Оклади за посадою та званням вираховуватимуть від прожиткового мінімуму (проект постанови)

Грошове забезпечення

Розміри посадових окладів, окладів за військовими званнями визначатимуть шляхом множення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, на спеціальні тарифні коефіцієнти.

Такі зміни у нарахуванні грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу передбачає проект постанови Кабінету Міністрів, яка може вступити в силу з 01 січня 2018 року.

Нагадаємо, що Ukrainian Military Pages, вже публікувався схожий проект, який передбачав такі самі зміни у нарахуванні грошового забезпечення: Проект постанови про зміну структури грошового забезпечення, розмірів окладів за посадою та званням. Набрання чинності постанови, у разі її затвердження, тоді передбачалося з 1 квітня 2017 року, чого як відомо не відбулося.

Але, якщо тоді передбачалось брати за основу для розрахунку окладів фіксовану суму у 2100 грн для посадового окладу за першим тарифним розрядом, то новий проект надає можливість автоматично щорічно збільшувати розмір грошового забезпечення щороку, відповідно до зростання розміру прожиткового мінімуму.

Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на цей рік встановлений - 1684 грн. з 01.05.2017 до 30.11.2017 та 1762 грн. з 01.12.2017 до 31.12.2017.

На сьогодні основна частина грошового забезпечення (посадовий оклад, оклад за військове звання та надбавка за вислугу років) становить близько 15% від загального розміру грошового забезпечення, преміальна частина - 85%. Новий документ, підготовка та узгодження якого триває, вже не один рік, покликаний перерозподілити більшу частину грошового забезпечення до постійної складової виплат.

На жаль, наразі в розпорядженні редакції відсутній весь текст документу, зокрема його додатки, що не дає можливості визначити на які саме коефіцієнти будуть множити та відповідно розмір можливого грошового забезпечення.

Нижче, для прикладу наведена таблиця тарифних коефіцієнтів, з попереднього проекту:

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Тоді планувалось встановити посадові оклади рядового складу - 2300-2700 грн., сержантського і старшинського - 2800-3400, офіцерського - 3600-6500 грн. на місяць, оклади за військові звання - 2100-5000 грн. та збільшити надбавку за вислугу років.

Проект постанови також передбачає виплату грошової допомоги при підписанні першого контракту у розмірі 8-10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року.

У разі затвердження постанови, буде скасована щомісячна додаткова грошова винагорода, що встановлюється у розмірах 60-100% від місячного грошового забезпечення, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2010 р. № 889.

Нагадаємо, що Олександр Турчинов зробив заяву про необхідність підвищення рівня грошового забезпечення вході бюджетного планування на новий рік.