У 2005 році Обама висунув законопроєкт, який допоміг знищити 1000 зенітних ракет в Україні

У 2005 році Обама висунув законопроєкт, який допоміг знищити 1000 зенітних ракет в Україні

Всі пам'ятають, як під контролем США, Україна позбавилась ядерної зброї, проте масштаби роззброєння ЗСУ були набагато більшими, знищували й ракети протиповітряної оборони.

На тлі триваючої російської агресії ми вирішили згадати історію про яку ще у 2014 році писала британська Daily Mail. Так, у серпні 2005 року, лише через сім місяців після присяги, американський сенатор Барак Обама разом із сенатором Діком Лугаром поїхав до українського Донецька де вони відвідали місце зберігання звичайних озброєнь.

Після цього, американські сенатори зустрілися з Президентом України Віктором Ющенком, та висловили думку про те, що наявну Спільну програму зменшення загрози, яка охоплює знищення ядерної зброї, слід розширити, включивши в неї артилерію, стрілецьку зброю, зенітну зброю та звичайні боєприпаси всіх видів.

У 2005 році Обама висунув законопроєкт, який допоміг знищити 1000 зенітних ракет в Україні

По поверненню до Вашингтона сенатори заявили, що США повинні виділити кошти для прискорення знищення понад 400 000 одиниць стрілецької зброї, 1 000 переносних зенітних ракетних комплексів (ПЗРК) і понад 15 000 тонн боєприпасів.

«Ми повинні ліквідувати ці запаси для безпеки українського народу та людей у всьому світі, утримуючи їх від конфліктів», — сказав Обама в заяві з Донецька 30 серпня 2005 року.

За рік Президент США Джордж Буш підписав закон пропозицію Обами та Лугара.

Тоді Обама сказав, що Спільна програма зменшення загрози «ефективно знищила тисячі одиниць зброї масового знищення, але ми повинні зробити набагато більше, щоб утримати смертоносну звичайну зброю, як-от зенітні ракети, від рук терористів».



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію