Найкраща армія, яка коли-небудь була в Україні. Зміни у ЗС України з часу початку російської агресії

Автор: Andrzej Wilk
Ukrainian Military Pages

Нещодавно на сайті польського Центру східних досліджень у Варшаві було опубліковано статтю «Найкраща армія, яка коли-небудь була в Україні. Зміни у Збройних Силах України з часу початку російської агресії».

В даній роботі іноземні експерти на основі інформації з відкритих джерел проаналізували основні зміни, які відбулися в наших Збройних Силах, починаючи з 2014 року.

Повний текст оригінальної статті англійською мовою тут.

Польські дослідники відзначають, що «війна на Донбасі сформувала Українську армію. Вона посилила свідомість і дала мотивацію солдатам, а також змусила керівництво Міністерства оборони та Уряду України адаптувати структуру армії — вперше з часів її створення — до реальних операційних потреб, а також нести витрати на припинення колапсів у сфері підготовки та обладнання, принаймні, до такої міри, що дозволить армії вести бойові дії з проросійськими сепаратистами. Незважаючи на всі існуючі проблеми, українські Збройні Сили у 2017 році значно збільшились військовослужбовцями, більшість з яких були під обстрілами і загартовані боєм. У них є підготовлений резерв, готовий до мобілізації у випадку більшого конфлікту; їхнє озброєння не є найсучаснішим або найновішим, але переважна більшість його зараз працює без будь-яких збоїв; і вони готові до захисту життєво важливих інтересів держави. Хоча у них немає шансів виграти у потенційному воєнному зіткненні з Росією, але у них є причина боротись. У 2014 році, коли територія їхньої країни була окупована іноземними військами, Збройні Сили України не мали змоги дати адекватну відповідь. Але зміни, які відбулися з початком війни на Донбасі, означають, що зараз Україна має найкращу армію за всю свою історію».

«Весною та влітку 2014 року Українська армія, вперше з часу створення, постала перед необхідністю вступити в бойові дії для захисту своєї країни. Це спонукало уряд у Києві вжити суттєвих заходів, щоб привести до ладу Збройні Сили країни».

Як відзначили іноземні експерти, «рішення української влади протидіяти російській агресії у Східній Україні з використанням військової сили спричинило перше суттєве збільшення витрат на оборону. Так, бюджет Міністерства оборони України з 1 відсотка ВВП у 2013 році збільшився до 2,5 відсотків ВВП у 2015 та 2016 роках. Протягом двох років у досить складній ситуації, в якій опинилась Україна, в українських Збройних Силах відбулись значні зміни, спрямовані на покращення їх стану та приведення до кращої відповідності сучасним викликам. Реформа системи призову у Збройні Сили України, а також закладення основи для відносно добре функціонуючої системи мобілізації резервних сил повинні розглядатись, з одного боку, як найбільший виклик, а з другого, як найбільше досягнення країни на той час».

«На початку війни українські Збройні Сили були номінально професійною структурою на контрактній основі (загальний призов на строкову військову службу зменшувався з кожним роком, а в 2013 році взагалі припинився). Але з перших тижнів бойових дій стало зрозуміло, що існує нестача керівного складу. Часткова мобілізація дозволила відносно швидко збільшити кількість особового складу в районі бойових дій в період найгарячіших боїв на Донбасі».

Ukrainian Military Pages

«Зараз в основі комплектування Української армії — вступ громадян на військову службу за контрактом. Цьому сприяло значне збільшення грошового утримання для військовослужбовців за контрактом (станом на 2016 рік), що зробило службу у Збройних Силах однією з найбільш привабливих на ринку праці. Загалом, від часу початку конфлікту до листопада 2016 року контракт на військову службу підписало 90 тисяч осіб, а загальна кількість діючих військовослужбовців, які проходять службу за контрактом, досягла 159 тисяч осіб. Це свідчить про комплектацію контрактниками близько 80 відсотків посад в Українській армії. Якщо ця тенденція зберігатиметься, призов на військову службу за контрактом допоможе підняти рівень професіоналізму особового складу Збройних Сил України».

Також у статті йдеться про оперативний резерв Збройних Сил України, що «складає 130 тисяч резервістів, які є добре підготовленими та мають досвід бойових дій на Донбасі. Завдяки цьому, принаймні, що стосується людського фактору, в разі потреби буде можливо за відносно короткий термін наростити рівень бойової спроможності Української армії та вступити в бойові дії з порівняним по кількості противником, на що Збройні Сили України були не здатні на початку 2014 року».

Ukrainian Military Pages

Як зауважили представники Центру східних досліджень, «найбільш помітною зміною в організації Збройних Сил України, спричиненою конфліктом на Донбасі, є збільшення кількості підрозділів. Зокрема, з початку конфлікту створено та продовжують створюватися нові загальновійськові бригади та бригади бойового забезпечення».

Ukrainian Military Pages

Також у статті відзначається щодо створення Сил Спеціальних операцій, «нового елементу в структурі Збройних Сил України, який був сформований у відповідь на сучасну природу конфлікту на Донбасі (де значну роль відіграють нерегулярні бойові дії) і став окремим родом військ Збройних Сил (що є також характерним для армій країн НАТО). Після формування командних структур та оснащення підрозділів триває набір і підготовка особового складу відповідно до стандартів НАТО, а також в рамках курсів, що проводяться під керівництвом інструкторів з країн-членів НАТО.

Що стосується підготовки військ, «не можна не відзначити, що у Збройних Силах України значно збільшено кількість бригадних тактичних навчань, які до 2014 року взагалі не проводились». Основною метою таких навчань є «синхронізація дій військовослужбовців, що перебувають на дійсній військовій службі, з резервістами, яких призвали на збори (особливо після створення оперативного резерву). У 2016 році до таких навчань були залучені 40 тисяч резервістів, а у 2017 році планується здійснити підготовку до 80 тисяч військовослужбовців запасу».

Звичайно, що важливим елементом підготовки Української армії є підтримка з боку країн НАТО та взаємодія з іноземними партнерами. «Литовсько-польсько-українська бригада (ЛИТПОЛУКРБРИГ) також вважається елементом забезпечення бойової підготовки. Вона набула повної оперативної спроможності у січні 2017 року. Міжнародні навчання залишаються актуальними для загального рівня підготовки українських Збройних Сил».

Повний текст оригінальної статті англійською мовою тут.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.


ua en
Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України www.mil.gov.ua
Ośrodek Studiów Wschodnich im. Marka Karpia

Техніка російських окупантів на Донбасі