Мешканці села на Тернопільщині проти розміщення у них підрозділу тероборони

Мешканці села на Тернопільщині проти розміщення у них підрозділу тероборони

Жителі Великого Глибочка відмовили двом підрозділам Сил територіальної оборони, у розміщенні на території села, бо це, на їх думку, створить небезпеку для місцевих.

Мова йде про дві будівлі, які раніше були на балансі районної лікарні, але зараз не використовуються. Тут мали б розмістити управління 105-ї бригади тероборони та один з батальйонів. Військові село обрали через зручне розташування неподалік обласного центру.

Виконувач обов'язків командира 105-ї бригади Євген Фоменко розповів, що звернувся до Білецької громади, до якої входить село, з листом щодо розгляду можливості розміщення підрозділу ще у вересні.

«Вже грудень, а ніякої відповіді так і не надійшло. Громада нам сказала: ми любимо і поважаємо військових, ми не проти військових, але ми їх тут не хочемо, – сказав Фоменко. – У нас вже всі терміни вийшли, якби нам відразу відмовили, ще у вересні, то я б ще у вересні шукав альтернативні варіанти, а так, дотягнули нас до грудня, а днями сказали, що проти».

Мешканці села на Тернопільщині проти розміщення у них підрозділу тероборони

У селі провели опитування. Як повідомляло Суспільне, станом на 13 грудня, з 353 опитаних мешканців 344 (97,5%) висловились проти розташування у селі частини тероборони. Загалом, у Великому Глибочку проживає понад дві тисячі осіб.

Одна з причин, чому люди проти, каже депутатка Білецької громади Лілія Лаврів, бо біля колишньої лікарні є дитячий садок: «В нас багато патріотів і всі розуміють, що таке патріотизм і що таке військові дії. І в душі всі готові долучитися. Але коли йде мова про щоденну безпеку наших дітей і ми розуміємо, що це буде перша точка, куди можуть вдарити у випадку якихось військових дій, то це ще гіршу створює небезпеку для жителів».

Депутатка Білецької громади Галина Флиста, яка живе у селі, вважає, що військові просять забагато: «Ми зараз не маємо нічого для молоді. Не можемо щось для них придумати. І якраз ці приміщення хотіли використати для того, щоб зайшов якийсь спортивний комплекс, кафе, реабілітаційний центр. І зараз дуже боляче, коли нам розказують, що ми проти військових. Ні, ми не проти, якщо буде така необхідність, одне приміщення їм дати. Але не два приміщення і гаражі».

16 грудня, у Тернопільській районній раді відбулася розширена нарада щодо проблемного питання розміщення двох підрозділів територіальної оборони у селі Великий Глибочок.

«Хочу зазначити, що на сьогодні підрозділи територіальної оборони мають розмістити в кожному районі області й поблизу обласного центру. Цього вимагає закон «Про основи національного спротиву», який вступає в дію з першого січня, – зауважив Віктор Козорог, голова Тернопільської районної ради. – З усіма громадами та старостами і головами громад не було жодних проблем чи конфліктних ситуацій щодо розміщення на їх території, крім Великого Глибочка. Крім того, у приміщеннях, які б зайняли військові зробили б ремонт, так плюс це додаткові надходження у місцевий бюджет близько 2 млн грн на рік, та на жаль у Великому Глибочку деякі місцеві жителі висловлюють категоричну позицію».

Проблемне питання спробують ще раз вирішити у неділю, 19 грудня, для чого планують організувати збори місцевих депутатів та жителів села.




Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію