Литва на порозі втягування НАТО у війну з Росією?

Литва

Такі заголовки з'явилися у західній пресі, після того, як Кремль став погрожувати Литві через блокування транзиту товарів до російського ексклава у Європі — Калінінградської області.

Литва оголосила про припинення транзиту своєю територію товарів, що підпадають під санкції ЄС. 18 червня литовська залізниця повідомила калінінградську, що припиняє транзит санкційних вантажів між Калінінградською областю і основною територією Росії. Компанія отримала роз'яснення Єврокомісії, згідно з якими, навіть якщо санкційні товари і вантажі йдуть з однієї частини Росії в іншу, але через територію ЄС, їхнє перевезення все одно заборонено.

У РФ різко відреагували на заборону транзиту, звинуватили Литву у нехтуванні міжнародним правом і у відповідь погрожують Євросоюзу і НАТО. Тимчасово повіреній у справах Литви в Москві повідомили, що якщо найближчим часом транзит вантажів не буде відновлено, Росія залишає за собою право діяти для захисту своїх національних інтересів.

У МЗС РФ заявили: «Розцінюємо провокаційні заходи литовської сторони, які порушують міжнародно-правові зобов’язання Литви, насамперед Спільну заяву Російської Федерації та Європейського Союзу 2002 року щодо транзиту між Калінінградською областю та рештою Російської Федерації, як відкрито ворожі».

Російський сенатор Андрій Клімов попередив, що це була «пряма агресія проти Росії, яка буквально змушує нас негайно вдатися до належної самооборони».

А російський державний телерепортер Григорій Ємельянов в етері Першого каналу заявив, що «спроба ізоляції регіону — з точки зору міжнародного права — це фактично casus belli, термін, що означає формальний привід для оголошення війни».

Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс наголосив, що його країна просто впроваджує санкції, введені Європейським Союзом. За його словами, заходи були вжиті після «консультацій з Європейською комісією та відповідно до її рекомендацій».

«Підсанкційні товари більше не допускатимуться до транзиту територією Литви», — сказав він.

У литовському МЗС підкреслили, що не вводили «односторонніх, індивідуальних або додаткових» обмежень.

Тим часом РФ почала у Калінінградській області військові навчання, з залученням ракетних та артилерійських підрозділів Балтійського флоту. У маневрах задіяні близько тисячі військових та понад 100 бойової техніки артилерійських та ракетних частин, зокрема РСЗВ «Град» та «Ураган», гармати «Гіацинт», самохідні гаубиці «Мста-С», «Акація» та «Гвоздика».

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію