На танки Т-64 та Т-72 будуть встановлювати цифрові УКХ-радіостанції турецької Aselsan

Ukrainian Military Pages

Сучасні цифрові УКХ-радіостанції турецької компанії Aselsan будуть встановлюватись на модернізовані танки Т-64 та Т-72.

Проекти з модернізації важкої бронетехніки нині виконуються Харківським танкоремонтним заводом, який відповідає за оновлення танків Т-64БМ, та Київським бронетанковим заводом, де розроблено варіант модернізації танків Т-72 до версії Т-72АМТ. Зразки модернізованих танків з новими системами зв’язку, захисту та виявлення цілей буде продемонстровано у Києві під час виставки нової техніки та озброєння на День незалежності України 24 серпня 2017 р.

Читати також: Київський бронетанковий завод розробив новий проект модернізації Т-72А

Робота з адаптації технологічних рішень від турецької компанії Aselsan до потреб ЗС України здійснюється за участі української компанії Everest. При цьому військовим ЗС України пропонується варіант, якій дозволяє танковому екіпажу мати надійній перешкодозахищений зв’язок як між танками свого підрозділу, так і з командуванням вищого рівня. Радіостанції забезпечуютьзв’язок в межах 50 км між об’єктами, мають режим ППРЧ, що забезпечує роботу в умовах потужних радіоперешкод з боку ворога, гарантують надійне шифрування голосової інформації та даних, які передаються.

Ukrainian Military Pages

Турецькі радіостанції без жодних доопрацювань також гарантують взаємодію танкових екіпажів з сухопутними підрозділами, які використовують радіозасоби від компанії Motorola. Раніше такої можливості у танкістів не було, що значно ускладнювало координацію на полі бою. Танкісти та піхотинці просто не могли чути один одного, бо їхні засоби зв’язку працювали у різних діапазонах. Ще одним кроком до покращення взаємодії є встановлення на танки спеціальної гарнітури, за допомогою якої піхотинці, що знаходяться поблизу танку, зможуть мати прямий голосовий контакт з екіпажем бронемашини, що є надзвичайно актуально під час виконання бойових операцій.

Ukrainian Military Pages

На базі нових цифрових радіостанцій від компанії Aselsan, які будуть встановлюватись на бронетехніку ЗС України, також можливе створення єдиного інформаційного поля, у якому будуть взаємодіяти бойові машини взводу, роти чи батальйону. Це є першоосновою для автоматизації процесу ведення бойових дій на тактичному рівні.

Читати також: Основною УКХ радіостанцією ЗСУ буде турецька Aselsan, яку згодом складатимуть в Україні

Керівник компанії Everest Юрій Чубатюк відзначив, що «танковий проект» зможе продемонструвати, як сучасні рішення покращують керованість та ситуаційну обізнаність підрозділів на полі бою, підвищують їхню спроможність виконувати бойові завдання. «Everest як системний інтегратор супроводжує переозброєння української армії на нові цифрові системи зв’язку; здійснює проекти з автоматизації процесів бойового управління. Задля цього команда компанії Everest використовує найкращий світовий досвід і можливості своїх міжнародних партнерів. Один з таких прикладів – це наша спільна робота з турецькою компанію Aselsan, яка демонструє помітну динаміку створення високотехнологічної військової техніки та озброєння» - наголосив Юрій Чубатюк.

Ukrainian Military Pages

Компанію ASELSAN було створено у 1975 р. з метою задовольнити потреби турецьких збройних сил Turkish Armed Forces у системах зв’язку за рахунок розвитку національних потужностей і мінімізації залежності від зовнішніх постачальників. Нині ASELSAN займає 58 місце у ТОП-100 оборонних компаній світу.

Продукція ASELSAN експортується у більш ніж 60 країн на п'яти континентах. Найбільшого прогресу досягнуто у співпраці з Саудівською Аравією, Пакистаном, Азербайджаном, Казахстаном та Йорданією. Станом на травень 2017 р. у компанії ASELSAN працювало 5200 співробітників.



Використані джерела:
Defense Express

довідник озброєння і військової техніки