В Україні запровадять нову систему оплати праці держслужбовців

Визначено розмір компенсації за піднайом житла на 2021 рік

Реформа системи оплати праці держслужбовців триває. Планується, що в 2023 році модель оплати праці на основі класифікації посад та грейдів буде поширена на всі державні органи.

Поряд з тим, що в 2022 році буде реалізовано експеримент щодо запровадження системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у пілотних державних органах, за дорученням прем’єр-міністра в 2021-2022 роках відбудеться класифікація посад в усіх інших державних органах, передає офіційний сайт Національного агентства України з питань державної служби (НАДС).

«НАДС – є координатором експериментального проєкту щодо запровадження системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад. За результатами підготовки пілотного проєкту, опрацьовано та подано звіт на розгляд Уряду. Наразі ж триває напрацювання проєкту постанови з новими умовами оплати праці. Враховуючи, що в 2022 році буде припинено виплату стимулювальних виплат, встановлених для фахівців з питань реформ, існує потреба почати класифікацію саме з цієї категорії посад. Це потрібно для того, щоб встигнути врахувати видатки на оплату праці фахівців з питань реформ в державному бюджеті на 2022 рік відповідно до нової моделі. Наступним кроком стане проведення класифікації інших посад державної служби», – повідомила голова НАДС Наталія Алюшина.



У НАДС вважають, що діюча система оплати праці застаріла і неефективна. Вона включає в себе 11 складових. Посадовий оклад у цій схемі складає всього 39%-49%. Близько 50% виплат – варіативні. Це премії, надбавки, стимулюючі виплати, розмір яких, як правило, визначає керівник, часто спираючись не на результати роботи, а на власне суб’єктивне бачення і відношення до працівника.

Реформа спрямована на підвищення ефективності всієї держслужби. Вона допоможе зробити систему оплати праці прозорою та зрозумілою для суспільства і мінімізувати можливості зловживання та корупції.

У відомстві стверджують, що рівень заробітної плати кожного державного службовця буде залежати від результатів його роботи. Крім того, заробітна плата поступово буде наближена до ринкової і допоможе залучати на держслужбу більше висококваліфікованих фахівців, а також мотивувати професійних співробітників, які вже працюють.

Передбачається підвищення ролі посадового окладу разом із зниженням дискреції керівника на розмір заробітної плати шляхом визначення «основної» та «додаткової» частки зарплати:

  • основна частка не залежить від рішення керівника та визначає чіткі складові заробітної плати (не менше 70%);
  • додаткова частка залежить від особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи шляхом встановлення премії. Дискреція керінвика – не більше 30%.

У новій системі залишиться доплата за ранг. Адже ранг державних службовців є видом спеціальних звань, які встановлюються з метою мотивації, визнання заслуг та особистого внеску, що мають важливе значення для розвитку держави.

Першим кроком і основою реформи оплати праці має стати сучасна класифікація посад. Класифікація передбачає розподіл посад державної служби та присвоєння їм класифікаційних кодів на основі віднесення посад до відповідних сімей та рівнів, визначених у Каталозі типових посад державної служби і критеріїв віднесення до таких посад.

Модель класифікації передбачає:

  • 28 професійних сімей посад – до кожної сім’ї є короткий опис на основі ключового функціоналу на посадах;
  • 9 рівнів відповідальності - від першого керівного рівня до початкового фахового рівня;
  • 3 рівні юрисдикції – центральний рівень, обласний, районний.

Зазначається, що класифікація посад сприятиме формуванню сучасної та ефективної системи управління персоналом в державних органах. Вона використовується у всіх країнах ЄС як основа сучасної системи управління персоналом.

Першими нову модель впровадять пілотні державні органи, а саме: НАДС та його територіальні органи, Міністерство фінансів України, Міністерство цифрової трансформації та Секретаріат Кабінету Міністрів України. Згодом вона буде поширена на інші державні органи.

Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію