Турецьку армію озброять гвинтівкою MPT-76

Milli Piyade Tüfeği 76 фото: zbroya.info

У Туреччині державний зброярський концерн MKEK розпочав поставки перших серійних гвинтівок MPT-76, які незабаром стануть основною стрілецькою зброєю армії.

Нову гвинтівку розробляли для заміни Heckler&Koch G3, якою зараз озброєна турецька армія. MPT-76 поєднує в собі добре зарекомендовану автоматику збройових систем AR-15 та Heckler&Koch 417.

Абревіатура MPT розшифровується як Milli Piyade Tüfeği (національна піхотна гвинтівка). Розробка нової основної гвинтівки для турецької армії розпочалась у 2007 році. Через рік концерн MKEK представив перший зразок зброї, який отримав робочу назву Mehmetcik-1.

Milli Piyade Tüfeği 76

Milli Piyade Tüfeği 76, фото © zbroya.info

Гвинтівка створили на базі Heckler&Koch 416 під набій 5,56×45 мм. Загалом Міноборони Туреччини були задоволені новинкою, на створення якої витратили $22 млн, однак солдати «забракували» Mehmetcik-1 через малоімпульсний боєприпас.

У 2013 році MKEK передав військовому відомству новий зразок, який отримав робочу назву Mehmetcik-2 (MPT-76). Гвинтівка під набій 7,62×51 мм поєднує в собі зовнішній вигляд американських AR-подібних гвинтівок з використанням автоматики із коротким ходом поршня.

Перша публічна демонстрація нової зброї відбулася на виставці Eurosatory-2014. Розробники стверджують, що MPT-76 малочутлива до забруднення і здатна працювати за екстремальних температур.



Використані джерела:
zbroya.info