Про нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців

Автор: Олександр Лєжнєв
Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців

Протягом 25 років незалежності України її Збройні Сили користувалися системою знаків розрізнення звань, успадкованою від СРСР. Спроби змінити такий стан речей з різних причин зазнавали невдачі. Вдалося лише запровадити у 2009 р. нові знаки розрізнення для професійних сержантів та старшин, натомість в офіцерів вони залишилися радянсько-російського зразка.

Вийшло так, що на момент анексії Криму та початку бойових дій на сході нашої країни українські офіцери мали такі самі знаки розрізнення, як в агресора. Тож саме життя вимагало якнайскоріших змін. Після роботи над розробкою польового кашкета до нової польової форми одягу під керівництвом Констянтина Лєсніка мене запросили до групи Віталія Гайдукевича “Нове Військо”, створеної в соціальній мережі Фейсбук. Учасники групи мали можливість подати своє бачення змін у знаках розрізнення військовиків, а також повсякденному та парадному одностроях.

Після того, як Міністру оборони Степану Полтораку продемонстрували перші напрацювання, окремим дорученням від 26 травня 2015 р. № 9571/з було створено робочу групу з розробки зразків знаків розрізнення, предметів повсякденної, парадно-вихідної та парадної форми одягу та пропозицій щодо правил їх носіння. Вся ця робота велася на виключно патріотичних, добровільних засадах.

Мені, зокрема, випала честь розробити нові знаки розрізнення військових звань. Працюючи над їхнім проектом я провів історичне та художнє дослідження знаків розрізнення, які існували за часів Перших та Других визвольних змагань.

Найбільш доцільним виглядало опертися на досвід збройних сил Української Народної Республіки (УНР), Української Держави та Західно-Української Народної Республіки 1917-1920 рр. Однак всі вони мали власні системи знаків розрізнення звань які, до того ж, зазнавали змін. Відтак потрібно було поєднати все це в єдину, зрозумілу, комплексну і в той же час традиційну українську систему.

Робоча група дійшла згоди, що при повсякденній та парадній формах знаки розрізнення звань будуть розміщуватися на муфтах, які вдягатимуться на погони-хлястики. Ці знаки повинні виготовлятися з металу, зірки мають бути одного розміру для військовиків усіх категорій. Нова система знаків розрізнення єдина для Сухопутних військ, Повітряних Сил та наземного компоненту Військово-Морських Сил. Військовики корабельного складу ВМС матимуть знаки розрізнення окремого зразка.

Пятипроменеві офіцерські зірки я вирішив замінити ромбоподібними (мал. 1). Саме такі зірки ще у червні 1992 р. затвердила Комісія з розробки військової символіки у Збройних Силах України. За основу тоді було взято досвід збройних сил Української Держави 1918 р., в яких використовувалися зірки у вигляді ромбів. На жаль, це революційне рішення не отримало втілення.

Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців
Малюнок 1

Знаками розрізнення для сержантів запропоновано широкий та вузький шеврони (мал. 2-3). Шеврони використовувалися в системах знаків розрізнення збройних сил УНР у 1917 та 1919 рр. Орнамент на шевронах взято з нарукавних нашивок військовиків Галицької Армії, впроваджених у 1919 р.

Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців
Малюнок 2
Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців
Малюнок 3

Ще одним елементом сержантських відзнак є дуга (мал. 4). Комбінування цих елементів дозволяє легко створити знаки розрізнення для додаткових сержантських звань, які планується запровадити у майбутньому.

Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців
Малюнок 4

Звання молодших офіцерів позначають зірки. Старших офіцерів відрізняє знак у вигляді “плетінки” (мал. 5). Три сплетені шнури утворювали нарукавні знаки звань полкових старшин Галицької Армії. Погон штаб-старшин Української Армії 1918 р. також утворювала коса з трьох шнурів, яку огинав ще один шнур. Згадані категорії військовиків якраз відповідають категорії старших офіцерів сучасних ЗС України.

Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців
Малюнок 5

Знак категорії вищих офіцерів являє собою т.зв. “зубчатку” на основі орнаменту з петлиць генеральних старшин Галицької Армії (мал. 6). Цей орнамент було створено за мотивами народної вишивки. Конкретні звання позначає відповідна кількість зірок.

Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців
Малюнок 6

В цілому, нова система базується на 6-7 елементах. В ній вдалося поєднати досвід збройних сил всіх українських державних утворень 1917-1920 рр.

5 липня 2016 р. альбом з малюнками нових знаків розрізнення та предметів форми затвердив Президент України – Верховний Головнокомандувач ЗС України П.Порошенко. Було прийняте рішення продемонструвати їх на параді 24 серпня 2016 р.

Відтак 9 серпня 2016 р. до військ довели Тимчасовий порядок розміщення беретного знака, емблем родів військ, носіння орденів, медалей та інших відзнак на військовій формі одягу військовослужбовців ЗС України, затверджений Міністром оборони. Крім всього іншого, Тимчасовий порядок регламентував розміщення нових знаків розрізнення звань.

Цікаво, що за Тимчасовим порядком генерал-майор отримав дві зірки, генерал-лейтенант – три, а генерал-полковник – чотири. Малося на меті гармонізувати кількість зірок з вищими офіцерами більшості країн НАТО, де першим генеральським званням є “бригадний генерал”. Однак ближче до параду Міністр оборони прийняв рішення повернутися до звичної кількості зірок: одна для генерал-майора, дві для генерал-лейтенанта і три для генерал-полковника.

Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовцівМалюнок 7

Результати проведеної роботи можна було побачити під час святкування 25-ї річниці Незалежності України. Варто наголосити на тому, що більшість військових сприйняла нові знаки розрізнення позитивно. Після параду вони почали впроваджуватися у військах як експериментальні. На муфтах до кітеля знаки розрізнення металеві, до сорочки – вишиті ниткою золотого кольору. Вишиті версії знаків розміщуються також на муфтах або клапанах до польової форми. Кольори нитки при цьому використовуються різні, наприклад, темно-зелений та темно-жовтий. Крім Збройних Сил, знаки розрізнення нового зразка впроваджуються також в Національній гвардії, Державній прикордонній службі та Службі безпеки України.

До встановлення додаткових сержантських звань і звання “бригадний генерал” спосіб розрізнення звань такий. Старший солдат має один вузький шеврон, молодший сержант, сержант (мал. 8) і старший сержант відповідно два, три і чотири. Старшині належать чотири шеврони й дуга під ними, прапорщику – широкий шеврон і дуга (мал. 9), старшому прапорщику – вузький шеврон, широкий шеврон і дуга. Офіцерські зірки розміщуються по вертикальній вісі муфти знизу вверх. Молодший лейтенант, лейтенант, старший лейтенант і капітан мають відповідно одну-чотири зірки (мал. 10).

Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців
Малюнок 8, 9, 10

Звання майора, підполковника (мал. 11) та полковника відображають “плетінка” і одна-три зірки. Нарешті, в генерал-майора на муфті “зубчатка” і дві зірки, в генерал-лейтенанта та генерал-полковника відповідно три і чотири (мал. 12). Для генерала армії України спочатку пропонувався знак у вигляді схрещених булав. Під час подальшого опрацювання булави поєднали з великою зіркою, вище розмістили Тризуб (мал. 13).

Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців Нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців
Малюнок 11, 12, 13

Очікується, що навесні 2017 р. нові знаки розрізнення військових звань будуть остаточно затверджені відповідним наказом Міністерства оборони.


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


Використані джерела:
vijsko.milua.org