Кулемет КМ-7,62 (модифікації КТ-7,62, КТМ-7,62)

оновлено 17.05.16
Кулемет КМ-7,62  (модифікації КТ-7,62, КТМ-7,62)

Кулемет КМ-7,62 калібру 7,62х54 мм призначений для ураження живої сили противника і його технічних засобів, а також для ураження повітряних цілей.

Розроблений та виробляється ПАТ «Завод «Маяк».

Аналог кулемету Калашникова модернізованого (ПКМ). Кулемети КМ-7,62 та КТ-7,62 були представлені 21 вересня 2011 року в Києві на виставці «Зброя і безпека 2011».

КМ-7,62 може вести вогонь як з двоногої складаної вперед сошки, так і з триноги Степанова. Автоматика працює на системі відводу порохових газів з каналу ствола з довгим ходом газового поршня. Газовідвідний механізм розташований під стволом. Замикання каналу ствола відбувається за допомогою поворотного затвору. Стрільба ведеться з відкритого затвору лише чергами.

Подача патронів двоступенева. При відкаті рами затвора назад витягується патрон із стрічки і опускається на лінію досилання. При накаті рами затвора під дією поворотної пружини патрон досилається в патронник. При стрільбі з триноги коробка кріпиться з правого боку і патрони подаються справа наліво. Коробка може кріпиться до ноги триноги, що дозволяє маневрувати з кулеметом на полі бою однією людиною без перезарядки зброї. При стрільбі з сошок патронна коробка кріпиться під ствольною коробкою, а патрони подаються зліва направо.

КМ-7,62

Оновлений триногий станок 6Т5, який використовується для кулемета КМ-7,62 був розроблений Л.В.Степановим. В основу конструкції покладений принцип багатофункціональності всіх частин. Станок Степанова на 3,2 кг важить менше за станок Саможенкова. Також в удосконаленому станку на 20 деталей менше.

У порівнянні з ПКМ у КМ-7,62 була зменшена вага на 1,5 кг.

Кулемет КТ-7,62 калібру 7,62х54 мм – кулемет танковий, призначений встановлення на бронеоб'єкти, в якості допоміжного озброєння танків, на авіаційну та іншу військову техніку. Аналог радянського ПКТ, але конструктори встановили на ствольній коробці планку Вівера і збільшили ресурс ствола до 25 тисяч пострілів. Крім цього була розроблена м'яка коробка для патронів, яка складається і важить разом з патронами 8 кг. Після відпрацювання цю коробку можна скласти, а після перезарядки знову використовувати.

КТ-7,62

Ця модель кулемета оснащена газовідвідною автоматикою. Автоматика кулемета КТ-7,62 працює на системі відводу порохових газів з каналу ствола з довгим ходом газового поршня. Газовідвідна автоматика розташована під стволом. Замикання ствола відбувається за допомогою поворотного затвору на бойові упори. Стрілянина ведеться з відкритого затвору тільки чергами. Ствол швидкознімний, забезпечений полум'ягасником. Охолодження ствола - повністю повітряне.

Подача патронів двоступенева. При відкаті рами затвора назад захоплюється патрон і опускається на лінію досилання. Під дією поворотної пружини рама затвора накочує вперед, досилаючи патрон в патронник. Живлення кулемета КТ-7,62 здійснюється за допомогою кулеметної стрічки, сумка з якої кріпиться праворуч ствольної коробки.

Замість спускового гачка в КТ-7,62 є електромагнітна спускова установка – електроспуск, яка активізується після натискання кнопки на блоці наведення знаряддя, що знаходиться на танку або БМП. Також блок наведення може розташовуватися на рукоятці повороту башти бойового автомобіля. Сам електроспуск з'єднаний з бортовою мережею бронеавтомобіля за допомогою спеціального кабелю (довжина – 50 см). На випадок поломки електроспуску, була передбачена і ручна система відкриття вогню. Для цього використовується механічний спуск, який розташований на задній частині коробки.




Модифікації
  • КМ-7,62 – базова модифікація
  • КТ-7,62 – кулемет танковий (аналог ПКТ) з важчим стволом і обладнаний електроспуском
  • КТМ-7,62 – модернізований танковий варіант (2015 року)



Тактико-технічні характеристики
Модифікаці:КМКТ
Калібр, мм:7,62х54 Rimmed
Принцип дії: Відвід порохових газів з каналу ствола з довгим ходом газового поршня
Загальна довжина, мм:11731098
Довжина ствола, мм:645722
Маса без набоїв, кг:910,5
Маса станка 6Т5:4,5
Маса ствола, кг:3,23
Дульна енергія, Дж:3267
Живлення:стрічка на 100, 200, 250 набоїв
Початкова швидкість польоту кулі, м/с:825855
Прицільна дальність, м:15002000
Кут прицілу:−10°/+20°
Скорострільність, пострілів/хв.:650800
Нарізи: 4
Корок нарізів, мм:240


На озброєнні (використання)

Використовується у бойових модулях.

У 2016 році прийнятий на озброєння Збройних Сил України.



Використані джерела:
Веб-сайт ПАТ «Завод «Маяк»
Веб-сайт державного концерну "Укроборонпром"
Офіційний веб-сайт Міністерства оборони України www.mil.gov.ua

довідник озброєння і військової техніки