Місяць служби — за два, боїв — за чотири, полону — за п'ять

зсу

За один місяць служби до вислуги зараховуватимуть від двох до шести місяців — подано законопроєкт щодо зарахування військової служби під час воєнного стану на пільгових умовах.

Проєкт закону № 9680 зареєстровано 4 вересня народним депутатом Олексієм Гончаренком.

Документом пропонується зараховувати військовослужбовцям вислугу на пільгових умовах:

  • один місяць служби за два місяці — за виконання обов’язків служби під час дії воєнного стану (особливого періоду);
  • один місяць служби за три місяці — за час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів;
  • один місяць служби за чотири місяці — за участь у бойових діях;
  • один місяць служби за п’ять місяців — за час перебування у полоні, якщо полонення не було добровільним і особа яка потрапила у полон безпосередньо приймала участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, захисту безпеки населення та інтересів держави, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів і перебуваючи в полоні вона не вчинила злочину проти миру і людства;
  • один місяць служби за шість місяців — за час перебування в полоні, якщо особа потрапила у полон внаслідок поранень, контузії чи інших ушкоджень здоров'я одержаних під час бойових дій, або стала особою з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час перебування у полоні і перебуваючи в полоні вона не вчинила злочину проти миру і людства.

У пояснювальній записці зазначається, що згідно з Конституцією, навіть в умовах воєнного стану громадяни є рівними за своїми правами. Натомість попри оголошення в країні воєнного стану та «загальної» мобілізації, одні люди служать без відомих їм строків звільнення, тоді як інші не служать взагалі.

Таким чином, одні люди віддають обов’язку значну частку свого життя, тоді як інші — взагалі нічого. І вислуга років і у тих хто служить у військових підрозділах в польових умовах або в казармах 24 години 7 днів на тиждень, і стаж у тих хто працює на цивільних підприємствах в тилу 8 годин 5 днів на тиждень, проживаючи у себе вдома, є однаковими.

Відповідно до чинної Постанови КМУ №393-1992 року, до пільгової вислуги для обрахування пенсії, зараховується місяць служби за три при участі у бойових діях у воєнний час та АТО.

Водночас постійне перебування у підрозділах та несення цілодобової військової служби призводить до погіршення морально-психологічного стану військовослужбовців та соціальної напруги між ними з одного боку — й тими, хто не служив і не служить, з іншого.

Перебування тривалий час в польових умовах та у казармах, які теж за умовами комфорту відрізняються від приватних житлових приміщень, а також тривалі терміни відриву від родин можуть призводити до прискореного зношування організм, швидкого погіршення загального стану здоров’я через стрес, непередбачуваність, зміну харчування, порушений графік сну, навантаження тощо. А для тих хто знаходиться на передовій — це постійний стрес і надлюдські зусилля, щоб вижити, перебування під постійними обстрілами, та посеред вибухів на полі бою.

Крім того, за час російської агресії тисячі українців, оборонців, потрапили в полон ворога де піддавалися і піддаються чисельним катуванням та нелюдському поводженню через що отримали каліцтво, як фізичне, так і психологічне, багато хто через ненадання належної медичної допомоги помер і багато кого показово було страчено зі звіриною жорстокістю.

Ті полоненні, яких вдається повернути із полону потребують довготривалого лікування, вони залишаються безсилими та морально зламаними. Саме тому необхідно внести зміни у законодавство, що дозволить військовослужбовцям та іншим особам, які мають право на пенсію частково реабілітуватися та повернутися до військової справи або до мирного життя.



Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію