9-мм пістолет Макарова


9-мм пістолет Макарова

9-мм пістолет Макарова (ПМ, Індекс ГРАУ – 56-А-125) є особистою зброєю нападу та захисту, призначеною для ураження противника на невеликих відстанях.

Радянський самозарядний пістолет ПМ, під набій 9х18 мм, був розроблений у 1948 році, прийнятий на озброєння Збройних сил та правоохоронних структур СРСР у 1951 році. Станом на 2020 рік перебуває на озброєнні Збройних Сил України.


Тактико-технічні характеристики (ТТХ) 9-мм пістолета ПМ
Калібр, мм9х18
Принцип діївільний затвор
Вага пістолета (без набоїв), г733
Вага пістолета із спорядженим магазином, г810
Довжина, мм161,5
Довжина ствола, мм93,5
Ширина, мм29,4
Початкова швидкість польоту кулі, м/с:315
Бойова швидкострільність, пострілів/хв:30
Прицільна дальність, м:50
Ефективна дальність, м50
Максимальна дальність до якої зберігається вбивча дія кулі, м350
Місткість магазину, патронів8
Нарізи, шт4 шириною 4,5 мм ±0,2

9-мм пістолет Макарова


Будова 9-мм пістолета Макарова (ПМ)

Пістолет ПМ складається з 32 деталей і наступних 7 основних частин:

  1. Рамка зі стволом і спусковою скобою.
  2. Затвор з ударником, викидачем і запобіжником.
  3. Зворотна пружина.
  4. Ударно-спусковий механізм.
  5. Руків'я з гвинтом;
  6. Затримка затвору.
  7. Магазин.

9-мм пістолет Макарова


Порядок неповного і повного розбирання пістолета Макарова (ВІДЕО)


Розбирання пістолета може бути неповним або повним. Неповне розбирання проводиться для чищення, змащування та огляду пістолета, повне – для чищення при сильному забрудненні пістолета, після знаходження його під дощем або в снігу, при переході на нове мастило, а також при ремонті.

Неповне розбирання пістолета виконувати у наступному порядку:

1) Витягнути магазин з основи рукоятки.

Неповне розбирання пістолета макарова

Утримуючи пістолет за рукоятку правою рукою, великим пальцем лівої руки відвести защіпку магазина назад до кінця, одночасно відтягати вказівним пальцем лівої руки виступаючу частину кришки магазина, витягнути магазин з основи рукоятки.

Перевірити, чи нема в патроннику патрона, для чого вимкнути запобiжник (опустити прапорець вниз), відвести лівою рукою затвор у заднє положення, поставити його на затворну затримку i оглянути патронник. Натиснути великим пальцем правої руки на затворну затримку, відпустити затвор.

2) Відділити затвор від рамки.

Неповне розбирання пістолета макарова

Взявши пістолет у праву руку за рукоятку, лівою рукою відтягнути спускову скобу вниз i перекосити її ліворуч; вперти в рамку так, щоб вона утримувалася в цьому положенні. Під час розбирання утримувати її у цьому положенні вказівним пальцем правої руки.


Неповне розбирання пістолета макарова

Лівою рукою відвести затвор у крайнє заднє положення i припідняти його задній кінець, дати йому можливість просунутися вперед під дією зворотньої пружини. Відділити затвор від рамки i поставити спускову скобу на своє місце.


3) Зняти зі ствола зворотню пружину.

Утримуючи рамку правою рукою за рукоятку i відтягуючи зворотню пружину на себе лівою рукою, зняти її зі ствола.

Збирання пістолета проводять у зворотній послідовності.

1) Надіти на ствол зворотню пружину.

Узявши рамку за рукоятку в праву руку, лівою рукою надіти зворотню пружину на ствол обов'язково тим кінцем, в якому крайній виток має менший діаметр у порівнянні з іншими витками.

2) Приєднати затвор до рамки.

збирання пістолета макарова

Утримуючи рамку за рукоятку в правій руці, а затвор у лівій, ввести вільний кінець зворотньої пружини в канал затвора i відвести затвор у крайнє заднє положення так, щоб дульна частина ствола пройшла через канал затвора i виступила назовні.


збирання пістолета макарова

Опустити задній кінець затвора на рамку так, щоб повздовжні виступи затвора розташувались в пазах рамки, i, притиснувши затвор до рамки, вiдпустити його. Затвор під дією зворотньої пружини енергійно повернеться в переднє місце. Вимкнути запобіжник (підняти прапорець вверх).

Примiтка. Для приєднання затвора до рамки не обов'язково відтягувати вниз i відводити спускову скобу. При цьому, при відводі затвора в крайнє заднє положення, необхідно припідняти його задній кінець вверх до відказу так, щоб не було утикання нижньої передньої стінки затвора в гребінь спускової скоби, яка обмежує рух затвора назад.

3) Вставити магазин в основу рукоятки.

збирання пістолета макарова

Утримуючи пістолет у правій руці, великим i вказівним пальцями лівої руки вставити магазин в основу рукоятки через нижнє вікно основи рукоятки. Натиснути на кришку магазина великим пальцем так, щоб защіпка (нижній кінець бойової пружини) заскочила за виступ на стінці магазина; при цьому вона має клацнути. Удари по магазину долонею не допускаються.


Перевірка правильності збирання пістолета після неповного розбирання.

Вимкнути запобіжник (опустити прапорець вниз). Відвести затвор у заднє положення i відпустити його. Затвор пройде дещо вперед, стане на затворну затримку i залишиться в задньому положенні. Натиснути великим пальцем правої руки на затворну затримку, відпустити затвор. Затвор під дією зворотньої пружини повинен енергійно повернутися в переднє положення, а курок повинен стояти на бойовому зводі. Вимкнути запобіжник (підняти прапорець вверх). Курок повинен зірватися з бойового зводу i заблокуватися.



Використані джерела:
Настанова зі стрілецької справи. 9-мм пістолет Макарова

Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію