Українські військові до кінця 2015 року отримають сучасні безпілотні авіаційні комплекси «Spectator»

БпАК «Spectator»

Українські військові до кінця 2015 року отримають сучасні безпілотні авіаційні комплекси «Spectator», розроблені студентами Київського політехнічного інституту і вироблені ВАТ «Меридіан» ім. С.П. Корольова, що входить до складу ДК «Укроборонпром». БПАК складаються із наземної станції керування та 3 безпілотних літальних апаратів.
«Наші військові потребують сучасного та високотехнологічного озброєння. Безпілотники – один із найважливіших інструментів для армії ХХІ сторіччя, і «Укроборонпром», як і обіцяв, надасть його українському війську», – зазначив очільник «Меридіану» В’ячеслав Проценко.
Вітчизняні безпілотники компактні, а тому малопомітні. Електрична силова установка має низький рівень шуму. Максимальна висота складає 2 км, швидкість – до 120 км/год, а тривалість безперервного польоту – до 2 годин.

Безпілотник не потребує спеціальних вимог до стартової площадки та додаткових пристроїв для зльоту – він може стартувати навіть з руки. Пристрій можна додатково оснастити камерою денного/нічного бачення із 10-кратним зумом, тепловізійною і мультиспектральною камерами, фотокамерою високої роздільної здатності, датчиком радіаційного фону та іншим обладнанням.

«Spectator» здатні розвідувати та моніторити водні й лісові масиви, нафто- і газопроводи, державний кордон, здійснювати аерофотозйомку та застосовуватись у пошуково-рятувальних операціях.

Наземна станція БПАК забезпечує прийом і передачу сигналів на безпілотник на відстані до 30 км. Командно-телеметричний канал передає інформацію про положення, параметри польоту і координації цілей, а також забезпечує програмування системи автоматичного керуванням БПЛА. Канал радіо-керування контролює БПЛА при подавленні системи супутникової навігації та керування цільовим навантаженням. Канал передачі відеосигналу передає зображення з цільового навантаження на наземну станцію керування.


Використані джерела:
Веб-сайт ДК «Укроборонпром»