Армія США у 2022 році оголосить новий конкурс на JLTV

Армія США у 2022 році оголосить новий конкурс на JLTV

Армія США хоче отримати нову машину за програмою Joint Light Tactical Vehicle, переможець може замінити Oshkosh Defense, яка отримала початковий контракт на JLTV у 2015 році.

Наразі військові завершують складати нове тактико-технічне завдання (або запит пропозицій для промисловості – Request for Proposal – RFP), щоб офіційно оголосити конкурс на суму до 12 млрд дол. на створення, ще більшої кількості легких тактичних машин, повідомляє Defense News з посиланням на менеджера Об'єднаного програмного офісу JLTV Майка Спранга.

При цьому новий конкурс може змістити чинного постачальника Oshkosh Defense, який отримав початковий контракт за програмою JLTV у 2015 році на випуск своєї машини Oshkosh L-ATV. Повідомляється, що армія США від початку планувала провести наступний конкурс у міру того, як перший контракт добігатиме кінця. Для його підготовки армія спонукала компанії, які брали участь у першому конкурсі, надавати якомога більше технічних даних.

Наразі компанія Oshkosh Defense вже побудувала близько 10 000 машин за контрактом, що передбачає постачання понад 66 000 автомобілів. Очікується, що витрати на замовлення машин за контрактом складуть приблизно 30 млрд доларів до 2024 року.

Армія вже провела первинне дослідження ринку після того, як JLTV була схвалена для серійного виробництва у 2019 році. Це сталося після майже шестимісячної затримки, пов'язаної з серією змін, внесених в машину у відповідь на відгуки солдатів.

А згодом військові прийняли рішення провести новий конкурс, провівши в лютому 2020 року свій перший «день промисловості» (захід, який проводять військові з метою представлення представникам галузі вимог до зброї або транспортних засобів), сказав Майк Спранг в інтерв'ю Defense News напередодні щорічної конференції Асоціації армії США (AUSA 2021).

Відтоді офіс провів ще кілька зустрічей з промисловістю, випустив кілька проєктів RFP, оновив елементи розділів і відповів на 400 питань виробників. У жовтні очікується чергове оновлення RFP.

За його словами, армія планує випустити RFP в січні 2022 року та укласти контракт з однією командою у вересні 2022 року. «У якийсь момент армія розглядала можливість укладення контрактів з двома командами, але згодом визначила, що цього не дозволять фінансові можливості», – додав Спранг.

Через розвиток технологій та їх здешевлення з моменту створення JLTV, армія сподівається додати до машин кілька нових можливостей. Наприклад, за словами Спранга, дуже важливий захист від корозії, особливо для морської піхоти. Мета – перейти з 20-річного рівня захисту на 30-річний.

Спранг зазначив, що для армії (Сухопутних військ) бажаним атрибутом нової версії машини є поліпшена паливна економічність. У своєму проєкті RFP армія запросила підвищення паливної ефективності щонайменше на 5 відсотків та зменшити час роботи на холостому ходу.

«Завдяки цьому, ми вважаємо, що фактично можемо заощадити в середньому від 15 до 20 відсотків витрат палива на рік», – сказав Спранг.

Армія планує включити літій-іонні батареї в базову комплектацію нового JLTV. «Батареї використовуватимуть, щоб не включати двигун, коли вам знадобиться радіоприймач, обігрів чи охолодження, а коли акумулятор розрядиться до певного значення, двигун включається, заряджає його, та знову відключається».

Військові також хочуть, щоб транспортний засіб наступного покоління був здатний забезпечити потужність, необхідну для збільшення можливостей. І готові платити за це додатково.

За словами Спранг, новий JLTV також включатиме деякі «орієнтовані на водія» технології, такі як 360-градусна обізнаність з кількома камерами навколо автомобіля, моніторинг сліпих зон, поліпшені камери заднього виду і можливість спуску з пагорбів.

Інші можливості, які офіс програми хотів би розглянути, – це функції тактильного відгуку, такі як сидіння, яке вібрує, якщо автомобіль наближається до чогось або перебуває в небезпечному місці, замість того, щоб покладатися на сигнал тривоги або попередження на дисплеї.

Десять років тому деякі з цих можливостей не розглядались для військової машини, але комерційна промисловість знизила ціну за рахунок власних розробок, «і зараз гарний час поглянути на їх застосування у військовій техніці», – сказав менеджер.

«JLTV – фантастична платформа для реалізації цих можливостей», – додав він. – Нам не обов'язково все це потрібно. Кожен постачальник повинен вирішити, які з них він збирається запропонувати».

Майк Спранг зазначив, що кількість промислових проєктів, а також кількість компаній, які орендували наявні JLTV для їх оцінки, засвідчують, що програму очікує сильна конкуренція.




Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію