5 грудня 1994 року був підписаний Будапештський меморандум, який порушений Росією у 2014

Budapest Memorandum on Security Assurances

5 грудня 1994 року, між Україною, США, Росією та Великою Британією була підписана міжнародна угода про неядерний статус України – Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Підписана Угода набула чинності відразу після підписання 5 грудня 1994 р. та обов'язкова для виконання всіма сторонами без винятку.

Читати також: Як знищувались стратегічні ядерні сили України

Згідно документу Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки зобов'язалися:

  • поважати суверенітет та існуючі кордони України;
  • утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, і що ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН;
  • утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги;
  • домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки ООН з метою надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, в разі, якщо Україна стане жертвою акту агресії або об'єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї;
  • не застосовувати ядерну зброю проти будь-якої держави-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, що не володіє ядерною зброєю, крім випадку нападу на них самих, їхні території чи їхні підопічні території, їхні збройні сили або на їхніх союзників з боку такої держави спільно або в союзі з державою, яка володіє ядерною зброєю.
  • проводити консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно цих зобов'язань.

Повний текст Меморандуму.

Будапештський меморандум був порушений Російською Федерацією, яка здійснила збройну агресію проти України, що почалася наприкінці лютого — початку березня 2014 року та триває по цей час. Першими результатами агресії стала окупація Автономної Республіки Крим, пізніше частини території Донецької та Луганської областей.

российская окупация Крыма

Читати також:

Гаазький суд прирівняв окупацію Криму Росією до міжнародного збройного конфлікту

ООН визнала Росію окупантом, а Крим та Севастополь тимчасово окупованою територією