Гаазький суд прирівняв окупацію Криму Росією до міжнародного збройного конфлікту

россия страна - окупант

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прирівняв анексію Криму Росією до міжнародного збройного конфлікту.

Про це йдеться в щорічному звіті попереднього розслідування прокурора Фату Бенсуда, оприлюдненому 14 листопада. Наразі ситуація на території півострова, згідно з документом, рівнозначна окупації.

«Згідно з отриманою інформацією, ситуація на території Криму і Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Російською Федерацією. Даний міжнародний збройний конфлікт почався не пізніше 26 лютого, коли Російська Федерація задіяла особовий склад своїх збройних сил для отримання контролю над частинами території України без згоди уряду Україна», – йдеться у звіті.

Зауважується, що право міжнародних збройних конфліктів можна застосувати до даної ситуації і після 18 березня 2014 року в тій мірі, в якій події на території Криму і Севастополя будуть рівнозначні стану окупації, що триває.

Читати також: ООН офіційно визнала Росію окупантом, а АР Крим та Севастополь тимчасово окупованою територією

На думку суду, встановлення факту правомірності початкової інтервенції, яка спричинила за собою окупацію, не потрібно. Таким чином, даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.

Як повідомляється у звіті, прокурор продовжить збір доказів із даної ситуації в 2017 році.

Нагадаємо, що 17 квітня 2014 року уряд України подав декларацію, відповідно до статті 12 (3) Статуту, про визнання юрисдикції Суду що стосується злочинів, скоєних на території Україна в період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, а також 08 вересня 2015 року подав другу декларацію про визнання юрисдикції Суду щодо передбачуваних злочинів, скоєних на території України після 20 лютого 2014 року без кінцевої дати.

Після виходу щорічного звіту, 16 листопада президент Росії Володимир Путін підписав розпорядження про відмову Росії брати участь в Римському статуті Міжнародного кримінального суду. Цей документ опублікований на офіційному порталі правової інформації.

Росія не зможе уникнути відповідальності через агресію щодо України після відмови брати участь у Римському статуті Міжнародного кримінального суду в Гаазі, - заявила речниця МЗС України Мар’яна Беца.

Римський статут – міжнародний договір, який заснував Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Документ був ухвалений на дипломатичній конференції в Римі в 1998 році і вступив у силу в 2002 році. Росія підписала договір у вересні 2000 року, проте так і не ратифікувала його, тому не була повноправним учасником Міжнародного кримінального суду.

Події на Донбасі ще не отримали остаточної кваліфікації, але у звіті МКС ідеться про можливу наявність там міжнародного збройного конфлікту між Росією і Україною поряд із неміжнародним збройним конфліктом.