«Балада про піхоту» – соціальний проект для Сухопутних військ ЗС України

Балада про піхоту

Два знімальні дні, репетиції, танкова атака, переправа через річку, сотні солдатів, величезна знімальна група, блискуча команда – все що необхідно для зйомки ролика для Сухопутних військ України, який чомусь більше хочеться називати фільмом.

Навіщо потрібен такий продукт?

Коментує Олександр Копил з консалтингової компанії K&K Group: «Коли до нас звернулося командування Сухопутних військ України з проханням допомогти поліпшити комунікацію з громадськістю, ми побачили як мінімум дві важливі потреби. Перша – залучити більше людей на контрактну службу. І тут зрозуміла логіка – чим більше хлопців усвідомлено прийдуть служити на контракт, тим менше необхідності буде в мобілізації і призові. Друга потреба – в принципі, розповісти про Сухопутні війська, їх службу, роботу, подвиги. Адже «сухопутка» – найчисленніші війська України – понад 60 тис. чоловік. Приводів ними пишатися існує чимало, але вони часто незаслужено обділені увагою. Ми вважаємо, що було б справедливо, якби українці більше знали про своїх захисників, більше довіряли їм і пишалися ними. До того ж це дуже важливо для підняття бойового духу самих бійців. Ідеєю допомогти «сухопутці» «заразився» Олександр Смирнов, в результаті зібралася першокласна команда по зйомці соціальної реклами».

Балада про піхотуфото: adpage.com.ua

Ідея «Балади про піхоту» належить рекламному агентству Tabasco, автор ідеї – креативний директор Олександр Смирнов. Для агентства соціальні проекти – норма. Згадати хоча б нашумілий проект «День Перемоги» для «Інформаційного Опору» фільми побачили близько 15 мільйонів людей в Україні і 25 мільйонів в Росії з них всього за кілька днів від початку компанії більше 2 мільйонів переглядів на YouTube без будь-якого просування.

Цікаво, що над проектом працювала та ж злагоджена команда, що і на «Дні Перемоги»: режисером проекту погодився стати відомий ізраїльський режисер Eli Sverdlov, оператор – Дмитро Яшенков, а організовував знімальний процес взявся Володимир Яценко, генеральний продюсер студії LimeLite Studio.

Балада про піхотуОператор Дмитро Яшонков і режисер Елі Свердлов з військовим консультантом сином Ліавом, фото: adpage.com.ua

– Елі, це другий соціальний проект для України з яким Ви погоджуєтеся працювати абсолютно без гонорару, що Вас пов'язує з нашою країною і чому Ви вирішили знову взятися за проект?

У мене багато причин, за якими я двічі став режисером волонтерських проектів в Україні. По-перше, мій друг Олександр Смирнов завжди кидає креативні виклики, які дозволяють пробудити найкраще кіно, яке живе всередині мене, відчути пристрасть, нестримне бажання зняти зворушливий і сильний фільм, що я так люблю. Ніщо не гріє душу, як усвідомлення того, що речі, які створюєш, дозволяють багатьом людям відчувати сильні емоції. Не як від звичайного рекламного ролика про суп. Коли Саша попросив мене зняти цей проект, я відразу відчув, що ми зробимо щось дуже сильне. Я поділяю прагнення українців в їх боротьбі за економічну і культурну свободу. Я відчуваю і бачу, як в Україні підростає нове покоління, західне, просунуте, вільне і позитивне. Таке хвилювання спостерігати за змінами, які відбулися в Україні за останні 10 років.

Цілком природно, що я як ізраїльтянин хочу допомогти українцям в їх боротьбі за свободу, – це відгукується в мені хвилею захоплення і емпатії. У мене самого українське коріння. Моя мати пережила Голокост і жахи Другої світової війни. Я приїхав, щоб зняти проект для Сухопутних військ України зі своїм старшим сином Ліавом, військовим інженером, який зараз володіє військовою інструкторською компанією. Я сам в минулому солдат ізраїльських сил спецпризначення і знаю не з чуток, що таке поле бою. Разом ми зробили все, щоб наш фільм вийшов справжнім. Я щиро радий нашій співпраці і впевнений, що воно продовжиться.

Балада про піхотуРежисер Елі Свердлов, фото: adpage.com.ua

Балада про піхотуЕлі Свердлов і другий режисер Владислав Болелов, фото: adpage.com.ua

Балада про піхотуФото: adpage.com.ua

Зйомки йшли від світанку до заходу сонця: починалися в 5-30 ранку і закінчувалися рівно в 7-20. У неділю - перший день зйомок понеділок репетиція і вівторок другий день зйомок. Також в знімальній команді працювали: Владислав Болелов – другий режисер, Руслана Артеменко – продакшн асистент, Михайло Левченко – художник-постановник, Тиман – стиліст, Макс Матвєєв – продакшн менеджер, Валера Гуменчук – локейшн менеджер, Паша Макарченко – кастинг-директор, Рома Завертаний – кастинг менеджер, Марина Семенова – грим, Оля Маркова – снігомашіна, Марина Ткаченко – колорист, Ярослав Кучеренко – диктор. Ідея та координація за командою рекламного агенства Tabasco – продюсер Ольга Жегуліна і Євген Сажнєв. Постпродакшін взяли на себе команда Terminal FX в особі Дмитра і Сергія Чистякова, а також Олени Васьковської. Музична тема фільму називається «Borders» (Кордони) і була написана спеціально для нього ізраїльським композитором – Томер Біраном.

Балада про піхотуОлександр Копил і Гнат Коробко, K & K Group і Володимир Яценко, LimeLite Studio, фото: adpage.com.ua

Виконавчий продюсер Дарина Андрущенко стверджує, що найскладнішим в процесі була підготовка: «Для мене найскладнішим було зрозуміти де саме потрібно підстрахувати. Підготовка була настільки складною і з такою турбулентністю проходила, що здивування моє було і правда велике, коли все заплановане було реалізовано».

За словами Володимира Яценка, комерційна вартість такого проекту 200 000 доларів, на питання про причини, через яку він взявся за такий проект абсолютно безкоштовно, Володимир сказав: «Взялися ми, тому що це наш спосіб захищати свою Батьківщину, з автоматом в руках ми були б не так ефективні, а тут ми можемо бути просто смертоносні, я до сих пір із задоволенням згадую істерику «ватників» в прайм-таймі першого каналу Росії після 9 травня.»

Балада про піхотуАвтор ідеї та креативний директор Tabasco, Олександр Смирнов, фото: adpage.com.ua

Олександр Смирнов, креативний директор агентства Tabasco, президент Українського клубу ADC і автор ідеї «Балади про піхоті»: «Це найскладніший сценарій, над яким я коли-небудь працював. Щоб написати півсторінки тексту, я думав більше ніж півтора місяці. Потрібно було знайти символ для Сухопутних військ – простий, людяний, позбавлений удаваного героїзму і шароварщини. Цим символом стала лопатка піхотинця. Проект ніколи не був би таким, якби не геніальний режисер Елі Свердлов, дружбою з яким я пишаюся. Я дуже вдячний самовідданості всієї команди, особливо Володимира Яценка, генеральному продюсеру Limelite, який показує приклад волонтерства на благо України.»

Балада про піхотуфото: adpage.com.ua

Ролик в ефірі з 14 жовтня на основних каналах країни і з 10-го на YouTube.

Патріотичні робочі столи для комп'ютерів і телефонів можна завантажити тут.



Використані джерела:
adpage.com.ua