LE BOURGET 2017: Україна та Саудівська Аравія представляють новий вантажний літак Антонова

Ukrainian Military Pages

На цьогорічному паризькому авіашоу LE BOURGET 2017 дебютував легкий багатофункціональний транспортний літак Ан-132, який, за твердженнями України та Саудівської Аравії, захопить нові ринки через низькі експлуатаційні витрати.

Літак заснований на конструкції Ан-32, який з 1970-х років експлуатується різними країнами. Інженери «Антонова», разом з Центром Науки та Технологій імені Короля Абдулазіза (King Abdulaziz City for Science and Technology) та компанією Taqnia Aeronautics, протягом останніх півтора років, повністю перебудували літак використовуючи композиційні матеріали, зберігши лише оригінальний поперечний переріз.

«Вартість за одиницю близько 30 мільйонів доларів США та погодинні експлуатаційні витрати в межах від 2 000 до 3 000 доларів передбачають сприятливі ринкові перспективи для нового літака», - зазначив Гендиректор Taqnia генерал-майор у відставці Алі Аль-Гамді. «До нас звернулося багато країн», - сказав він невеликій групі журналістів після огляду літака на асфальті. Аль-Гамді відмовився назвати клієнтів, посилаючись на конфіденційність переговорів.

«Участь відомих західних постачальників авіаційних комплектуючих, включаючи Honeywell та Pratt & Whitney, дає літаку таку міжнародну кооперацію, яка була немислимою раніше у відокремленому від світу українському авіабудуванні», - сказав генеральний директор компанії «Укроборонпром» Роман Романов.

Ан-132 має аналогічний розмір із C-27J виробництва Leonardo, та C-295W, що виробляється компанією Airbus. Вантажопідйомність у 9,2 тонн та висока тягоозброєність, забезпечує ефективну експлуатацію літака на високогірних аеродромах альпійських територій. На відміну від деяких своїх конкурентів, літак може летіти тільки з одним двигуном на висоті більше 4000 м.

Партнерство між двома країнами передбачає випуск 300 літаків протягом наступних 10 років для використання Саудівською Аравією. За твердженням Аль-Гамді, окрім військового замовлення, літак може використовуватися компаніями, що працюють у нафтовому бізнесі країни.

Виробництвом планується розпочати наступного року. У планах мати виробничі лінії у кожній з двох країн.



Використані джерела:
DefenseNews

довідник озброєння і військової техніки