Верховна Рада прийняла закон про розвідку

Верховна Рада прийняла закон про розвідку

Верховна Рада України у другому читанні та в цілому схвалила Закон «Про про розвідку» внесений депутатами від партії «Слуга народу» (законопроєкт №2412-д від 28.02.2018).

За відповідне рішення проголосували 258 народних депутатів.

Законом приведено у відповідність з Конституцією України норму, згідно з якою Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.

Закон визначає, що з метою ефективного виконання завдань розвідки в Україні функціонує розвідувальне співтовариство, суб'єктами якого є:

  • координаційний орган з питань розвідки;
  • розвідувальні органи, визначені цим Законом;
  • Служба безпеки України;
  • визначені Радою національної безпеки і оборони України інші складові сектору безпеки і оборони, які залучаються розвідувальними органами до виконання розвідувальних завдань та посилення розвідувальних спроможностей держави

До розвідувальних органів належать:

  • Служба зовнішньої розвідки України;
  • розвідувальний орган Міністерства оборони України;
  • розвідувальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

Оперативні підрозділи Центрального управління Служби безпеки України, що здійснюють контррозвідувальну діяльність, відповідно до цього закону можуть проводити розвідувальні заходи з метою отримання інформації в інтересах контррозвідки.

Функції СЗР та розвідувального органу Міноборони у сфері військово-технічного співробітництва, а також порядок їх взаємодії під час здійснення розвідувальної діяльності у цій сфері визначаються цим та іншими законами України, актами Президента України.

Служба зовнішньої розвідки України здійснює розвідувальну діяльність у зовнішньополітичній, економічній, військово-технічній, науково-технічній, інформаційній, екологічній сферах, сфері кібербезпеки. СЗР в межах компетенції може залучати до виконання розвідувальних завдань інших суб’єктів розвідувального співтовариства.

Розвідувальний орган Міноборони України здійснює розвідувальну діяльність у воєнній сфері, сферах оборони, військового будівництва, військово-технічній та кібербезпеки.

Також передбачається посилення парламентського контролю за сферою розвідки.

Законом визнано таким, що втратив чинність, Закон України «Про розвідувальні органи України», встановлено, що закони та інші акти законодавства, прийняті до набрання чинності цим Законом, застосовуються у частині, що не суперечить цьому Закону та внесено зміни до законодавчих актів України.


Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію