Bellingcat: рейс MH17 збитий російським «Буком»

Пуск ЗКР (ЗУР) комплексу Бук фото © Раміль Насибулін

Bellingcat, October 8, 2015 By Eliot Higgins
переклад з англійської © Ukrainian Military Pages

Вступ

У цьому документі підведені підсумки дослідження відкритих джерел інформації про збиття рейсу 17 Malaysia Airlines (MH17) 17 липня 2014 року в Україні. Основу документу склали дослідження Bellingcat та інших дослідників, які використовували відкриті джерела інформації. У ньому встановлені факти про події, що відбулися 17 липня та походження ракетної установки «Бук», яка збила MH17.

Ракетна установка «Бук»

Після збиття MH17 17 липня в мережі з'явилося кілька фотографій і відео, на яких, за твердженнями авторів, було зафіксоване пересування ракетної установки «Бук» контрольованою сепаратистами територією. Місце знімання всіх фото і відео було підтверджено. Також була знайдена додаткова інформація, яка свідчить про місце і час перебування ракетної установки «Бук» 17 липня. Нижче наведено приблизний час і місце перебування «Бука» протягом 17 липня.

• 10:45 виїхав з Донецька на схід по Н21
• 11:00 - 12:00 проїхав Зугрес та Шахтарськ дорогою на Торез по Н21
• 12:00 - 12:45 в'їхав і проїхав Торезом (на схід)
• 13:00 в'їхав в Сніжне
• 13:30 - 14:30 «Бук» вивантажений з трейлера «Вольво» в Сніжному; виїхав з міста своїм ходом на схід.
• 16:20 збитий MH17

Ще до того, як з'явилися перші повідомлення та фото установки «Бук» в Донецьку, відбулися переговори, що були перехоплені СБУ, зміст яких згодом розкрив інформацію про пересування ракетної установки «Бук». У перехопленнях сепаратисти обговорюють прибуття «Бука»[1] і згадують місце в Донецьку, відоме як «Мотель»[2]. Мотель, розташований на сході Донецька, використовується сепаратистами в якості бази та знаходиться поблизу місць, зазначених у постах в соціальних мережах від жителів Донецька, які бачили перевезення установки «Бук» містом. Також неподалік від цього місця була двічі сфотографована ракетна установка «Бук», під час перевезення на червоному трейлері. Згодом ці знімки були опубліковані Paris Match[3] та Bellingcat[4].

Звіт MH17 001

Paris Match заявили, що фото були зняті близько 11:00 17-го липня[5]. Пости соціальних мереж вказують, що «Бук» перебував у Донецьку як мінімум після 9:40. Аналіз тіней за допомогою сервісу SunCalc в блозі Ukraine@War вказує на те, що фото були зняті приблизно о 10:00 - 10:15[6] .

Наступна згадка про «Бук» надійшла зі Зугреса, що на схід від Донецька, у вигляді повідомлення в соціальній мережі з відео[7] транспортування «Бука» на трейлері.


Трейлер на відео збігається з трейлером, сфотографованим Paris Match в Донецьку. У повідомленні також було вказано час заявленого запису відео та координати «Бука».
Звіт MH17 002
Правильність цих координат вдалося підтвердити. На цьому місці згодом побували журналісти ARD TV[8], Correctiv[9] і 60 Minutes Australia[10]. Всі вони підтвердили, що це те саме місце.

Незабаром після полудня в соціальних мережах з'явилися пости[11] про перевезення ракетної установки «Бук» Торезом на схід від Зугреса, а через декілька годин була розміщена фотографія установки «Бук» на тому ж трейлері, що на оприлюднених раніше відео та фото. Місцем знімання, за допомогою геолокації, визначено місто Торез[12]. І знову правильність геолокації підтвердили ARD TV, Correctiv і 60 Minutes Australia. Як і у випадку з фотографіями в Донецьку, на ракетах «Бука» була маскувальна сітка.

Звіт MH17 003

Також вдалося визначити час знімання фото за положенням тіней. Виявилося, що фото було зняте близько 12:30. Журналісти The Guardian[13] і Buzzfeed[14] відвідали це місце кілька днів потому після 17 липня і отримали підтвердження місцевих жителів, що вони бачили перевезення ракетної установки «Бук» містом якраз по полудню.

Наступного разу ракетну установку «Бук» побачили в місті Сніжне на схід від Тореза після 13:00. «Бук» був присутній на одній фотографії та відео, розміщених в мережі. Де було видно, що «Бук» вивантажили з трейлера і далі він рухався своїх ходом. Ще до збиття MH17 був опублікований репортаж AP[15], в якому журналіст повідомив, що після полудня бачив у Сніжному ракетну установку «Бук».
Звіт MH17 004

Відео зі Сніжного - останній відомий випадок спостереження ракетної установки «Бук» 17 липня. На ньому видно, як ракетна установка «Бук» рухається з міста на південь[16], де розкидані невеликі села. Ймовірно, саме з цієї місцевості ракетна установка «Бук» справила постріл по MH17 кілька годин потому.

Місце пуску

Як і у випадку з переміщеннями ракетної установки «Бук», яка востаннє була помічена під час руху в південному напрямку від Сніжного, є різні джерела інформації, що дозволяють встановити ймовірне місце пуску ракети, що збила MH17.

Через кілька годин після збиття MH17, у Твіттері була опублікована фотографія[17], на якій за заявою користувача соцмережі, був видний димний слід від ракети, що збила MH17.
Звіт MH17 005

У грудні 2014 голландське видання RTL Nieuws взяло інтерв'ю[18] у фотографа, який зняв білий димний слід, а дві дослідницькі організації, Fox-IT і NIDF, перевірили справжність фотографій. Дві інші організації, NEO і Дельфтський Технологічний Інститут (TU Delft) вивчили білий слід диму і провели геолокацію фотографій. Bellingcat та інші дослідники також провели геолокацію фотографій[19] і встановили точний напрям на стовп диму.

20 липня 2014 агентство соціальних новин Storyful оприлюднило супутникові знімки[20], зняті в той же день, на яких була видна місцевість південніша Сніжного, зокрема дорога, де три дні до цього зняли ракетну установку «Бук», що прямувала на південь, а також поля, де закінчується ця дорога. Багато хто, відвідали цю місцевість, помітили в полях сліди гусениць - зокрема про них повідомили репортер The Daily Telegrah Роланд Оліфант[21] і репортер Mashable Крістофер Міллер[22].

Оліфант і Міллер знайшли поле, на великій частині якого вигоріла трава. Вони зняли кілька фотографій, за допомогою яких блогер Ukraine@War[23] пізніше геолоціровал точне місце розташування поля. Ця геолокація, вивчена і підтверджена командою дослідників Bellingcat і особисто підтверджена Роландом Оліфант, вказує на поле на південь від місця, де згідно супутникового знімку від 20 липня 2014 було видно сліди гусениць.

Звіт MH17 006

Це місце, що відповідає напрямку на білий дим згідно фотографії з Твіттеру, справжність якої була підтверджена експертами. Супутникові знімки Digital Globe цій місцевості показують, що згоріла/переорана ділянка в північно-західній частині поля відсутня днем раніше, тобто 16 липня 2014 року[24].

Звіт MH17 007

22 липня 2014 розвідка США оприлюднила чорно-білий супутниковий знімок[25], на якому, за їх твердженнями, була зображена траєкторія ракети «Бука», що збила MH17. Незважаючи на погану якість американського знімка, вдалося визначити вказане місце пуску.

Звіт MH17 008

Вдалося зіставити географічні об'єкти на американському супутниковому знімку з аналогічними об'єктами на супутниковому знімку Google Earth та визначити місце пуску. На зображенні нижче показано місце пуску на американському знімку по відношенню до поля, на якому побували Оліфант і Міллер. І знову воно збігається з напрямком знімка на фотографії з Твіттеру.

Звіт MH17 009

Місцеві жителі в соціальних мережах після збиття MH17 також обговорювали пуск ракети з боку поля[26]. Через кілька днів, в популярній на сході України програмі Zello, був викладений аудіозапис розмови від 17 липня[27], де місцеві жителі обговорюють пуск ракети і напрямок, звідки вона прилетіла, знову вказуючи приблизно те саме місце, де знаходиться поле.

Журналісти також опитали свідків у цій місцевості, які підтвердили пуск ракети з боку поля.[28] [29] [30] Місцеві жителі повідомили, що побоювалися переслідування з боку сепаратистів за розмови про пуск ракети[31].

«Бук» 18 липня

18 липня Міністерство внутрішніх справ України оприлюднило відео[32], зняте в контрольованому сепаратистами Луганську, поблизу кордону Росії з Україною. МВС повідомило, що на відео, «Бук» прямував до російського кордону вранці 18 липня з трьома ракетами замість чотирьох. Згодом Міністерство внутрішніх справ України опублікувало координати місця запису відео[33], які були підтверджені геолокаціей[34] журналістами, які відвідали зазначене місце, в тому числі 60 Minutes Australia і Correctiv. Як і у випадку із зображеннями ракетної установки «Бук» під час її перевезення 17 липня, на відео 18 липня був видно той самий трейлер.

За годинниковою стрілкою зліва зверху - Донецьк, Зугрес, Луганськ, Торез:
Звіт MH17 010

Різні ЗМІ зв'язалися з власником трейлера[35] за номером телефону, який можна побачити на фотографії в Донецьку. Він заявив, що його автостоянку (яка дійсно знаходилась у Донецьку) захопили сепаратисти і повідомив: «Його легко впізнати. Ми знаємо свої машини. Так, він наш, це єдиний Volvo з такою кабіною[36]. На супутниковому знімку від 11:08 17 липня видно, що трейлер був відсутній на стоянці, тоді як на знімках до і після 17 липня трейлер там був[37].

Міжнародна слідча група[38], що розслідує збиті MH17, включила маршрут «Бука» 17 липня і його спостереження 18 липня в відео[39], в якому попросила свідків зв'язатися з ними. Також МСГ опублікувала трьох раніше не опублікованих перехоплення СБУ. У них містилося дві обговорення ракетної установки «Бук» 18 липня, записаних приблизно в 8:00 і 8:20, через кілька годин після зйомки відео в Луганську. Фігуранти перехоплень говорили, що «Бук» і транспортні машини вже перебувають у Росії. З урахуванням відстані до російського кордону від місця зйомки луганського відео, «Буку» із запасом вистачило б часу перетнути кордон з Росією до 8:00 18 липня.

Російське походження «Бука»

У ході вивчення розміщених в мережі фотографій і відео ракетних установок «Бук» в Україні і в Росії, вдалося виявити, що одна з помічених у Росії наприкінці червня установок «Бук», мала характерні особливості, подібні до тих, що спостерігалися на двох фотографіях ракетної установки «Бук» в Донецьку, опублікованих Paris Match. Виявлений в Росії «Бук», був умовно позначений як «3х2» завдяки не чіткому зображенню номеру на борту машини (що характерно для бортових номерів різної техніки, переправлялися з Росії в Україну). Залишки елементів номеру «Бука», сфотографовані Paris Match, а також навантажувальні маркування та біла фарба на гумовому щитку гусениці під номерами були ідентичні.

Звіт MH17 011

Обгоріла ділянка над вихлопною решіткою, видима на одній з фотографій Paris Match, також перебувала у тому ж місці, що і на «Буку 3х2» в Росії. Хоча всі ці свідчення вказують на те, що «Бук» в Україні та «Бук 3х2» - це та сама машина, ще один елемент робить їх тотожність особливо переконливим. В ході вивчення командою Bellingcat[40] безлічі спостережень «Буків» стало ясно, що гумові щитки над гусеницями «Буків» з часом отримують ушкодження, і ці пошкодження створюють унікальний «Відбиток пальців», який дозволяє зіставити «Буки» на різних фотографіях. У разі «Бука 3х2» і фотографії «Бука» Paris Match в Донецьку щитки гусениць були практично ідентичні.

Звіт MH17 012

Однак була одна значна невідповідність. Пошкодження щитка приблизно на другий третині його довжини зліва не збігалися. Цьому було два пояснення: або щиток був інший, або процес повороту зображення з Донецька для порівняння з «Буком 3х2» не міг врахувати значних пошкоджень щитка в трьох вимірах. Нові зображення «Бука 3х2» в Росії підтвердили, що на щитку був значний розрив, де він вигинався назовні рівно в тому місці, де спостерігалося невідповідність при порівнянні.

Звіт MH17 013

Відстежування «Бука 3х2» в Росії

«Бук 3х2» був виявлений у військовій колоні, що рухалась Росією за маршрутом Курськ - Міллерово 23-25 червня. Вдалося виявити безліч фотографій і відео колони, розміщених у мережі мешканцями Росії, що проживали за маршрутом колони. Кожне зображення було геолоціровано з визначенням точного місця знімання, в результаті чого вдалося точно встановити маршрут колони.

Звіт MH17 014

Вдалося встановити походження колони 53-ї зенітної ракетної бригади, що базується під Курськом, а також склад підрозділів і військовослужбовців 53-ї бригади, що входили до колони. Більш того, розслідування Bellingcat виявило військово-транспортні батальйони, що входили до колони, а також особи чотирьох водіїв, які могли вести машину, що транспортувала «Бук 3х2»[41]. Інформація, опублікована на сайті Bellingcat, а також неопублікована інформація, була надана Міжнародної слідчій групі щодо катастрофи MH17.

53 зенітна ракетна бригада

Зв'язок 53-ї зенітної ракетної бригади з «Буком 3х2» вдалося встановити, зіставивши машини, що входили до колони 23-25 липня, з машинами на фотографіях військовослужбовців 53 бригади на базі бригади під Курском[42]. Bellingcat досліджували 53 бригаду протягом останнього року. Вдалося встановити більш 200 профілів солдатів в соціальних мережах і підтвердити особистості та ролі багатьох військовослужбовців 53 бригади, а також їх причетність до колони, що перевозила «Бук 3х2». Зважаючи конфіденційність більшої частини цієї інформації, на даний момент Bellingcat поділилися більшою частиною результатів дослідження лише з Міжнародною слідчою групою. При цьому ми вважаємо можливим оприлюднити наступну інформацію.

53 бригада складається з трьох дивізіонів: 1-го, 2-го і 3-го. Влітку 2014 спостерігалася активність 1-го і 2-го дивізіонів, тоді як третій дивізіон використовувався для навчання солдатів та проходження служби призовників. Організаційна структура 53 зенітної ракетної бригади наведена нижче (в таблиці дивізіони названі батальйонами):
Звіт MH17 015

На відео 23-25 ​​червня видно, що до клони входив повний дивізіон «Буків», причому всі машини, крім двох, були з 2-го дивізіону. Ці дві машини - однієї з яких був «Бук 3х2» - походили з третього дивізіону. Також зрозуміло, що в колоні був тільки один радар «Купол», що дозволяє відповісти на питання, чому «Бук 3х2» використовувався без радара «Купол». При наявності тільки одного радара на дивізіон мало сенс залишити радар з іншими ракетними установками «Бук» дивізіону, а не позбавляти їх радара.

Альтернативні теорії - брифінг Міністерства оборони Росії 21 липня

21 липня 2014 Міністерство оборони Російської Федерації провело часовий брифінг[43], на якому представило свої докази[44], хто несе відповідальність за збиття «Боїнга». На прес-конференції було зроблено чотири основні заяви:

• Відео, опубліковане Міністерством внутрішніх справ України, на якому видно «Бук» в контрольованому сепаратистами Луганську, насправді знято в іншому місті на контрольованій урядовими військами території.

• MH17 значно відхилився від курсу перед збиттям.

• На радарі видно літак поруч з MH17 незабаром після ураження.

• На супутникових знімках видно роботу українських зенітних ракетних установок «Бук» 17 липня.

Протягом року після брифінгу 21 липня вдалося встановити, що всі чотири заяви були помилкові, а в деяких випадках представляли собою фальсифікацію доказів Міністерством оборони РФ.

Відео з Луганська

Після збиття MH17 Міністерство внутрішніх справ України опублікувало відео, зняте в контрольованому сепаратистами Луганську біля кордону Росії з Україною, де, за як стверджувалося, було видно «Бук» з трьома ракетами замість звичайних чотирьох, що прямував до російського кордону вранці 18 липня.

На брифінгу 21 липня Міністерство Оборони РФ заявило[45], що відео насправді було знято на контрольованої урядовими військами території:
Прикладом тому служить показ в ЗМІ переміщення пускової установки «Бук-М1» на трейлері, нібито здійснюваний з української на російську територію. Це явна підтасовка матеріалів. Знімки робилися в місті Красноармійськ, що підтверджується знаходженням біла дороги банера, на якому вказана адреса автосалону по вулиці Дніпропетровська 34. А сам Красноармійськ з 11 травня перебуває під контролем української армії.
Щоб підкріпити цю заяву, продемонстрували фрагмент білборда з відео та повідомили, який, за їх версією, на ньому був текст.

Звіт MH17 016

Однак за допомогою методик розслідування відкритих джерел вдалося встановити точне місце знімання відео[46], підтвердивши положення білборда в контрольованому сепаратистами Луганську. Це місце відвідав житель Луганська, який зробив знімки місцевості, що допомогли підтвердити місце зйомки відео і визначити зміст написів на білборді.

Звіт MH17 017

Зрозуміло, що невірно не тільки місце, заявлене Міністерством Оборони РФ, а й сам текст білборду значно відрізняється від тексту за версією Міноборони РФ.

Значне відхилення MH17 від курсу

В ході брифінгу Міністерство Оборони РФ оприлюднило наступне зображення, стверджуючи, що MH17 значно відхилився від курсу:

Звіт MH17 018

Міністерство Оборони РФ заявило наступне:
На схемі показана міжнародна траса, якою повинен був летіти «Боїнг-777». Зверніть увагу, що до Донецька літак прямував в установленому коридорі, а далі він відхилився від маршруту на північ. При цьому максимальне віддалення від лівої межі коридору склало 14 км. Надалі спостерігається маневр з повернення «Боїнга-777» в межі встановленого повітряного коридору. Закінчити ж розпочатий маневр малайзійський екіпаж не встиг. З 17.20 зафіксовано стійке падіння швидкості літака, а о 17.23 - зникнення позначки літака з екранів російських радарів. Що послужило причиною виходу за межі траси - навігаційна помилка екіпажу або виконання команд українського диспетчера органу управління повітряним рухом у Дніпропетровську - точно можна буде відповісти, тільки після розшифровки бортових самописців, іменованих «чорними ящиками», і переговорів диспетчерських служб.
Попередній звіт Ради авіаційної безпеки Нідерландів[47] відповів на питання Міністерства оборони РФ, показавши, що MH17 йшов зовсім іншим курсом та не змінював його так як стверджувалося Міністерством оборони РФ.

Звіт MH17 019

Дані російських радарів

Міністерство оборони Російської Федерації також представило зображення MH17 на радарах, і заявило:
«Крім того, російськими засобами контролю повітряної обстановки зафіксований набір висоти літаком українських ВПС, імовірно Су-25, в напрямку малазійського «Боїнга-777». Віддалення літака Су-25 від «Боїнга-777» склало від 3 до 5 км ».
Потім прокоментував начальник Головного штабу Військово-повітряних сил РФ генерал-лейтенант Ігор Макушев:
«О 17 годині 20 хвилин на віддаленні в 51 кілометр від державного кордону Російської Федерації по азимуту 300 градусів літак різко почав втрачати швидкість, що чітко видно в табло характеристик повітряного об'єкта. При падінні швидкості до 200 кілометрів на годину в 17 годин 21 хвилину 35 секунд в місці руйнування Боїнга з'являється нова позначка про повітряне об'єкті. Даний повітряний об'єкт стійко спостерігається радіолокаційними постами УСТБ -ДОНЕЦЬК і БУТУРІНСКОЕ протягом 4-х хвилин. Диспетчер, запитуючи характеристики нового об'єкта, дані про його параметри отримати не може, так як найімовірніше повітряне судно системою вторинного впізнання не обладнане, що характерно для військових літаків. Раніше виявлення даного повітряного об'єкту не представлялося можливим, так як контроль повітряної обстановки здійснюється радіолокаційними засобами чергового режиму з можливостями по виявленню на даній дальності на висоті польоту понад 5000 метрів. Виявлення стало можливим при наборі висоти.»
Однак експерти по радарах, даючи коментарі різним службам новин, озвучували іншу думку, причому голландське видання NOS опитало чотирьох експертів[48]. Коментарі були наступними: «Абсолютно неможливо, щоб [це був] літак», «поблизу від MH17 ніяких літаків не було», «Ймовірно, сигнал виходив від уламків MH17» і «найбільш ймовірне пояснення - уламки, що падають».

Російські супутникові знімки

Міноборони Росії також оприлюднило низку супутникових знімків трьох різних місцевостей, включаючи дві військові частини і поле біля села Зарощенське. Було заявлено, що в розташуванні однієї з частин, А1428, згідно зображень від 14 липня і 17 липня було видно, що 17 липня ракетна установка «Бук» була виведена з бази.

Звіт MH17 020

Однак порівняння з супутниковим знімком компанії Digitalglobe тій же місцевості від 17 липня[49] дозволяє виявити кілька очевидних відмінностей. Наприклад, великі зони рослинності, що спостерігаються на знімках Міноборони Росії від 14 липня, були відсутні на знімку Digital Globe від 17 липня.

Звіт MH17 021

Історичні супутникові знімки тій же місцевості від 2 липня і 21 липня в Google Earth підтверджують, що рослинність була розчищена за кілька тижнів до 17 липня.

Звіт MH17 022

Ділянки без трав'яного покриття, видимі на знімках Міноборони РФ, також були відсутні на знімку Digital Globe від 17 липня.

Звіт MH17 023

Однак аналогічно з деякими іншими розбіжностями між знімками, ділянки з відсутньою травою були видимі в більш ранніх історичних знімках Google Earth, що ясно показує, що знімки Міноборони РФ були зняті за кілька тижнів до збиття MH17.

Звіт MH17 024

Після публікації цих знімків з'ясувалося, що українська СБУ публікувала ті ж супутникові знімки в липні 2014. Міноборони РФ у відповідь заявило, що українська СБУ оприлюднила сфальсифіковані знімки[50]. Однак вочевидь знімки СБУ були справжні (хоча з невідомої причини канали кольорів RGB були змінені на BGR) і що Міноборони РФ представило знімки, навмисно вказавши невірне датування.

Альтернативні теорії - прес-конференція «Алмаз-Антея»

2 червня 2015 російський виробник озброєнь «Алмаз-Антей» представив свідоцтва, заявивши, що визначив тип ракети, використаної для збиття MH17 в Україні. Згідно каналу RT, «Алмаз-Антей» заявив наступне[51]:
«Якщо [для збиття літака] використовувалася ракета «земля-повітря», це могла бути тільки ракета 9М38М1, випущена системою "Бук-М1"».
Також було заявлено наступне:
«Виробництво ракет «Бук-М1» було припинено в 1999 році. Тоді ж Росія передала всі ракети такого типу, що залишилися, міжнародним клієнтам».
Явно малося на увазі те, що ракета «Бук», яка збила MH17, не могла мати російське походження. Найбільш очевидне візуальне відмінність між ракетою 9М38М1 і більш новою ракетою 9М317 - довжина стабілізаторів: як видно нижче, у ракети 9М38М1 вони довші.

Звіт MH17 025

Хоча такі довгі «плавники» видно на ракетах «Бук» на пускових установках на Параді Перемоги в Читі[52],глава «Алмаз-Антея» Ян Новіков заявив, що «в сучасних парадах беруть участь тільки нові системи «Бук-М2» з ракетами 9М317», додавши, що «різницю може помітити навіть неспеціаліст». Незважаючи на це, користувачі Інтернету виявили безліч зображень, вірогідно ракет 9М38М1 в російських частях[53].

На фотографіях Reuters[54], які зроблені на дорозі під Каменськ-Шахтинським та датуються 16 серпня 2014, зображена російська військова техніка, що направляється до цього містечка біля кордону з Україною. Вантажівки на фотографіях везуть кілька транспортних контейнерів для ракет, маркування на яких дають чітке уявлення про їх ймовірний вміст.

Звіт MH17 025

Маркування контейнерів містять позначення «9М38М1». Крім того, вдалося встановити дві машини на фотографіях Reuters, що знаходилися в колоні 53 бригади, які перевозили «Бук 3х2» в Міллерово 23-25 ​​липня[55]. Також вдалося визначити, що ракети на відео 53 бригади мають довгі хвостові стабілізатори, характерні для ракет 9М38М1[56].

«Алмаз-Антей» також заявив, що згідно з їх дослідженнями, місце пуску ракети, яка збила MH17, знаходилося біля села Зарощенське в 20 кілометрах на захід від ймовірного місця пуску під Сніжним. Цікаво, що територія, зазначена «Алмаз-Антеєм» як передбачуване місце пуску, включає місцевість, зображену на спростованих знімках Міноборони РФ, нижче зазначену червоним.

Звіт MH17 026

Аналіз супутникових знімків і зведень про ситуацію в зоні бойових дій вказує, що ця місцевість 17 липня 2014 перебувала під контролем сепаратистів[57], «Новая Газета»[58] і Correctiv[59] також опитали місцевих жителів, які заявили, що не спостерігали ознак пуску ракетної установки «Бук» 17 липня 2014 року. На відміну від активності в соціальних мережах, пов'язаної з пуском ракети під Сніжним, команді дослідників Bellingcat не вдалося знайти ніякої активності в соціальних мережах, що стосується пуску ракет з району Зарощенське.

Висновки

Виходячи з наведеної вище інформації, можна зробити висновок, що 17 липня 2014 року, зенітна ракетна установка «Бук» з російської 53-ї зенітної ракетної бригади, що базується під Курськом, перевезена за маршрутом Донецьк - Сніжне. Потім вона була вивантажена з трейлера і доїхала своїм ходом до поля на південь від Сніжного, де приблизно в 16:20 запустила ракету «земля-повітря», що збила рейс 17 Малазійських Авіаліній, який пролітав над Україною. Вранці 18 липня установку «Бук» провезли Луганськом і далі через кордон з Україною.

Альтернативні сценарії, представлені Міністерством оборони Російської Федерації і концерном «Алмаз-Антей», у кращому випадку глибоко помилкові, а в гіршому - являють собою навмисні спроби ввести громадськість в оману за допомогою фальсифікації доказів.


Список джерел на які маються посилання у звіті:

[1] https://www.youtube.com/watch?v=MVAOTWPmMM4&t=4m16s
[2] https://www.youtube.com/watch?v=MVAOTWPmMM4&t=3m5s
[3] http://www.parismatch.com/Actu/International/EXCLU-MATCH-Un-camion-vole-pour-transporter-le-systeme-lance-missiles-577289
[4] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/01/17/new-images-of-the-mh17-buk-missile-launcher-in-ukraine-and-russia/
[5] https://plus.google.com/+IainMartin/posts/MWyx9pgG4tN
[6] http://ukraineatwar.blogspot.nl/2015/09/suncalcing-buk-and-vostok-transport-to.html
[7] https://www.youtube.com/watch?v=xK3tXzqais0
[8] http://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/die_story/videotodesflugmhwarummusstenmenschensterben100.html
[9] https://mh17.correctiv.org/english/
[10] http://www.9jumpin.com.au/show/60minutes/stories/2015/may/mh17/
[11] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/07/16/in-their-own-words/
[12] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2014/07/18/buk-transporter-filmed-heading-to-russia-sighted-in-an-earlier-photograph/
[13] http://www.theguardian.com/world/2014/jul/22/ukraine-sightings-missile-launcher-mh17
[14] http://www.buzzfeed.com/maxseddon/locals-say-rebels-moved-missile-launcher-shortly-before-mala
[15] http://bigstory.ap.org/article/russia-dismisses-us-sanctions-bullying
[16] https://www.bellingcat.com/resources/case-studies/2014/07/17/geolocating-the-missile-launcher-linked-to-the-downing-of-mh17/
[17] http://twitter.com/wowihay/status/489807649509478400
[18] http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/hoe-onderzocht-rtl-nieuws-de-nieuwe-mh17-fotos
[19] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/01/27/is-this-the-launch-site-of-the-missile-that-shot-down-flight-mh17/
[20] https://twitter.com/DavidClinchNews/status/490962257744904193
[21] http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10984530/MH17-the-clues-which-may-lead-to-missile-launch-site.html
[22] http://mashable.com/2015/07/15/mh17-missile-launch-site/
[23] http://ukraineatwar.blogspot.nl/2014/07/exact-location-pinpointed-of-mh17.html
[24] Digital Globe catalog ID 10300100342F0300
[25] http://www.theguardian.com/world/2014/jul/22/mh17-us-intelligence-russia-separatists-report
[26] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/07/16/in-their-own-words/
[27] https://www.youtube.com/watch?v=SkCcCmYlMZc
[28] http://mashable.com/2015/07/15/mh17-missile-launch-site/
[29] http://www1.wdr.de/themen/politik/investigativ/mhsiebzehn/faktencheck-100.html
[30] http://www1.wdr.de/mediathek/video/sendungen/die_story/videotodesflugmhwarummusstenmenschensterben100.html
[31] http://www.volkskrant.nl/buitenland/heeft-u-hier-een-buk-raket-gezien~a4024652/?hash=9af4fbf3417b22dd154bcf8fe3b40654632ec8e3
[32] https://www.youtube.com/watch?v=L4HJmev5xg0
[33] https://www.facebook.com/arsen.avakov.1/posts/670837696339673?comment_id=672844756138967&offset=0&total_comments=45&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R5%22%7D
[34] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/05/29/whos-lying-an-in-depth-analysis-of-the-luhansk-buk-video/
[35] http://www.alfa.lt/straipsnis/472203/alfa-lt-isskirtinis-interviu-su-raketas-buk-kuriomis-buvo-numustas-malaizijos-avialiniju-lektuvas-gabenusio-vilkiko-savininku#.U-Ac4vmSx8F
[36] http://www.news.com.au/travel/travel-updates/mh17-breakthrough-owner-of-volvo-truck-that-transported-missile-fears-for-his-life/story-fnizu68q-1227014149633
[37] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/06/30/low-loader/
[38] http://www.jitmh17.com/
[39] https://www.youtube.com/watch?v=olQNpTxSnTo
[40] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2014/11/08/origin-of-the-separatists-buk-a-bellingcat-investigation/
[41] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/05/13/tracking-the-trailers-investigation-of-mh17-buks-russian-convoy/
[42] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2014/11/08/origin-of-the-separatists-buk-a-bellingcat-investigation/
[43] http://archive.mid.ru/brp_4.nsf/0/ECD62987D4816CA344257D1D00251C76
[44] https://youtu.be/4bNPInuSqfs
[45] https://www.youtube.com/watch?v=4bNPInuSqfs#t=1567
[46] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/05/29/whos-lying-an-in-depth-analysis-of-the-luhansk-buk-video/
[47] http://www.onderzoeksraad.nl/en/onderzoek/2049/investigation-crash-mh17-17-july-2014/preliminary-report/1562/preliminary-report-points-towards-external-cause-of-mh17-crash
[48] http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2030649-geen-straaljager-te-zien-op-russische-radarbeelden-mh17.html
[49] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/06/12/july-17-imagery-mod-comparison/
[50] http://mil.ru/analytics.htm
[51] http://rt.com/news/264421-buk-missile-manufacturer-investigation/
[52] https://www.youtube.com/watch?v=yymGgn2cfG0
[53] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/06/03/evidence-the-russian-military-supplied-the-type-of-missile-used-to-shoot-down-mh17/
[54] http://uk.reuters.com/news/picture/west-faces-tough-choices-if-russia-ukrai?articleId=UKKBN0GG06M20140816&slideId=964530682
[55] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/06/03/evidence-the-russian-military-supplied-the-type-of-missile-used-to-shoot-down-mh17/
[56] https://youtu.be/OJPxt7XrG6Q?t=77
[57] https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/07/13/zaroshchenske-launch-site-claims-and-reality-a-bellingcat-investigation/
[58] http://www.novayagazeta.ru/inquests/68846.html
[59] https://mh17.correctiv.org/english/