Як безпілотник США здійснює розвідку вздовж лінії фронту на сході України (карта маршрутів)

Ukrainian Military Pages

Що роблять в українському небі літаки-розвідники НАТО? Де і коли їх бачили? Час від часу різні ЗМІ повідомляють про те, що вздовж кордону з РФ і над зоною АТО пролетів американський розвідувальний безпілотник RQ-4A Global Hawk. Це правда, але не сенсація.

Перебування розвідувального апарату в повітряному просторі України передбачено партнерською програмою Україна-НАТО.

Зазвичай, військові безпілотники виконують свої місії без використання цивільних радіо-ідентифікаторів, однак з жовтня 2016 року, вилітаючи на завдання над Україною, розвідники RQ-4A Global Hawk вмикають транспондер, завдяки чому стають видимим на таких ресурсах, як Flightradar24.

Ukrainian Military Pages

Відмінність найсвіжішого на сьогодні польоту, що відбувся 20 липня, від більшості попередніх - в часі перебування і більш широкому колі виконуваних завдань. Hawk пролетів поблизу узбережжя Криму і подивився на Сочі.

Загалом цей безпілотник може курсувати на висоті 15- 18 тис. метрів до 30 годин. Цього часу йому вистачає, щоб прилетіти із бази у Сицилії на Схід України і декілька разів просканувати фронт. Лінію розмежування він не перетинає, але може вести розвідку на глибину до 300 км. Безумовно, при цьому захоплюється не тільки вся окупована територія Донбасу, а й прикордонні області Росії.

Базується Hawk на авіабазі Сігонелла на Сицилії (Італія). Дані, отримані в ході польотів, надходять в штаби військ НАТО і служать для вироблення рішень, спрямованих на протидію російській загрозі.

Навіщо потрібні такі вильоти? Перекидання потужних військових угруповань нерідко проводиться в режимі повного радіомовчання і не засікається засобами радіоелектронної розвідки. Дані з супутників також не завжди дозволяють отримати фотографії конкретних ділянок, що цікавлять офіцерів штабу.

Обмін отриманими даними з українськими військовими здійснюється в обсягах і порядку, затверджених документами про співпрацю між НАТО і Україною.

Ukrainian Military Pages

Карта польотів. Маршрути безпілотників США над зоною АТО у 2016-2017 роках. Щоб збільшити графіку, клікніть на неї

Автор: Олександр Шульман, спеціально для Texty.org.ua, графіка: Надя Кельм