорядження пілотів;
  • система наземної підготовки, призначена для оснащення авіабаз, включно з Інтегрованим навчальним центром та 8 тренажерами (Full Mission Simulator);
  • повне матеріально-технічне обслуговування літаків та іншого обладнання за системою Global Support Solution (GSS) до 2030 року;
  • запасний двигун Pratt & Whitney F135;
  • ІТ-система управління експлуатацією літаків F-35;
  • навчання 24 пілотів у США (включаючи рівень інструктора) та підготовка 90 осіб технічного персоналу.

Укладена угода в рамках програми модернізації авіації під найменуванням Harpia є результатом доволі швидкої переговорної процедури, яка тривала приблизно рік. Поштовхом до рішення стала низка катастроф винищувачів МиГ-29. І польська, і американська сторони доклали максимум зусиль для завершення всіх процедур та формальностей у найкоротші терміни.

«Модернізація армії прискорюється. Крім F-16, у нашому небі незабаром з’являться чудові винищувачі F-35. Завдяки цьому тінь російського панування, над цією частиною Європи, над Річчю Посполитою, якої ми позбулися тридцять років тому, буде віддалятися й ми зможемо забезпечити кращу безпеку та мир з іншими членами НАТО», – сказав Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

Перші шість замовлених літаків F-35A відправляться на одну з американських повітряних баз у 2024-2025 роках і будуть використовуватися для підготовки польських пілотів. Нові винищувачі прибудуть до Польщі в 2026 році і будуть постачатися до 2030 року зі швидкістю 4-6 машин на рік. З них формуватимуть дві ескадрильї по 16 машин. Посольство США в Польщі оголосило, що початкова оперативна готовність буде оголошена в 2028 році.


Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію