Бронеавтомобіль «Козак-2» пройшов випробування на протимінну стійкість (фото та відео)

Бронеавтомобіль «Козак-2» Всі фото: Сергій Згурець (facebook.com/szgurets)

Бронеавтомобіль «Козак-2» (НВО «Практика») пройшов випробування на протимінну стійкість, про це повідомив Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, який був присутній на випробуваннях:

…Тільки що повернувся з перших в Україні випробувань бронемашини на протимінну стійкість. Раніше у нас це робили лише математичним моделюванням, проте керівництво «НВО «Практика» вирішило підштовхнути силові відомства до більш активних дій та рішень у запровадженні процедур проведення випробувань з урахуванням вимог НАТО.

Власне, офіційно це були одночасно державні випробування бронеавтомобіля «Козак» виробництва «НВО «Практика» – згідно наказу МВС від 13.01.2016 № 12, та порівняльні відомчі випробування згідно наказу МОУ від 13.01.2016 № 4.

Програма випробувань була розроблена Центральним науково-дослідним інститутом МВС України. Одна з цих методик безпосередньо стосується оцінки рівня протимінної стійкості зразка, що і довелося побачити на власні очі.

Процедура випробувань, як зазначалося на заході, максимально наближена до процедури випробувань за стандартом НАТО STANAG 4569 «методи оцінки рівнів захисту бойових броньованих машин легкої категорії».

На випробуваннях у десантному відсіку «Козака» був розташований манекен с встановленими у ключових точках (область тазу, грудна клітина, голова) датчиками прискорення та тиску.

Підрив проводився у два етапи. Перший – підрив 6 кг тротилового еквіваленту під днищем машини. Другий – підрив 6 кг вибухівки під колесом.

Бронеавтомобіль «Козак-2» Бронеавтомобіль «Козак-2» Бронеавтомобіль «Козак-2» Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкістьs Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість

У спрощеному вигляді – результат вважається вдалим, якщо зберігається загальна цілісність десантного відсіку та недосягнення у жодній з точок вимірювання критичних значень показників прискорення та тиску.

Підсумок після двох підривів (на фото – один і той же автомобіль спочатку після першого, потім – після другого етапу): капсула ціла, усі двері відкриваються без проблем, вікна цілі, манекен - без зміщень (дані по прискоренню та тиску отримаємо на днях). Після другого підриву включили електроживлення – все запрацювало, двірники на вікнах зарухались.

Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість Бронеавтомобіль «Козак-2» випробування на протимінну стійкість

Військові та керівництво «Практики» було задоволене. Як сказав мені директор «Практики» Олег Висоцький, він дуже нервував перед цими випробовуваннями, а тепер він впевнений, що «Козак» може забезпечити збереження життя екіпажу і при протидії більш потужному вибуховому заряду, ніж шестикілограмова протитанкова міна. Потенціал для цього у конструктивних рішеннях «Козака» є.

Розумію, що є певні нюанси як у проведенні, так і у оцінці результатів таких випробувань, але нині не буду занурюватись у деталі. Відзначу головне – у країні зроблено перший важливий крок у правильному напрямку. Цей напрямок - створення національної системи стандартизації з урахуванням вимог НАТО, що насамперед передбачає розбудову сертифікованих лабораторій за відповідними напрямами. Аби відповідність усім «станагам» перевіряти у себе вдома. Без цього – нікуди. Чому так – поясню іншим разом. А поки що слід привітати керівництво «НВО «Практика» з мужнім рішенням, яке не словом, а ділом довело протимінні можливості «Козака». Нині у НГУ використовується 22 машини цієї марки.



Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express