Михайло Забродський: Я б з легкістю відмовився від "Золотої Зірки", аби не було війни

Герой України Михайло Забродський

За рік військового конфлікту в Донбасі українці вивчили напам'ять прізвища комбатів добровольчих батальйонів, частина з яких згодом встигли себе дискредитувати - але навряд чи відразу назвуть ім'я хоча б одного героя з регулярних частин ЗСУ. Хоча саме армія вносить найбільший внесок у нашу перемогу.

"Українська правда" вирішила заповнити цю прогалину і розповісти про героїв зі Збройних Сил. Для початку, хоча б про тих, хто за видатні сміливість і мужність був відзначений найвищою державною нагородою - "Золотою Зіркою". До війни військові отримували цей орден лише посмертно, а цінність звання Героя України затьмарювали сумнівні прізвища удостоєних. Тепер нагороди дійсно знайшли своїх героїв.

Першим з них став полковник Михайло Забродський - на момент початку війни командир 95-ї окремої аеромобільної бригади, особисто бере участь у всіх ключових епізодах війни, а з недавнього часу - командувач високомобільних десантних військ ЗС України.

Це його авторитетний американський військовий експерт Філіп карбер назвав "майбутнім української армії" і "кращим командиром найкращою в світі бригади", яка здійснила в серпні 2014 найдовший у новій військовій історії рейд по тилах ворога. До початку війни у ​​власній країні Забродський очолював українську частину спільної з поляками місії миротворців у Косово. Тепер, у порівнянні з Донбасом, той досвід здається йому прогулянкою по полігону.

Саме на полігоні, під час навчань десантників, ми і зустрічаємося з ним вперше. Герой України не те щоб сторониться присутніх журналістів - але ніяк не прагне опинитися в їх поле уваги. Розмовляємо ми з полковником вже в будівлі командування ВДВ (розміщення командування після призначення Забродського перенесли з Києва в Житомир). Після півроку в боях на Сході йому настільки незатишно у власному кабінеті, що він категоричний відмовляється фотографуватися в інтер'єрі.

Забродський зовні нагадує героя американського військового фільму - атлетично складеного, з короткою стрижкою і соромливою посмішкою. У його манерах і мови нічого героїчного. Романтично-ліричного теж. Він не вичавлює сльозу і не намагається розсмішити, не скаржиться і не філософствує. Зате випромінює впевненість. У собі, своїх словах і діях. І здається, це головне, що всім зараз потрібно.

Боєздатність 95-ки - це багаторічна праця багатьох командирів

Я народився в Дніпропетровську в родині військових. Батько мій служив. Дід служив. Навіть дружина - офіцер. Я сам теж завжди хотів бути військовим. Відповідне освіту здобув у Санкт-Петербурзі. Після навчання підписав контракт і залишився в Росії на п'ять років. А потім вирішив повернутися додому.

Я опинився в числі останніх військовослужбовців, які взяли радянську присягу, і на сьогоднішній день серед моїх ровесників в армії служити залишилося відсотків десять, напевно. Але мені ніколи не хотілося кинути. Нехай це не найбільш високооплачувана професія, і гроші, звичайно, в житті важливі, але головне, щоб робота подобалася. Чим довше живу, тим більше в цьому переконуюся.

95-а окрема аеромобільна бригада - моє перше і донедавна єдине місце служби в Україні. Починати в ній після повернення з Росії мені довелося з нуля - з посади взводного. Тільки в 2013-му я став командиром. Так що приписувані мені боєздатність і професіоналізм бригади - це заслуга не тільки і не стільки моя. Це багаторічна праця багатьох командирів, не одного десятка людей.

До війни наша бригада була однією з небагатьох військових частин повністю українського формування. Тобто, вона була створена вже в роки незалежності, як чисто українська. Упевнений, це зіграло свою роль у її становленні. Сюди з'їхалися люди з усього Союзу, об'єднані спільними поглядами і бажанням щось поправити в армії і десантних військах, зробити краще, ніж було.

Знову сформована частина в цьому плані надавала безмежні можливості. Всі передове, все найновіше сприймалося у нас на ура і тут же негайно втілювалося в життя.

Навчання ВДВ. Михайло Забродський фото © Руслан Лінник

Крім того, напевно, зіграла свою роль близькість до столиці. Не в тому плані, що ми були придворної частиною - а в тому, що до нас завжди було близько начальство, а значить, і його контроль. Ну, і плюс вдале розташування топографічне - і від Києва недалеко, і на захід близько, і на південь теж. Ну, і інфраструктура тут відмінна. Поруч і аеродром, і полігон прекрасний.

Перед першим вильотом на війну, в березні - мотивуючих розмов, як в американських фільмах, у нас не було. Я не пам'ятаю, щоб була навіть необхідність проводити такі бесіди.

У нас в 95-ї бригаді був і є досить потужний кістяк кадрових військовослужбовців, за винятком другого батальйону. І у нас якось не прийнято було кидати на вітер зайвих слів і гасел. Ми й так розуміли, для чого ми потрібні, для чого нас держава містило, одягає, годує всі ці роки.

Просто, в глибині душі, звичайно, ніхто не вірив, що такий момент настане. Тим більше - що він прийде зі сходу.

Після початку війни в мене не залишилося в Росії ні друзів, ні знайомих - нікого. І я не один в такій ситуації. У багатьох наших офіцерів, солдатів і прапорщиків там є родичі, деякі навіть в армії служать. Так що трапляється і повний розрив відносин, і нерозуміння.

Я свою особисту думку ніколи нікому не насаджував. Але якщо серед офіцерів заходить розмова про україно-російських відносинах, то у мене завжди один аргумент - їх сюди хтось кликав? Я ж не прийшов в Тульську губернію автономію встановлювати. На цьому обговорення цієї теми зазвичай і закінчується.

Порівняно невеликі втрати 95-ї бригади на тлі виконання серйозних завдань - наслідок професіоналізму моїх підлеглих. Це не моя заслуга. Хоча я ніколи не порівнював і не обговорював наші втрати з іншими. У нас в бригаді було, та й є марновірство - ніколи вголос не вимовляти кількість загиблих. Тільки назвеш - відразу буде плюс, збільшення.

Навчання ВДВ. Михайло Забродський фото © Руслан Лінник

А як професійний військовий, я хочу сказати - і багато хто, напевно, зі мною погодяться, - що не всі вимірюється втратами. Це показник, але не абсолютний. Ні принципу, за яким гірше воює той, у кого більше "двохсотий", і навпаки. Я категорично проти такої оцінки.

Ми дійсно перевели в інші види Збройних Сил 150 мобілізованих з 2-го батальйону. Це був непростий колектив, тому що він сформувався тільки під час війни. Важко було об'єднати людей різного віку, різного життєвого і професійного досвіду, з різних регіонів. У певний момент ми ухвалили рішення не лікувати ракову пухлину, а відрізати її. Я нікого з них навіть не бачив - був на передовій весь час. Коли вони пішли - "центр ваги" в батальйоні помінявся, і з ним уже можна було працювати.

Я не хочу нічого поганого сказати про звільнених. Ми не "вигнали 150 негідників". Просто, враховуючи наш обсяг завдань і їх специфіку, ми не мали часу на педагогіку. У нас просто не було можливості до чогось закликати, виховувати, пояснювати. На війні краще розташовувати меншою кількістю людей - але надійних, складових єдиний організм.

Пізніше цей самий батальйон отримав перше серйозне завдання в Донецькому аеропорту і з честю його витримав. Значить, ми все зробили правильно.

Про ворога потрібно знати дві речі - він не дурніші за нас і технічно перевершує. А ще, що він теж вмирає

Наш рейд в 470 кілометрів, майже половина яких пройшла по тилах ворога, це правда. Просто не все можна розповісти про нього навіть сьогодні. Це було влітку минулого року, коли противник з території Російської Федерації бив по нашій угрупованні, розтягнутої вздовж південних кордонів так званої "Новоросії", аж до Ізварине.

Нам надійшла завдання забезпечити виведення наших підрозділів. Необхідно було вийти в певний район, підібрати місце для переправи, забезпечити її наведення саперними частинами і захищати поки всі наші не вийдуть. А далі ... Ми просто пішли по тилах супротивника вперед і вперед.

Навчання ВДВ. Михайло Забродський фото © Руслан Лінник

Цей рейд - класичний спосіб військових дій, винайдений в незапам'ятні часи.

По-перше, він дуже динамічний. Зупинятися не можна - треба весь час рухатися вперед, і не просто так, а кожен раз з боєм, інакше можуть виникнути проблеми. По-друге, він пов'язаний з дуже серйозною психологічним навантаженням на особовий склад. Ти йдеш як криголам - а за тобою ніби крижини змикаються, і ні праворуч, ні ліворуч, ні позаду немає своїх.

Ми всі читали про це в підручниках, але відчути таке на собі - серйозне випробування. Ми пройшли його гідно.

Бойову готовність підрозділу можна перевірити тільки в реальному бою. До цього можна що завгодно заявляти, проходити суперпідготовку, - але перший бій завжди найголовніший іспит. Тільки після нього можна робити висновки. Іноді можна вважатися неготовими - і відмінно себе показати. І навпаки.

Мої десантники проявили себе відмінно. Хоча, звичайно, реакція бувала різною. Когось надломлюються в перші секунди - і все, потім його вже нічим не склеїш. У таких випадках потрібно йти з підрозділу. Або переходити на роботу в штаб. Особливо боляче дивитися, коли це трапляється з командирами. Тому що на нього дивиться кожен солдат.

Але були й ті, кого війна захоплювала і розкривала. Особливо це стосувалося молодих. Все-таки юнацький запал дуже корисний для військової справи.

Збірний образ нашого супротивника я навряд чи зможу описати. Зазвичай відразу по напруженості вогню, за видами маневрів - зрозуміло, з ким маєш справу: з підготовленим підрозділом або так званими ополченцями, зібраними чорт знає з кого.

Виють вони по-всякому. І добре теж. Сказати, що досягли якихось військових висот, я не можу, але те, що серед них трапляються яскраві професіонали - це так. І те, що деякі підрозділи російської армії дійсно добре підготовлені, а деякі і не дуже, в усякому разі, менше, ніж про це прийнято кричати - це теж факт.

А взагалі, нам потрібно знати про ворога тільки дві речі - те, що він не дурніші за нас, і що він технічно нас перевершує. А ще, що кров у нього теж червона. І він теж вмирає.

Мене не цікавить, як дзижчать бджоли, мені потрібен мед

Я закінчив Академію ГШ в США і вільно володію англійською. Тому можу стверджувати, що особливих відмінностей у підготовці наших десантників і американських - ні.

Але існує різниця в підходах. У нас вчать воювати, а там - думати, як це робити. Акцент військової освіти там зміщений на те, щоб не стільки передати сукупність якихось навичок, знань та інформації, а щоб навчити самому їх шукати, знаходити, добувати, зіставляти і аналізувати. Це, мабуть, головна і єдина різниця.

Всупереч стереотипам про військових, в армії, особливо на війні, завжди треба думати. Тим більше зараз, коли так багато залежить від дій того конкретної людини, якого послали безпосередньо виконувати завдання.

А ось міркувати не варто. Це згубно для військової справи. На міркування, як правило, немає часу. Плюс вони завжди впираються в певну стіну: той, хто приймає рішення, має один обсяг інформації, а той, хто виконує - зовсім інший, і йому може здатися, що наказ дурний і нездійсненний. Ось на цьому армія відразу закінчується.

Крім того, зайві роздуми небезпечні тим, що виникають найчастіше навіть не після, а перед, і іноді навіть замість необхідних дій. Давати підлеглим максимум свободи мене навчили американці. Там існує приказка: "Не говори підлеглим, як робити. Говори їм, що робити - і вони здивують тебе своєю винахідливістю".

Навчання ВДВ. Михайло Забродський фото © Руслан Лінник

Це дійсно дуже важливо. По-перше, це жест довіри. По-друге, мене не цікавить, як дзижчать бджоли, мені потрібен мед. Є категорія керівників - я сам іноді був підлеглим у таких, - яких настільки заворожує процес, що за ним навіть результат іноді втрачається. А я завжди намагався, хоч може теж грішив іноді, йти від такого підходу. І якщо десантники це відзначають, значить, виходило.

Мобілізовані привнесли в армію багато корисного. Ми повинні бути вдячні їм не тільки за те, що вони наділи форму і прийшли батьківщину захищати - але й за те, що вони принесли з собою, наприклад, конструктивний погляд на багато речей.

Військових завжди звинувачують у відсталості. Ось їздять, мовляв, десять років однією дорогою. А нова людина приходить і каже - та ось же, є інша! Краще! І виявляється, по ній теж можна їздити! Це, звичайно, найпростіший і грубий приклад, але широта поглядів і підходів у прийнятті рішень - це дуже важливо.

Те, що зараз відбувається, і означає - "армія з народом". Ми більше не варимося у своєму маленькому світі за бетонними парканами. Я вважаю, що це дуже позитивний досвід і, напевно, саме в ньому подальший запорука успішного розвитку і переформатування нашої армії.

Те, що ми здивували всіх і особливо себе - це факт

За рік в нашій армії було зроблено дивно багато.

Навіть якщо поки це не дуже помітно з боку. Дуже багато чого змінилося на краще. Ця оцінка буде самою вірною. Я знаю це зсередини. Нам почали давати можливість думати самим. Нас перестали опікуватися тієї дріб'язкової опікою, яка раніше вважалася верхи полководця мистецтва. У цьому плані українська армія дуже динамічний організм.

Здавалося, що ту, стару систему підходів, ніколи не зламати. Виявилося, можна.

Чи достатньо для цього робиться? Це питання більш високого рівня. Я судити і, тим більше, критикувати не беруся. Це у нас є, кому робити.

Але якщо коротко, то ми 20 років не займалися нашою армією, і це найголовніша наша проблема. З цим пов'язані всі наші сьогоднішні труднощі і з технікою, і з системою мобілізації. Поліпшити миттєво це не вийде. Якби наша армія була настільки погана, як про неї говорять, - передній край проходив би зараз піді Львовом. Так що те, що ми здивували всіх і особливо себе - це факт.

Мені зовсім не здається, що ми програємо війну. Невдачі - і об'єктивні, і ті, які стають такими "завдяки" медіа - вони є, були і будуть. Не помиляється той, хто нічого не робить.

Страшно, звичайно, що ціна цих помилок - людське життя, але по-іншому поки воювати жодна армія світу ще не навчилася. Ми дуже стараємося їх мінімізувати.

Реформувати нашу армію потрібно по нашій власній, українській моделі. Зараз багато суперечок про те, чий досвід нам краще перейняти - американський, швейцарський або ізраїльської, наприклад. Не варто натягувати на себе чужі джинси. Треба взяти найкраще з існуючого і створити на його основі свою власну, гнучку систему. Обов'язково враховуючи при цьому наш менталітет, наші особливості, нашу ситуацію.

Будь армія - це концентроване відображення всього укладу життя народу. Тому не всі, навіть найкраще, але чуже - можна застосувати в лоб, безпосередньо. Потрібно шукати і створювати свій варіант. Цим ми зараз і займаємося.

Мене часто запитують, що важливіше для військового - професіоналізм чи патріотизм. Я відповім - баланс. Того й іншого. А в якому співвідношенні - це вже у кожного індивідуально.

Про свій я судити не візьмуся, але скажу відверто - я б із легкістю відмовився від Зірки Героя, аби не було війни.

Анастасія Береза, спеціально для "Української Правди"