Якщо не реформувати ремонтно-евакуаційні підрозділи ЗСУ очікують великі втрати у техніці

Автори: О.Марченко, В.Вишневський
Якщо не реформувати ремонтні підрозідли ЗСУ очікують великі втрати у техниці

Огляд Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», що відбулася у Львові 14 травня.

До вашої уваги тези доповіді «Пропозиції щодо підвищення ефективності системи відновлення озброєння та військової техніки».

Досвід проведення військовими частинами та підрозділами Сухопутних військ Збройних Сил України (СВ ЗСУ) бойових дій, особливо в активній фазі, в операції Об’єднаних сил (ООС) і Антитерористичній операції (АТО) на території Донецької та Луганської областей показав, що наявність техніки, яка залишалась неохопленою ремонтно-відновлювальними органами (РВО), суттєво впливала на підтримання боєздатності військової частини.

Виходячи з цього основним завданням РВО є підтримання чисельного складу озброєння та військової техніки (ОВТ) на рівні, що визначає високу боєздатність та необхідну технічну перевагу над противником. Це досягається освоєнням техніки, правильною організацією експлуатації, швидким відновленням ОВТ в ході бойових дій.

У 2014–2016 роках під час активної фази бойових дій в АТО на території Донецької та Луганської областей СВ ЗСУ зазнали найбільших бойових та експлуатаційних втрат озброєння та військової техніки. Ремонтно-відновлювальні органи показали низьку спроможність щодо вчасного відновлення озброєння та військової техніки.

Якщо не реформувати ремонтні підрозідли ЗСУ очікують великі втрати у техниці

Основними причинами низької готовності сил і засобів РВО стали: застарілі (ще радянські) засоби ремонту, евакуації та технічної розвідки, які не відповідали сучасним вимогам, недостатня кількість цих засобів, недостатня технічна підготовленість фахівців-ремонтників, мала укомплектованість фахівцями-ремонтниками РВО та великий фронт виконання завдань військовими частинами та підрозділами СВ ЗСУ. На сьогодні ситуація в цьому напрямі не повною мірою поліпшилась та потребує негайного вирішення.



Враховуючи зазначене вище, виникає негайна необхідність розв'язання проблеми, яка полягає в оновленні та модернізації існуючих засобів відновлення РВО під радянські (модернізовані) і сучасні зразки ОВТ, їх раціонального розподілу у військових частинах та якісної підготовки фахівців-ремонтників.

Одним із варіантів розв'язання поставленої проблеми пропонується:

  • включити до складу механізованого (танкового) батальйону відділення технічної розвідки. Це надасть змогу не відволікати спеціалістів-ремонтників з інших підрозділів, тим самим збільшуючи ефективність цих підрозділів;
  • до організаційно-штатної структури механізованих (танкових) рот включити евакуаційне відділення у складі командир відділення – 1, такелажник – 1, механік-водій – 1,оснащене відповідним типом тягача;
  • підрозділи технічної розвідки РВО оснастити сучасними машинами технічної розвідки на гусеничному рушію з відповідним броньованим корпусом та новітніми засобами дистанційного виявлення, пошуку і позначення пошкоджених машин на місцевості;
  • оновити та модернізувати наявні рухомі та нерухомі засоби ТО і ремонту ОВТ РВО під існуючі та нові зразки ОВТ, які надходять на озброєння;
  • на наявній навчальній базі посилити підготовку фахівців-ремонтників, вдосконаливши програму підготовки, спираючись на досвід ООС / АТО.

Отже, актуальність розв'язання поставлених проблем зумовлена необхідністю побудови такої системи відновлення ОВТ РВО військових частин та підрозділів СВ ЗСУ, яка б могла ефективно функціонувати в ході ведення бойових дій на рівні, не нижчому, ніж заданий.



Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 14 травня 2021 р.)
Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію