Новий варіант самохідного міномета M120G Rak

Автор: Кирило Рябов
Новий варіант самохідного міномета M120G Rak

Польська компанія Huta Stalowa Wolya SA (HSW), що входить до складу державного холдингу Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) продовжує розвиток самохідного міномета M120 Rak.

Нещодавно була створена і випробувана чергова версія такої бойової машини, виконана на модернізованому шасі LPG. Дослідний зразок показали на виставці MSPO-2021, і найближчим часом він відправиться в одну з армійських організацій для вивчення та освоєння.

На різних шасі

Проєкт «Рак» розроблявся компанією HSW з 2006 р. на замовлення Міноборони Польщі. Його метою було створення бойового модуля у вигляді залюдненої башти зі 120-мм мінометом та іншим обладнанням, сумісного з різними носіями. Основні проєктні роботи завершилися у 2009 р. і незабаром був представлений перший дослідний зразок. Надалі будувалися й інші прототипи відмінної конфігурації, в т.ч. на інших шасі.

Перший прототип самохідного міномета, позначений як SMG або M120G (G – gąsienica, гусениця) виконали на шасі САУ 2С1 «Гвоздика» радянської розробки та польського будівництва. По суті, мова йшла тільки про заміну башти з гаубицею на мінометний модуль і про деякі незначні доробки шасі. Такий самохідний міномет пройшов випробування, але не був рекомендований до прийняття на озброєння. Втім, пізніше його доробляли та вдосконалювали для напрацювання досвіду.

M120G Rak

У 2011 р. представили дослідний виріб SMK або M120K (K – koło, колесо). Базою для нього послугував чотиривісний бронетранспортер Rosomak - ліцензійна версія фінського Patria AMV. Бойовий модуль був вдосконалений, але не зазнав кардинальних змін. Разом з бойовою машиною розробили взводний командний пункт AWD на тій же базі.

Двома роками пізніше був показаний ще один варіант самохідного міномета, на цей раз на шасі німецької БМП Marder. Цей проєкт не отримав подальшого розвитку, і HSW повернулася до вдосконалення шасі «Гвоздики».

M120K Rak

З 2016 року HSW і Rosomak SA отримали перше замовлення на серійне виробництво колісних самохідних мінометів. Він передбачав постачання 64 машин M120K Rak і 32 виробів AWD. Поставки почалися у 2017 р. У 2019-20 рр. з'явилися нові контракти на виробництво додаткових партій техніки. Її виробництво триває досі й в майбутньому має закрити всі потреби армії. В цілому Польща планує розгорнути близько. 20 батарей на «Раках», для чого їй необхідно 180 серійних машин.

Нове шасі

Надалі бойовий модуль остаточно перенесли на шасі LPG. При цьому вдосконалення машини тривало. Не так давно була створена чергова версія шасі й бойової машини на його основі. Паралельно розробляються ще два зразки для мінометників на тій же базі. Це рухомий командний пункт по типу серійного AWD і машина артилерійської розвідки. Терміни появи такої техніки поки не названі.

У квітні 2021 р. прототип останньої версії передали Навчальному центру артилерії та озброєння ім. Бема (м Торунь) для вивчення та проведення нового етапу перевірок. За результатами цих заходів буде остаточно вирішуватися питання прийняття міномета на озброєння. Висловлюються позитивні прогнози на цей рахунок.

Процес освоєння «Рака» в навчальному центрі ненадовго перервали. 7 вересня в м Кельце відкрилася військово-технічна виставка MSPO-2021, і дослідний самохідний міномет став одним з головних її експонатів. В ході виставки відбулася офіційна презентація машини.

Новий варіант самохідного міномета M120G Rak

Технічні особливості

Новим носієм універсального бойового модуля стала чергова модифікація шасі LPG. Ця машина пропонується як основа для різної техніки, зокрема самохідних мінометів. При її створенні використовувався досвід будівництва та експлуатації старих зразків, таких як 2С1, МТ-ЛБ тощо. При цьому сучасна модифікація шасі має мінімальну спадкоємність з радянською технікою.

Шасі LPG в версії для M120G побудовано на основі бронекорпусу з захистом 1 рівня по STANAG 4569. Збережено передньомоторне компонування; кормовий відсік повністю віддається під бойове відділення. У ньому знаходяться підбаштові агрегати бойового модуля і додаткові укладання боєприпасів.

Новий варіант самохідного міномета M120G Rak Вид збоку. Помітно збільшена відстань між катками

LPG комплектується дизельним двигуном MTU потужністю 350 к.с. і автоматичною трансмісією. В рамках останніх робіт була перебудована ходова частина. Шасі позбулося сьомої пари опорних катків зі збільшенням інтервалів між рештою. Торсійну підвіску замінили імпортною гідропневматичною, що відповідає збільшеному навантаженню.

На даху LPG монтується стандартний бойовий модуль M120. Це зварна башта з протикульної броні, що вміщає озброєння, засоби заряджання та управління, а також місця екіпажу. По всій видимості, бойовий модуль для нового проєкту не допрацьовувався.

Основною зброєю M120G залишається 120-мм казнозарядний гладкоствольний міномет MAHSW, закріплений на хитній частині з противідкотними пристроями. Забезпечується стрільбапрямим наведенням і по навісним траєкторіям. У кормовій ніші башти знаходиться автомат заряджання з револьверними укладками на 20 пострілів. Решта боєкомплект розміщується в укладках корпусу шасі-носія. Залежно від доступних обсягів, можна розмістити не менше 23-25 мін.

M120G оснащується цифровою автоматизованою системою управління вогнем, розробленої кількома польськими підприємствами. Вона забезпечує введення і приймання даних, має засоби супутникової навігації та балістичний обчислювач. Також СУВ управляє виконавчими механізмами наведення і стрільби. Підготовка до стрільби вимагає близько 30 с після зупинки на позиції.

Новий варіант самохідного міномета M120G Rak

Міномет MAHSW може використовувати 120-мм міни різних типів. При стрільбі звичайним боєприпасом досягається дальність до 7 км. Розробляються постріли нового покоління з дальністю 10-12 км. Для стрільби прямим наведенням можуть використовуватися спеціальні кумулятивні снаряди. Швидкострільність – до 7-8 постр/ хв.

Перспективи проєкту

Польська армія вже отримує серійні самохідні міномети M120K Rak на колісному шасі Rosomak. Сформовано і несе службу кілька батарей в складі більших мотопіхотних з'єднань. Темпи виробництва такої техніки поки обмежені, але й з ними планується за кілька років здійснити бажане переозброєння та створити необхідну кількість взводів і батарей.

M120K Rak Серійні самохідні міномети M120K у військах

Новий гусеничний самохідний міномет M120G на шасі LPG успішно впорався із заводськими випробуваннями й тепер освоюється артилеристами провідного навчального центру. Це вказує на те, що у найближчому майбутньому таку машину візьмуть на озброєння і поставлять в серію. Втім, терміни такого рішення поки не відомі.

По всій видимості, гусеничну машину M120G можуть виробляти паралельно з колісною M120K, і вони будуть одночасно експлуатуватися в різних механізованих підрозділах. Змішаний парк подібної техніки дозволить польській армії отримати всі переваги, що забезпечуються уніфікованим бойовим модулем і шасі двох типів. Мінометні батареї будуть показувати необхідну мобільність і рухливість, а також зможуть ефективно працювати на різних ландшафтах.

Оновлений «Рак» виконаний на шасі LPG, яке теж пропонується використовувати в процесах розвитку парку бронетехніки. Ця машина застосовується в проєктах командно-штабної машини, артилерійського командного пункту тощо. В результаті з'являється можливість уніфікувати за допомогою сучасного шасі більш широке коло техніки сухопутних військ з отриманням відомих переваг.

Новий варіант самохідного міномета M120G Rak

Втім, реальні перспективи нового зразка визначаються не лише технічними та експлуатаційними особливостями. Подальша доля гусеничного M120G залежить від планів та можливостей військового відомства. Армія поки не уточнювала свою думку про новий проєкт HSW – хоча передача дослідної бронемашини Навчальному центру служить прозорим натяком.

Спроможності та можливостіу

Таким чином, Польща знову демонструє своє бажання створювати власну військову техніку з високими характеристиками, а також підтверджує здатність до вирішення таких завдань. Черговим результатом таких процесів стала недавня презентація бойової машини M120G Rak на виставці MSPO-2021.

Чи вдасться довести гусеничний «Рак» до серії та експлуатації у військах, поки не цілком ясно. Однак виробники цілком можуть розраховувати на отримання вигідного замовлення. Плани з будівництва 180 самохідних мінометів далекі від свого завершення, і новий M120G ще встигне знайти в них своє місце. Якщо, звичайно, командування вважатиме таку техніку потрібною та знайде необхідне фінансування.


Читати також: Артилерія Польщі: плюси та мінуси 2019 року



Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
topwar.ru

Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію