Lockheed Martin розповіла про успіхи F-35 у 2021 році

Lockheed Martin розповіла про успіхи F-35 у 2021 році

Компанія Lockheed Martin завершила ще один успішний рік — програма F-35 продовжила розширювати світову присутність та покращувати експлуатаційні можливості.

У 2021 році дві нові країни — Швейцарія та Фінляндія, обрали F-35 для програм оновлення своїх винищувачів. Крім того, Данія отримала свій перший F-35, а Королівські ВПС Нідерландів стали дев'ятою країною, яка заявила, що їхній флот F-35 готовий до початкової експлуатації.

У компанії зазначили, що експлуатаційні можливості F-35 продовжували зростати та ще більше продемонстрували свою цінність як найбільш досконалого елементу у бойовому просторі 21-го століття. Лише минулого року F-35 успішно брав участь у серії льотних випробувань та навчань, включаючи Project Hydra, Northern Edge, Orange Flag, Talisman Sabre та Flight Test-6.

«Об'єднана група підприємств F-35 продовжує забезпечувати неперевершену боєздатність F-35 у бойовому просторі 21 століття, — сказала Бріджіт Лодердейл, віцепрезидент і генеральний менеджер програми F-35. — Надання безпрецедентної підтримки зростаючому флоту, участь у численних навчаннях і досягнення показників постачання літаків під час глобальної пандемії — чималий подвиг».

Експлуатаційні характеристики F-35, згідно з повідомленням компанії, залишаються на висоті. Деякі з розгортань та навчань F-35A продемонстрували рівень боєздатності понад 80%. Це один із найнадійніших літаків у винищувальному парку США, 93% компонентів F-35 працюють краще, ніж передбачалося.

Минулого року F-35 були частиною чотирьох базових та корабельних активацій та брали участь у більш ніж 60 розгортаннях (морських походах та чергуваннях), включаючи перше розгортання F-35C ВМС США на борту USS Carl Vinson. Під час першого походу флагмана Королівського флоту HMS Queen Elizabeth у складі британської авіаносної ударної групи 2021 року F-35B Корпусу морської піхоти США та Королівських ВПС здійснили близько 1300 бойових вильотів, понад 2200 годин та провели 44 бойові вильоти.

Ці досягнення стали можливими завдяки використанню цифрових технологій, які були життєво важливими для досягнення показника у 142 поставлені літаки впродовж 2021 року. Розумні інструменти, найсучасніше обладнання та доповнена реальність — все це сприяє виробництву та підтриманню життєвого циклу літаків.

«Lockheed Martin інвестує в цифрові технології, які розширюють можливості F-35 п'ятого покоління впродовж довгого часу після надходження літака на озброєння, — додав Лодердейл. — Ми прагнемо цифрової трансформації, щоб забезпечити швидшу розробку та безперервне розгортання програмного забезпечення, використовуючи цифрові моделі та суперкомп'ютери для доповнення даних фізичних випробувань перевіркою на основі моделювання, а також автоматизуємо процеси обробки даних, щоб заощадити час та збирати ідеї, які покращують стійкість».

З більш ніж 750 літаками, що експлуатуються з 30 баз та кораблів по всьому світу, F-35 відіграє вирішальну роль у комплексному стримуванні США та союзників.

За інформацією компанії вже навчено 1585 пілотів та 11 545 осіб наземного персоналу, а загальний наліт літаків F-35 становить майже 470 000 годин. У дев'яти країн є F-35, які вже літають з авіабаз на їх території, 12 армій заявили про початкову експлуатаційну готовність, а шість вже використали F-35 у бойових діях.